Hlavní obsah
Sport

Bohemka na úvod potěšila fanoušky výhrou i dobrým fotbalem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

Fanoušci v Ďolíčku viděli na úvod Chance Ligy představení, jakých jim jejich zelenobílí miláčci v jarní části minulé sezóny mnoho nenabídli. Bohemka totiž v zajímavém zápase zdolala 2:1 Baník.

Článek

Soupeře s Ostravy porazila po dlouhé době – konkrétně po 13 nezdarech. Samozřejmě, jedná se teprve o začátek sezóny a hosté mohli s trochou štěstí odjet z Prahy alespoň s bodem. I tak ale domácí klokani ukázali náznaky, že by tentokrát mohli svým příznivcům dělat radost častěji.

ROHODOVAL DRUHÝ POLOČAS

Před utkáním byl oceněn nejznámější fanda Bohemky – herec Ivan Trojan, který obdržel od kapitána Lukáše Hůlky dres k nedávným 60. narozeninám. V prvním poločase měl blíže ke gólu Baník. Problémy dělal domácím zejména Kubala. Ten v největší příležitosti orazítkoval tyč a dorážku Ewertona do prázdné brány zpacifikoval stoper Vondra házenkářským zákrokem nohou před brankovou čarou.

Úvod druhé půle už vyšel lépe Bohemce. V 54. minutě ji navíc poslal do vedení uzdravený Vojtěch Smrž, který placírkou k tyči uklidil do brány nabídku letní posily Júsufa Hilála. Hodně hektická pak byla závěrečná desetiminutovka i nastavení.

Domácí náskok nejprve navýšil střídající Robert Hrubý, k němuž míč srazil ex-klokan Prekop do ofsajdové pozice. Rozhodčí to po konzultaci s VAR posoudil jako úmyslné hraní Prekopa a v takovém případě se postavení mimo hru neguje. V nastaveném čase vršovické vystrašil snížením Tanko a po poslední akci se ještě řešila potenciální penalta pro hosty. Asistenti u videa však v tomto případě nenašli zjevné pochybení hlavního sudího Berky.

STŘED ZÁLOHY SE UKÁZAL V DOBRÉM SVĚTLE

Kouče klokanů Jaroslava Veselého musela v jarní části sezóny pořádně bolet hlava ze situace ve středu zálohy. Dlouhodobá zranění Vojtěcha Smrže s Adamem Jánošem a operace kýly Josefa Jindřiška mu výrazně zmenšily manévrovací prostor. A právě na těchto klíčových pozicích pak tým hodně tlačila bota.

Teď jsou ale všichni jmenovaní zpět, a právě Vojtěch Smrž, kterého trápil nepříjemný zánět stydké kosti, se během letní přípravy dostal do výborné formy. A tu si přenesl i do ostrého začátku sezóny. Fotbalista, jenž přišel do Bohemky loni na podzim z Hradce, plní ve středové dvojici roli toho defenzivnějšího – takzvané šestky.

Smrž operoval na velkém prostoru. Vypomáhal defenzivě, ale také stíhal z druhé vlny doplňovat útočné akce. A za to přišla odměna po několika minutách druhé půle, kdy placírkou umístil k tyči Hilálovu nabídku proti noze. Fanoušci musejí především doufat, aby Smržovi vydrželo zdraví. Pak může být jedním z hlavních důvodů, proč bude letošní ročník od následovníků Antonína Panenky mnohem povedenější.

Vedle Smrže nastoupil Aleš Čermák. Ten pomohl Bohemians během svého angažmá na jaře sezóny 2022/23 do předkola Konferenční ligy a vrátil se po nepovedeném angažmá v Dunajské Stredě. V klubu dobře věděli, že by mohl do Botiče přinést něco, co zde chybělo. Tedy kreativitu. A to Čermák potvrdil. Vedle Smrže si mohl dovolit doplňovat útočníky a vymýšlet pro ně zajímavé situace.

A nemalý podíl na povedeném vstupu do sezóny měli i střídající Adam Jánoš s Robertem Hrubým. Právě Jánoš má podobné úkoly jako Smrž, navíc disponuje dobrou střelou ze střední vzdálenosti. Hrubý je zase ten tvořivější, který však v minulé sezóně vůbec nesplnil očekávání.

A oba tito fotbalisté byli hlavními aktéry druhé gólové situace klokanů. Adam Jánoš svou prací vypíchl míč Prekopovi tak, že ten se odrazil do běhu Hrubému, jenž svou šanci proměnil. Jednalo se o jeho první ligovou trefu v dresu Bohemians a to shodou okolností proti celku, v němž působil mezi lety 2016 až 2020.

SPOLUPRÁCE ÚTOČNÉHO TRIA

Dalším pozitivem byl výkon útočného tria Ristovski – Hilál – Drchal. Zejména poslední dva jmenovaní se skvěle doplňují. Bahrajnec Júsuf Hilál je urostlý a silný. Dokáže vyhrávat hlavičky a podržet či rozdávat balóny zády k bráně. Navíc má i dobré fotbalové myšlení. Tyto vlastnosti ostatně zúročil i u gólové asistence pro Smrže.

Drchal je zase rychlý, dravý a důrazný. Platný při napadání, takže pokud je třeba zatlačit na rozehrávající obránce, odvede práci i za Hilála. Ten naopak krokem trochu šetří. I z reakcí fanoušků na sítích je patrné, že u Botiče se dlouho nepohybovala takto zajímavá ofenzivní dvojka. A to by ještě měli svou spolupráci s přibývajícími utkáními vyladit.

A stále si myslím, že ve třetím do party Milanovi Ristovském je mnohem víc, než doposud v lize ukázal. Po půlroce totiž čeká na první ligový gól. Zajímavé náznaky ovšem má a předvedl je také v sobotu. A to se ještě do základní sestavy nevešel rychlonohý šikula Jan Matoušek. Dostřídávat zde může i zmíněný Hrubý.

OBRANA S BRANKÁŘEM TO ZVLÁDLI SE CTÍ

Asi největší strach jsem měl před sezónou z brankářského postu a celkově z defenzivy. Vzhledem ke zdravotnímu stavu ostatních kolegů musel mezi tyče Michal Reichl, jenž v loňské sezóně zrovna nepřesvědčil. Duel s Baníkem ale zvládl dobře. Měl tam několik jistých zákroků. Jindy už byl překonán, zachránila ho tyč a následně i spoluhráč Vondra. Na obdrženém gólu však vinu nenesl.

Doufejme také, že se zvýšenou konkurencí ve středu zálohy ustaly i pokusy trenérského štábu cpát na pozici šestky Lukáše Hůlku. Současný kapitán (pokud je tedy Pepa Jindřišek pouze na lavičce) je totiž nejplatnější na pravé straně stoperské trojice. Obrana s ním působí jistěji (byť zejména v úvodním dějství by se několik okének našlo) a navíc má z ostatních kolegů i nejlepší rozehrávku.

Po závěrečném hvizdu potěšilo také chování fanoušků k Erikovi Prekopovi. Ti nezapomněli, jak slovenský útočník dřel v jinak pro klub nevydařené minulé sezóně. Už jako hráč Baníku si po závěrečném hvizdu vysloužil od ochozů aplaus a skandování svého jména, což ho viditelně dojalo. Připraven byl také banner s jednoduchým vzkazem „Eriku děkujem.“.

Jednalo se o vydařené sobotní odpoledne v Ďolíčku. Další utkání čeká Bohemku na Dukle. Teď půjde o to zůstat nohama na zemi a na Julisce proti podceňovanému nováčkovi předvést stejně zodpovědný výkon. Byla by velká škoda tyhle body zahodit nějakým zbytečným nezdarem!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz