Hlavní obsah
Sport

Bravo, české týmy! Plzeň postupuje bez ztráty bodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl/ Jindřich Jager

Poslední zápasy ve skupinách evropských pohárů máme za sebou. Viktoria Plzeň hostila ve Štruncových sadech kazašskou Astanu a vyhrála jednoznačně 3:0.

Článek

Trefil se Adam Vlkanova a dvakrát střídající Jhon Mosquera. Viktoria prošla tedy bez ztráty jediného bodu a čeká ji osmifinále Evropské konferenční ligy.

V základní sestavě se do brány Plzně opět postavil mladičký Viktor Baier. V útoku se překvapivě od začátku představil rychle uzdravený Matěj Vydra. Obrovským úspěchem je také postup z prvního místa pražské Slavie a přímý postup Sparty z místa druhého. Obě pražská S si zahrají v jarní vyřazovací části Evropské ligy.

Plzeň opět vsadila na mladou defenzivu

Už je takový pohárový kolorit. V brance Viktor Baier a před ním trojice Sampson Dweh, Robin Hranáč a Jan Paluska. V záloze dostal šanci Jan Sýkora a na hrot se postavil čerstvě uzdravený Matěj Vydra. Brankář Baier nastoupil do třetího zápasu EKL a ani jednou neinkasoval.

Nejdříve břevno Astany a pak spálené šance plzeňských

Ihned v úvodní desetiminutovce měla mladá obrana Viktorie obrovské štěstí. Po přihrávce z levé strany se dostal na osmnácti metrech ke střele útočník Astanov a trefil břevno. Baier se po projektilu pouze ohlédl a vyrážel míč očima.

O pár vteřin později hlavičkoval Vydra, ale pouze do rukavic hostujícího brankáře Čondriče. Ve 26. minutě těsně vedle hlavičkoval ve výborně formě hrající Pavel Šulc, ale těsně minul pravou tyč. Ve dvou nadějných šancích byl posléze Adam Vlkanova. V prvním případě trefil jen prostředek branky a z následné dorážky ji těsně minul. Velká škoda pro Západočechy. V nastavení poločasu upadl ve vápně Šulc, ale píšťalka francouzského rozhodčího zůstala němá. Vzápětí tváří v tvář brankáři neuspěl Vydra. Poločas tedy skončil bez branek.

Druhý poločas v jasné režii Západočechů

Pavel Šulc a Lukáš Kalvach už na hrací plochu do druhého poločasu nevstoupili. Na zeleném pažitu je nahradili Jhon Mosquera a Ibrahim Traoré. Trenér Koubek chtěl tyto dvě opory trochu pošetřit na poslední ligové utkání na hřišti Sigmy Olomouc.

Dva nedůrazné odkopy Astany v 58. minutě dostaly Plzeň do vedení. Vlkanova se dostal k odraženému míči, položil si jednoho z obránců a uvnitř šestnáctky balon levačkou napálil za bezmocného Čondriče – 1:0. O pět minut později se dostal na malém vápně k hlavičce mladičký Paluska a na břevna bylo v zápase vyrovnáno. V 68. minutě přišlo uklidnění pro domácí fanoušky a celou Plzeň. Opět špatná rozehrávka hostujících hráčů a další střídající hráč Jan Kliment našel na levém křídle naprosto volného Kolumbijce Mosqueru a ten na přední tyč propálil Čondriče – 2:0. Aby toho nebylo málo, tak osm minut před koncem z velké dálky vypálil opět Mosquera, a díky nešťastné teči jednoho z obránců míč zapadl do sítě – 3:0. Plzeň vyhrála naprosto po právu. Navíc jako jediná ze všech účastníků získala v Konferenční lize plný počet osmnácti bodů a inkasovala pouze jediný gól!

Skvělé pro český fotbal a evropský koeficient

Viktoria Plzeň věděla už dlouho dopředu, že skončí ve skupině Konferenční ligy první a bude hrát přímo osmifinále EKL.

Slavia musela ještě na dálku o prvenství v Evropské lize bojovat s AS Řím. Nenechala ale nic na pochybách a po jasném vítězství nad Ženevou 4:0 také postupuje rovnou do osmifinále EL.

Sparta zajížděla do kyperského Limassolu a k jistotě potřebovala minimálně remizovat. Díky skvělému prvnímu poločasu vyhrála 3:1 a postupuje z druhého místa. Zahraje si vyřazovací část, ale oproti sešívaným, musí začínat již v šestnáctifinále EL.

Pro celý český fotbal se tak blýská na lepší časy a náš koeficient jásá. Teplé místečko přímo v základní skupině Ligy mistrů pro budoucího mistra Fortuna ligy je opravdu blízko.

Marek Horký

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz