Hlavní obsah
Sport

Brückner oslavil 84 let. Bohužel se mu doposud stále nikdo nevyroval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0/StaraBlazkova

Včera oslavil 84. narozeniny náš bývalý vynikající reprezentační trenér, pan Karel Brückner. Za naši redakci a celý Žongl magazín, přejeme, všechno nejlepší k narozeninám. Mezi fanoušky a spousty hráčů, mu nikdo neřekl jinak než „Klekí Petra,“.

Článek

To byla a taky stále je jeho přezdívka. On sám ji ale v lásce příliš neměl. Karel Brückner převzal v roce 2001 po Jozefu Chovancovi seniorskou reprezentaci a dodnes je nejúspěšnějším koučem Národního mužstva. Před třemi lety dokonce dostal státní vyznamenání Za zásluhy od prezidenta Miloše Zemana. Pojďme zavzpomínat na jeho nejslavnější trenérskou éru.

Olomoucký rodák hrnul všechno do útoku

Kariéra

Pan Karel Brückner se narodil 13. listopadu 1939 v Olomouci. Na svou milovanou Hanou nedá dopustit a bydlí tam dodnes.

Ve své trenérské kariéře vystřídal klubové štace na Moravě, Slezsku i Slovensku. Svou milovanou Sigmu Olomouc vedl několikrát. Vedl ovšem juniorskou i seniorskou Reprezentaci České republiky a jeho poslední angažmá bylo v letech 2008/09, kdy vedl tým Rakouska.

Největší úspěchy s Českou republikou.

Po neúspěšné baráži a nekvalifikování se na Mistrovství Světa 2002, skončil po dvojutkání s Belgií kouč Jozef Chovanec. Nahradil ho do té doby trenér jednadvacítky Karel Brückner. A tímto příchodem začala nová a úspěšná éra českého fotbalu. I když nutno dodat, že po nástupu „Klekího Petra“ nikdo neočekával takový okamžitý vzestup.

Nehorázná hráčská síla

V kádru nároďáku měl pan Brückner na výběr mezi samými hvězdami. Například Pavel Nedvěd, Tomáš Rosický, Petr Čech, Karel Poborský, Vladimír Šmicer, Milan Baroš, Jan Koller, Marek Jankulovski, Tomáš Ujfaluši, či Tomáš Galásek. Samé evropské hvězdy, a k tomu doplněné hráči z naší nejvyšší soutěže. Prostě, co hráč, to pojem. Trenér si tak mohl dovolit hrát hodně ofenzivně, měl na to vhodné hráče, a navíc uctíval taktiku, že nejlepší obrana je útok.

Slzavé bronzové EURO 2004, ve vteřině všechno pryč

Skupina s Lotyši, Holandskem a Němci

S velkou lehkostí se Česko kvalifikovalo na závěrečný turnaj do Portugalska na EURO 2004. V kvalifikaci jsme narazili na silné Holandsko, které nám dýchalo na záda. Co osud nechtěl, i na EURO 2004 nám los do základní skupiny přisoudil Holandsko, a s ním také Německo a trpaslíka z Lotyšska.

Výhry 2:1 nad Lotyši, 3:2 nad Holandskem a na závěr jsme porazili silné Němce 2:1. Pro které turnaj skončil už ve skupině.

Čtvrtfinále s Dánskem a následný šok v semifinále s Řeky

Vyřazovací boj začal s Dánskem a výsledkově to byl naprosto nejjednodušší zápas na celém EURU. Poklidná výhra 3:0. O všechny góly se postarali ve druhém poločase snajpři Baroš s Kollerem.

A šlo se na osudné semifinále s Řeckem…

Čtvrtfinále s Dánskem a následně Řecko

Vyřazovací boj začal s Dánskem a výsledkově to byl naprosto nejjednodušší zápas na celém EURU. Poklidná výhra 3:0. O všechny góly se postarali ve druhém poločase snajpři Baroš s Kollerem.

A šlo se na osudné semifinále s Řeckem…

A tam všichni víme, co se dělo a mluvit o tom nebudeme. Slzy v očích jsem neměl jen já, ale asi celé Česko. Řekové celé EURO vyhráli a zlato jim nechalo domácí Portugalsko. Největší krádež v historii fotbalu.

Přísný, férový a velký bouřlivák

Málo o něm ví, že to byl velký bouřlivák a když se mu něco nelíbilo, dokázal rozbít kabinu. Málokdo by to do něj totiž řekl, ale legendární trenér Brückner byl hodně přísný a byl velkou autoritou.

Hlavně v reprezentaci si ho hráči pochvalovali, že je to skvělý, férový a chytrý člověk a kouč, který věří tomu, co říká.

Jenže v reprezentaci také nastal čas, kdy se všechno nedařilo a Karel Brückner to dával sežrat všem okolo. Médiím, samotným hráčům, fanouškům. Nebylo mu to jedno, ale občas i on přestřelil a někteří ho označili za „nevrlého dědka“.

Závěrečné poděkování za krásnou trenérskou kariéru

I já za sebe bych Vám chtěl pogratulovat, pane Karle Brücknere!

Všechno nejlepší k dnešním narozeninám, hodně zdravíčka, a hlavně elánu do dalších let.

Za to všechno, co jste pro náš fotbal a celou Českou republiku udělal, Vám děkuji a velký respekt!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz