Hlavní obsah
Sport

Bohemka uspěla i díky vynuceným taktickým změnám. Júsuf zase všem utekl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Adamec - se svolením autora

Klokani po více než pěti letech přivezli výhru z Karviné a v tabulce Chance Ligy si polepšili na sedm bodů a deváté místo. K úspěchu vedlo i pozměněné rozestavení, ke kterému trenéra Veselého vedly absence v defenzivní řadě.

Článek

Domácí zaskočil v samotném úvodu Matoušek, a ještě před koncem prvního dějství pak zařídil vítěznou trefu Júsuf.

VESELÝ VSADIL NA OBRANNOU ČTYŘKU

Kouč Jaroslav Veselý je znám tím, že většinou lpí na stoperské trojici s takzvanými wing-backy na stranách hřiště. Absence zraněných Jana Vondry a Jana Kovaříka ho však donutily ke změně. Místo trojice – či chcete-li pětice vzadu – přešel na čtyřčlennou obrannou linii. Vondru nahradil na stoperu Antonín Křapka a nalevo se přesunul ze středu Matěj Hybš. Pozici pravého obránce pak obsadil zkušený Martin Dostál.

Ke změně muselo dojít také mezi tyčemi. Do Karviné vůbec neodcestoval Michal Reichl. Naštěstí se už stačil uzdravit alespoň Lukáš Soukup, který byl tedy logickou náhradou. Soukup je totiž asi nejspolehlivější z gólmanů, které má celek od Botiče v kádru. Zároveň ho však často limitují chronické zdravotní potíže.

Zajímavé jsou také taktické šachy s Milanem Ristovským. Veselý totiž vidí makedonského reprezentanta (který přišel jako útočník) stále více na postu středního záložníka. Tuto pozici zastával už v minulém kole doma proti Spartě, kde nastoupil vedle Adama Jánoše. Tentokrát byl střed tříčlenný s uzdraveným Matějem Smržem, Ristovským a Alešem Čermákem, který měl plnit roli ofenzivnějšího tvůrce hry. Nutno dodat, že na útočníka má Ristovski zatím mizerná čísla. Zdá se však, že mu černá práce nevadí a jako středopolař by se tak nakonec i mohl uplatnit.

DOMÁCÍ ŠOKOVAL BLESKOVÝM GÓLEM MATOUŠEK. JE JÚSUF RYCHLÝ?

Klokani šokovali soupeře už po 16 sekundách. Za nakopnutým balónem vyrazil rychlonohý Jan Matoušek, který evidentně vylekal stopera Krčíka. Ten totiž míč hlavou jen posunul do běhu bohemáckého dravce a Matoušek samostatný únik chladnokrevně proměnil. Bohužel si pak stejně nepočínal i v dalších dvou velkých příležitostech a nechal v nich vyniknout brankáře Lapeše. Pak by byl jeho sobotní výkon takřka dokonalý.

Karviná dokázala poměrně rychle srovnat, ovšem ještě v první půli přišla chvíle Júsufa. Ten převzal na půlce míč po autovém vhazování Dostála. Následně si to namířil mezi obránce, kterým utekl a chladnokrevně zakončil. Urostlý hroťák tak dal vzpomenout na podobný kousek z utkání se Spartou, kdy pláchl dánskému stoperovi Rossovi. Júsuf přitom rozhodně nepůsobí jako rychlý hráč. Umí vyhrávat hlavičky, podržet balón zády k bráně, orientovat se v šestnáctce. Z pohledu diváka to ale vypadá, že neudělá jediný krok zbytečně. Nyní však opět ukázal, že když vidí cestu k bráně, dokáže své nohy nečekaně rychle rozkmitat.

VYNUCENÉ ZMĚNY FUNGOVALY

Trochu vynucený přechod na rozestavení se čtyřmi obránci se tak Bohemce vyplatil. Vše samozřejmě nebylo dokonalé. Karviná hrozila ze standardních situací nebo centrů. Také to však poměrně dobře fungovalo směrem dopředu a gólů mohli klokani vstřelit mnohem více. Jen Matoušek měl v utkání snad čtyři další zakončení a z toho dvě situace si o skórování přímo říkaly. Závěr duelu pak mohl být klidnější. Každopádně ofenzivní trojzubec s ním, Júsufem a Drchalem by konečně mohl být to pravé ořechové.

Rovněž návrat Lukáše Soukupa do brány se vydařil. Za gól nemohl, vyřešil několik ošemetných centrů a v závěru první půle zneškodnil nebezpečnou hlavičku Botose. Fanoušci zelenobílých se však musejí klepat, aby alespoň jeden z dvojice Reichl – Soukup byl vždy k dispozici. Zatím nevíme, jak vážné je Reichlovo zranění a o opakujících se zdravotních potížích druhého jmenovaného jsme již psali.

Klokany čeká v sobotu domácí souboj s Jabloncem a body z Karviné by bylo rozhodně třeba potvrdit. Docela rád bych svůj tým opět sledoval v rozestavení 4 – 3 – 3 či podobném se čtyřčlennou obranou. Už v průběhu minulého ročníku se často zdálo, že klokani jsou svým fotbalem již přečtení a soupeři se na ně umějí připravit. Pojďme tedy častěji zkoušet něco jiného. Ať jsme méně čitelní. A nemusejí nás k tomu nutně dotlačit až vynucené změny v sestavě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz