Hlavní obsah
Sport

Boj se Skoty o Ligu mistrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jindřich Jager

ilustrační fotografie

Ještě před třemi měsíci by si asi většina lidí při myšlence na první desítku v tabulce evropských koeficientů klepala na hlavu.

Článek

Jenže nyní je situace taková, že se české týmy mohou reálně rvát se Skotskem o přímé místo v Champions League pro sezonu 2025/26. Co je k tomu však zapotřebí?

Situace Skotska

Rozdíl mezi českým a skotským koeficientem je v tuto chvíli 1,3 bodu a je obrovská škoda, že Aberdeen i Celtic dokázaly vyhrát své rozlučkové zápasy. Skotové mají ve hře pouze u nás nenáviděné Rangers, které postoupilo přímo do osmifinále Evropské ligy a bylo by záhodno, kdyby u toho i skončilo. Každá výhra přinese skotskému národnímu koeficientu 0,4 bodu, remíza i postup poté polovinu.

Situace Česka

České mančafty se ovšem v posledním týdnu také činily a připsaly na národní účet dohromady 2,5 bodu. Důležité je, že ve hře jsou pořád tři týmy. Navíc na rozdíl od Skotů dělíme čtyřmi, takže za výhru by náš koeficient nabobtnal o 0,5 bodu. Je zde potřeba zmínit, že v Evropské konferenční lize se udělují bonusy za postup až od semifinále.

Co tyto počty v praxi znamenají?

Možností je spousta, ale pokud to vezmeme zevrubně, na jaře je potřeba vyhrát o tři utkání více než Skotové. To vzhledem ke kvalitě soupeřů, kteří v pavoucích zůstávají, nebude vůbec jednoduché. Nicméně nemožné to určitě není. Už vůbec ne potom, co si Slavia, Sparta i Plzeň dokázaly ve skupinách poradit s týmy mnohem věhlasnějších jmen.

Co desátá pozice zajišťuje

Mistr by postoupil rovnou do Ligy mistrů.

Druhý z ligy by šel do třetího předkola téže soutěže, takže by měl jistotu minimálně Evropské ligy.

Vítěz poháru by měl zajištěno čtvrté předkolo Evropské ligy, což by v praxi znamenalo minimálně jistotu ligy konferenční.

Třetí z ligy by v Evropské lize začal ve druhém předkole.

Čtvrtý z ligy by pak zamířil do druhého předkola Evropské konferenční ligy.

Fakticky by tedy pozice v první desítce zajišťovala hned třem klubům jistotu účasti v základních skupinách evropských soutěží.

Teoretická šance pro Slavii

Přímého účastníka v Lize Mistrů může mít český fotbal ale už v příští sezoně. Jak je to možné? Účast bude pravděpodobně přímo garantována týmu, který bude mít nejvyšší klubový koeficient z řad účastníků mistrovské části předkola. Tato varianta má však tři základní podmínky. Vítěz Ligy mistrů si zajistí účast ze své nejvyšší soutěže, titul vyhraje pražská Slavia a ukrajinskou nejvyšší soutěž ovládne někdo jiný než Šachťar Doněck. Mančaft z Doněcku je sice na Ukrajině hegemonem posledních sezon, ale letos je momentálně ve vyrovnané skupince pěti týmů bojujících o titul, takže šance situace Slavie není úplně ztracená.

Skvělá pozice do budoucna

Když přímá účast v nejprestižnější mezinárodní klubové soutěži světa neklapne pro ročník 2025/26, tak má český fotbal ještě lepší vyhlídky do dalších sezon. Letošních prozatímních 12 bodů vytváří českému fotbalu skvělou výchozí pozici do dalších pěti let. Stačí se podívat na koeficientovou tabulku na startu příští sezony. Zde mají Češi na desátém místě ztrátu pěti setin bodu na deváté Turecko. Nejpodstatnější je ale náskok téměř pěti bodů na peloton protivníků vedený jedenáctým Izraelem.

Příští roky se může FORTUNA:LIGA těšit na ještě prestižnější souboj o čelo, protože opravdu bude o co hrát.

Michal Trávníček

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz