Hlavní obsah
Sport

Bitva o východní Čechy jednoznačně pro Hradec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Náboj sobotního programu 24. kola Fortuna ligy obstaralo východočeské derby mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Zatímco Hradec v sezóně už dvakrát měnil trenéra, aktuálně je jím David Hořejš, jejich soupeře druhou sezónu vede Radoslav Kováč.

Článek

Zápas o nadvládu nad východem okořenilo navíc i několik dalších faktů. Šlo o první derby v nové Malšovické aréně. Šlo o první domácí zápas pro hradeckého trenéra Horejše. Perličkou bylo, že se střetávají sousedé v tabulce. Hradec na 12. pozici má k dobru jen jeden bod na 13. Pardubice. Plně bodovat, pokud chtějí vystoupat tabulkou alespoň do její střední části, tak potřebovala obě mužstva.

Derby v první půli bez emocí

Pokud by hned první minuta zápasu měla předznamenat to, jak bude derby vypadat, žádný z fandů fotbalu by se jistě nezlobil. Ihned po výkopu Pardubic a následné ztrátě se rychlou a přímočarou akcí dostal k zakončení hradecký Ondřej Šašinka. Vysoce ale přestřelil brankovou konstrukci. V první půli to byla jedna z mála pohledných akcí.

Pardubičtí, ač z jejich strany bylo avizováno, že většího zápasu pro klub ani fanoušky rozhodně není, v utkání působily bez emocí. Je až s podivem, jak tým, který do jara vstoupil dvěma výhrami, potrápil Slavii, v minulém kole zle zatápěl Plzni, byť byl téměř celý zápas v desíti na hřišti, v zápasu jara vypadal. V každém z jarních vystoupení působil dynamicky a fotbalově, dával pěkné branky. Nyní projevem nic ze zmíněného neukazoval. Možná k tomu přispěla i nervozita na pardubických kopačkách, která hned zkraje zápasu přinesla dvě žluté karty od hlavního sudího Roučka. V osmé minutě byl napomínán Pablo Ortiz, o tři minuty později pak jeho kolega Vojtěch Patrák.

Na domácích byla vidět snaha dosáhnout na první jarní tříbodový zisk. Votroci v první půlhodině předvedli několik pohledných akcí. Využitím křídelních prostorů a následných centrů do vápna docházelo k ohrožení branky, kterou hájil Antonín Kinský. Ten byl naštěstí pro Pardubice dobře postavený i při akci nestárnoucího Václava Pilaře z 28. minuty, kdy pěkným driblingem na hranici velkého vápna vyšachoval pardubickou obranu, a přízemní střelou se snažil otevřít skóre.

Především duo Pilař, Krejčí předvádělo, že se s nimi musí stále počítat, a že si rozumí nejen s balonem, ale hlavně mezi sebou. A když se k tomu přidalo několik spoluhráčů, Hradec vypadal fotbalověji.

Celý první poločas však oba týmy provázelo mnoho nevynucených ztrát, v čemž „excelovali“ především Pardubice. A tak se ani jeden celek gólově neprosadil.

Kdo se správně neobul, klouzal

Že derby táhne se pozitivně projevilo v počtu diváků, kteří si našli cestu do útrob Malšovické arény. Pod oblíbenými lízátky duel sledovalo 8 500 diváků. Mezi nimi dění na hřišti bedlivě pozoroval i trenér lvíčat Jan Suchopárek. Ten měl na hřišti několik svých svěřenců, případně adeptů na reprezentační dres. Co si myslel o úrovni utkání, se nedozvíme, ale kvalita hrací plochy mu možná pár vrásek na čele přidělala. Právě v této aréně bude už za pár dní odehrán zápas jednadvacítky s Islandem v rámci skupinové fáze kvalifikace ME U21.

V nedávné době došlo v aréně k výměně travnatého porostu. Tak špatný trávník jako před výměnou byl v nedávné minulosti k vidění snad jen v Edenu, kde mají s výměnou velké zkušenosti. A tak, jak ve Vršovicích je nyní trávník excelentní, i v Hradci se kvalita plochy po výměně rapidně zvedla. Zatím ale bylo vidět, že především v předbrankových prostorech porost ještě dostatečně nezakořenil. To dělalo jak útočníkům, tak obráncům velké problémy, a kdo se snažil o zaseknutí, náhlou změnu pohybu, v drtivé většině případů skončil na zemi.

Druhá půle lepší než první

Toto ale platí pouze pro hradecké. Ne že by se trenér Kováč nesnažil, hned o poločasové pauze připravil dvojí střídání. Projev na hřišti to však moc neovlivnilo. Tedy pozitivně rozhodně ne. Pár světlých momentů pardubičtí předvedli, ale bylo jich opravdu jak šafránu. Hradec byl i v druhé půli nebezpečnějším týmem. V bitvě o východní Čechy se čekalo na gól do 57. minuty. Rozehrání standardní situace se ujal Ladislav Krejčí, který nacentroval do vápna, kde si nikým nehlídán balon našel a hlavou do sítě usměrnil Filip Čihák. Proč měl v předbrankovém prostoru času tolik, že se málem mohl ptát Kinského, kam to chce, je záhadou. Gól to byl ale výstavní.

Po obdržené brance se Pardubice přece jen zvedly, a snažily se najít odpověď na nepříznivý stav utkání. Jejich snahu ale zbrzdilo střídání agilního Kryštofa Daňka v 61. minutě, který hřiště opustil s bolestivou grimasou. Definitivně o osudu duelu rozhodla 73. minuta, kdy se podruhé na jaře trefil Daniel Vašulín. V běhu převzal Dancákovu přihrávku, navedl si balón do vápna, zasekávačkou se zbavil posledního bránícího hráče, a obstřelem nedal Kinskému šanci. Stav utkání tak byl 2:0.

Ve zbytku utkání se hra povětšinou odehrávala na útočné polovině Pardubic. Ale ani Emil Tischler, ani Michal Hlavatý neuspěli. Cesta, jak se probít přes obranu Votroků zůstala neobjevena až do závěrečného hvizdu.

Hradec tak svému soupeři výrazněji odskočil, a připravil mu třetí po sobě jdoucí porážku.

Ondřej Hák

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz