Hlavní obsah
Sport

Bolestivý důkaz o nemocné Slavii. Ukáže Pavel Tykač odvahu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

Fotbalové drama v Edenu mělo nakonec sparťanského vítěze a jednalo se o další ze symbolů momentálního rozpoložení obou pražských rivalů, které čeká v neděli také ligová bitva. Ta může v případě úspěchu Sparty již hodně napovědět v bitvě o titul.

Článek

Tento scénář patrně straší „sešívané“ více než středeční vyřazení a znemožnění obhajoby jediné trofeje z minulé sezony. Slavia již nyní musí pracovat se scénářem, že bude třetí mistrovské oslavy v řadě sledovat pouze jako divák. Hořkost bude umocněna tím, že titul obhájí její historicky největší rival.

Mění se pozice Jindřicha Trpišovského?

Na konci minulé sezony došlo k uplatnění opce ve smlouvě hlavního trenéra, byť nedosáhl na mistrovský titul, čímž se paradoxně potvrdila výjimečnost pozice trenéra Trpišovského a jeho spolupracovníků. Jeho tým již stihl opustit Jaroslav Köstl, jenž šel hledat štěstí na pozici asistenta u reprezentace. Na pozici zbytku týmu se však nic dramaticky měnit nemělo. Pokud by však tato sezona skončila bez trofeje, může se i v Edenu ukázat, že žádný strom neroste do nebe. Slavia to poznala například i v pohárovém derby, kde ztratila dvoubrankový náskok a Sparta se nakonec radovala ze sladkého vyloupení Edenu.

Jindřich Trpišovský se stal prodloužením smlouvy oficiálně nejdéle sloužícím slávistickým trenérem v historii samostatné české ligy a definitivně překonal v tomto ohledu Karla Jarolíma Ten slavil s týmem svého srdce dva mistrovské tituly a jako první tak činil ve zrekonstruovaném vršovickém Edenu, na který čekaly celé generace fanoušků. Nikdo však příliš nezdůrazňoval, že se tak dělo v době, kdy měly jeho výsledky sestupnou tendenci a sezony, v nichž byl mistrovský titul samozřejmostí, mezitím slavil po devíti letech nenáviděný letenský rival.

V roce 2021 dosáhl někdejší trenér Slovanu Liberec na třetí mistrovský titul a stal tak oficiálně nejúspěšnějším žijícím slávistickým trenérem. I přes následující dílčí nezdary šéf Slavie Jaroslav Tvrdík utvrzoval fanoušky i samotného trenéra v tom, že vůči němu neexistuje dostupná alternativa. To může být paradoxně jistým problémem v době slávistického mistrovského půstu. Mnoho fotbalových trenérů by teď patrně skutečně nechtělo být v kůži Jindřicha Trpišovského.

Zkouška pro nového majitele

Trpišovského trenérský tým poznal ze strany někdejších čínských majitelů přístup, kdy si na sebe klub musel vydělat sám a možná mu i v jistém smyslu vyhovoval. Těsně před Vánocemi však došlo ke změně majitele a Slavia se vrátila do českých rukou díky úspěšnému podnikateli Pavlu Tykačovi. Ten se v tomto týdnu stal také předsedou dozorčí rady, přičemž stejně jako u čínských majitelů bude jeho prodlouženou rukou v rámci Slavie někdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

Ať už dopadne nedělní ligové derby jakkoliv, nesmí slávisté zapomenout na nedávný pohárový nezdar. Pokud máme jasně ukázat, jak se Slavia mění, musíme vzpomenout na první ligové derby Jindřicha Trpišovského, které absolvoval na lavičce Slavie. Stalo se tak v březnu roku 2018. Slavia ještě v 70. minutě prohrávala na Letné 0:3 a nakonec si z Letné odvezla bod za remízu 3:3. V posledním derby vedla v 55. minutě 2:0 a velmi málo diváků pochybovalo o jejím postupu do semifinále domácího poháru. Nucené prodloužení, ve kterém byla Sparta šťastnějším týmem, přineslo Slavii až příliš mnoho důvodů k zamyšlení. Vedle tohoto porovnání je možná i výsledek nedělního ligového derby v podstatě maličkostí, byť by mi každý fanoušek jednoho z pražských za tento výrok pravděpodobně nafackoval a vysvětlil mi opět princip derby, kde si hráči koupí odpustek v podstatě za cokoliv v uplynulé sezoně.

Pokud nedělní ligové derby dopadne lépe než to poslední pohárové, dostaví se u všech slávistů patrně jistá euforie. Minimálně klubové vedení v čele v Pavlem Tykačem by však nemělo zapomenout na pohárový nezdar, který mnohé symbolizoval o tom, jakým směrem se momentálně obě pražská „S“ ubírají, přičemž musíme pamatovat na to, že ligová zápletka ještě není vyřešená. Obě pražská „S“ se nyní nachází v docela jiné sinusoidě, než jak tomu bylo na začátku štace Jindřicha Trpišovského. Zvládne slávistický kouč svou nejtěžší zkoušku?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz