Hlavní obsah
Sport

Brankáři Teplic asi ještě stále zvoní v uších. Za tři body ze Slovácka to ale jistě stálo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jager - Žongl magazín

Po 30 minutách byly Teplice na ručník. Zachránila je však dobře postavená branka brankáře Richarda Ludhy i výborně vyřešené protiútoky.

Článek

Po půl hodině mělo být rozhodnuto

Dvakrát tyč, břevno, deset střel, 70% držení míče. To vše stihli hráči Slovácka za úvodní půlhodinu. Po zraněném Mohamedu Yasserovi, který na poslední chvíli nemohl do utkání zasáhnout, přišla další pohroma. Ve 34. minutě se bez cizího zavinění ocitl na zemi Nemanja Mičevič a Teplice musely sáhnout ke střídaní v zadních řadách.

Bylo jen otázkou času, kdy padne první branka. Málokdo však čekal, že to po konstantním tlaku hráčů z Uherského Hradiště bude do sítě jejich brankáře Milana Heči. Stalo se tak po vcelku nenápadné akci, u které byl na konci Abdallah Gning. Ten se pěknou kličkou zbavil Tomáše Břečky a z velkého vápna vsítil již svoji pátou branku v sezóně.

Dal tak vzpomenout na slova teplického ředitele Rudolfa Řepky, který před startem sezóny útočníkovi ze Senegalu velmi věřil. Zaprvé se dal po zdravotních lapáliích z loňské sezóny dohromady a také by mu měla v létě končit smlouva. Vedení Teplic i proto předpokládalo, že se „Abu“, jak mu v klubu říkají, bude chtít ukázat. Pět branek v jedenácti utkáních je pro hráče Teplic velmi solidní vizitka, a především po odchodu Daniela Fily přesně takového střelce na severu Čech potřebovali probudit.

Teplice nechtěly opakovat vstup do druhého poločasu z minulého kola

O poločase si skláři jistě vzpomněli na své poslední domácí utkání s Duklou Praha. Také odcházeli do šaten za příznivého stavu, ale druhý poločas se jim vůbec nepovedl. O přestávce zůstal v kabině teplický Michal Bílek, který již v úvodu prvního dějství viděl žlutou kartu.

Trenér Zdenko Frťala si zřejmě dobře pamatoval rozhovor se stejným hráčem, kterému kladl na srdce i ve venkovním zápase v Pardubicích, že se nesmí nechat vyloučit. Bílek tehdy po druhé kartě putoval po necelé hodině hry do sprch. Stejnou situaci evidentně nechtěly Teplice riskovat.

Nicméně ani začátek druhého půle nezastihl skláře v nejlepší formě. Slovácko bylo opticky lepší stejně jako v prvním poločase. Po centru do vápna trefil kopačkou do lýtka teplický Josef Švanda agilního Kim Seung-Bina. Následoval zásah VAR a nařízená penalta. Jelikož však v Uherském Hradišti nemají k dispozici penaltového specialistu Vlastimila Daníčka, po krátké domluvě s Michaelem Krmenčíkem si vzal míč Marek Havlík. Jeho pokutový kop však skončil nad brankou.

V závěru přišla pojistka i neuznaný gól po intervenci VAR

Ačkoliv Slovácko stále působilo na hřišti jako ten lepší z obou týmů, brankové příležitosti si nevypracovalo. Nakonec v 82. přišel na řadu protiútok Teplic. Už v minulém článku jsem upozorňoval na změny ve hře teplického Roberta Jukla, kterému nový systém evidentně svědčí. V utkání s Pardubicemi se dostal k nebezpečné střele a v podobné pozici vyplaval i na Slovácku. Heča jeho střelu sice vyrazil, ale nejlépe se zorientoval střídající Filip Horský a zvýšil na 2:0 z pohledu Teplic.

V závěru zápasu ještě mohlo dodat malou zápletku utkání snížení po nákopu Marka Havlíka. VAR však tentokrát zasáhl ve prospěch Teplic a odhalil faul Regina Cicilii na Lukáše Marečka.

Skláři vezou z jihu Moravy tři body, se kterými v Teplicích počítali asi jen ti největší optimisté. Domácí trenér Roman West i v rozhovoru po utkáních neměl svým svěřencům příliš co vytknout. Tři tyče, neproměněná penalta i solidní efektivita hostů rozhodly o tom, že Slovácko zůstalo bez bodů.

Statistické okénko a ohlédnutí za rozestavením Teplic

Ještě si na konci dovolím jedno statistické okénko. Kdo články o Teplicích čte na Žonglu pravidelně, jistě si stihl všimnout, že rád rozebírám základní rozestavení Teplic. Zatímco větší část dosavadní sezóny odehráli skláři se stoperskou trojicí, do posledních čtyř soutěžních utkání nastoupili ve čtyřobráncovém systému. Vždy se jim podařilo udržet v tomto rozestavení čisté konto. Pokud byste snad chtěli oponovat gólem Murise Mešanoviče v minulém ligovém kole, bylo to minutu po tom, co žluto-modří přešli na původní trojku vzadu.

Úvodní půlhodina byla ze strany Teplic sice tragická, přesto Slovácko v celém zápase zaznamenalo pouze dvě střely na branku a skláři si udrželi 90% úspěšnost ve vyhraných vzdušných soubojích. V minulých dvou utkáních měli soupeři Teplic vždy po jedné střele na branku. Teplice, které mají po klubu z jihu Čech druhou nejhorší obranu v lize, rázem působí daleko kompaktněji. Netropí stejné individuální chyby jako v řadě utkání v úvodu sezóny.

Příští týden se na domácí půdě utkají s Bohemians, kteří neoplývají zrovna dobrou formou. Potenciální výhra by je mohla rázem katapultovat do klidných vod středu tabulky. V podobné situaci byli skláři po výhře v Pardubicích. Výsledkově však následné domácí utkání s Duklou nezvládli. Nyní mají šanci složit úspěšný reparát.

Autor článku: Daniel Dolejší

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz