Hlavní obsah
Sport

Boj o záchranu graduje. Který tým nakonec nejvyšší soutěž opustí?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

Poslední ligové kolo nadstavby Fortuna ligy je před námi. V sobotu večer se konečně dozvíme, kdo minimálně na jeden rok opustí nejvyšší soutěž a sestoupí.

Článek

Všechny duely mají výkop v sobotu od 18 hodin. Je jasné, že to bude jeden z tria Karviná, České Budějovice a Zlín. Právě zlínští Ševci mají k sestupu zatím nejblíže. Nachází se na posledním místě tabulky a na jablonecké Střelnici musí vyhrát, jinak sestoupí. Naopak nejlepší pozici má Karviná, která jako jediná z trojice hraje poslední kolo na domácím hřišti. Bude to pořádné drama až do závěrečného hvizdu.

14. MFK Karviná

Slezané mají nejlepší výchozí pozici v bojích o záchranu. Na domácím hřišti hostí Karviná patnácté České Budějovice a k potvrzení barážové příčky jí bude stačit i remíza. Hrát na plichtu je ale velmi ošidné a družstvo trenéra Marka Bielana bude chtít vyhrát a potvrdit nejlepší barážové umístění. Slezané budou spoléhat na týmovost a dobrou formu špílmachra Lukáše Budínského a s chutí hrajícího Rajmunda Mikuše.

V minulém kole dostala Karviná tvrdý direkt od Pardubic. Z města perníku si odvezla ostudný debakl 0:4. Nyní mají karvinští fotbalisté osud jen a jen na vlastních kopačkách. Stačí k tomu jediné, neprohrát doma s Budějovicemi.

15. SK Dynamo České Budějovice

České Budějovice zajíždí na daleký výjezd do Karviné, jak už bylo zmíněno výše. Pokud se nechtějí Jihočeši ohlížet na poslední Zlín, tak stačí vyhrát v Karviné a po 35. kole jim bude patřit čtrnácté místo.

Jihočeský kouč Jiří Lerch byl po minulém remízovém domácím utkání s Jabloncem (2:2) velmi smutný, že jeho svěřenci ztratili dvougólové vedení. Výhra by totiž znamenala jistotu baráže a vyhnutí se přímému pádu do druhé ligy. Při rovnosti bodů, což se u všech třech družstev po konci soutěže může stát, mají České Budějovice nejhorší výchozí pozici po základní části a sestupovaly by právě ony.

16. FC Zlín

Ševci jedou v posledním kole na hřiště zachráněného Jablonce. Pokud zde Zlín zvítězí, nemusí se ohlížet na duel Karviná – České Budějovice, protože se posune na příčku zaručující baráž. Ovšem jakákoliv ztráta v Jablonci znamená pro zlínské jistý sestup. Hodně bude záležet i na výkonu jabloneckých, kteří už šestkrát v řadě neprohráli.

Zlín v minulém kole překvapivě prohrál na své půdě s pražskými Bohemians 1:2. Lodivod Bronislav Červenka byl po utkání s Klokany pořádně rozezlený na výroky videorozhodčího Tomáše Klímy. Ten dvakrát neuznal gól z těsných ofsajdů zlínskému Filipu Žákovi. Vždy se jednalo o vedoucí gól Ševců. V tom prvním případě VAR podle komise rozhodčích pochybil, protože záběr že Žák skutečně stojí za obranou linií Bohemians nebyl dostatečně průkazný. Zlín může právě tato chyba rozhodčích stát záchranu…

Tip redaktora: Sestoupí Budějovice

Dovolím si zaspekulovat a trochu si zatipovat.

Karviná doma porazí Jihočechy. Zlín vstane z popela a vyhraje na jablonecké Střelnici. Smutek naopak zavládne v Českých Budějovicích, které určitě nehrály po celý ročník nejhorší fotbal v lize. Jeden ale musí z kola ven.

Mára Horký

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz