Hlavní obsah
Sport

Budějovice měly více štěstí než rozumu. Ligu po remíze nakonec zachránily

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Žongl / Jager

Odveta v baráži o nejvyšší soutěž a zároveň velká bitva o jižní Čechy mezi Táborskem a Budějovicemi je za námi. Favorizované České Budějovice doslova vydřely remízu 1:1. Táborsko si tak bude muset minimálně rok počkat.

Článek

Oba zápasy však ale odehrálo se ctí a v remízovém klání mohlo i zvítězit, nebýt výborného výkonu brankáře Dávida Šípoše. Naopak Dynamo bude patřit do prvoligové elity nadále.

Favoritem jihočeského derby byly České Budějovice už před prvním zápasem na domácím hřišti na Střeleckém ostrově. Utkání se pro prvoligové mužstvo nevyvíjelo vůbec dobře a po proměněné penaltě Bojana Djordjiče z nastaveného času prohrávalo o poločase 0:1.

Rozhodčí Ondřej Pechanec ovšem neváhal s penaltou ani na druhé straně a už čtyři minuty po přestávce srovnal z pokutového kopu Jan Suchan. Rozuzlení přišlo ve čtvrté minutě nastavení, kdy střídající obránce Matouš Nikl rozhodl o těsné výhře Budějovic 2:1.

Po prvním utkání tak měl klub z jihočeské metropole náskok jednoho gólu. Táborsko tudíž muselo k zachování naděje na postup do elitní soutěže vyhrát. To se ovšem po konečné remíze 1:1 nepodařilo a znovu se tak ukázalo, že rozdíl mezi první a druhou ligou je stále patrný.

Minimální změny v sestavách

Trenér Táborska Roman Nádvorník udělal dvě změny v základní jedenáctce oproti zápasu v Českých Budějovicích. Na lavičce tentokrát zůstali záložníci Alexander Sojka s Matoušem Varačkou, načež je v sestavě nahradili Vladimír Zeman a David Skopec.

Kouč Dynama Jiří Lerch vyndal ze sestavy zkušeného Jiřího Skaláka, který měl být v úvodním duelu vyloučen, ale rozhodčí mu druhou žlutou kartu nakonec neudělil. Nahradil ho stoper a střelec vítězné branky z minulého souboje Matouš Nikl.

Táborsko hrálo sympaticky, první gól ale daly Budějovice

Malý stadion v Kvapilově ulici v Táboře praskal ve švech a byl abnormálně přeplněný. Pro všechny diváky to byl největší zápas v historii klubu. Výkonný ředitel klubu Martin Vozábal o poločasové přestávce pro Českou televizi řekl, že zorganizovat takový zápas bylo velmi psychicky náročné a těší se až bude po zápase.

První poločas začal velmi ostře. V osmé minutě hry tahal hlavní rozhodčí Karel Rouček už podruhé žlutou kartu. Nejdříve byl potrestaný hostující Matouš Nikl a o chvilku později i táborský Pavel Novák. K nim se v průběhu poločasu přidal ještě Patrik Hellebrand. Budějovice vyhrály první poločas na karty, ale i na vstřelené branky.

Po deseti minutách hry zahrozili domácí. Na střílený centr Luboše Tusjaka o kousek nedosáhl Ondřej Šašinka a dobíhajícímu Vladimíru Zemanovi projel míč mezi nohama. V 18. minutě se dočkalo Dynamo. Po levé straně utekl šikula Musa Alli a předložil balón úplně volnému Janu Suchanovi a ten se z voleje opřel do meruny a ukázal, že je skvělým technikem – 0:1. Oba soupeři měli pár náznaků a převážně domácí byli aktivnější, ale nic z toho. První dějství zvládl lépe favorit.

Aktivita přinesla Táborsku naději

Táborsko muselo vrhnout na druhou půlku všechno do útoku. Na šanci o Fortuna ligu muselo vstřelit minimálně dvě branky. Po necelé hodině hry měl po zaváhání budějovického Martina Králika obrovskou šanci Zeman, avšak z úhlu brankáře Dávida Šípoše nepřekonal. Ten se vyznamenal za pár vteřin znovu, když vyrazil bombu Ondřeje Bláhy. V 62. minutě už se domácí celek dočkal. K míči se dostal na pravé straně vápna bek Petr Plachý, který si nechal balón ideálně skočit a pravačkou ho nádherně poslal na zadní tyč. Gólman Šípoš se za střelou pouze ohlédl – 1:1.

Utahování šroubů ze strany Táborska pokračovalo a diváci jej na vyprodaném stadionu hnali za vedoucí brankou. Prakticky od vyrovnání se hrálo pouze na branku Dynama. Hrdinou druhého poločasu byl jednoznačně hostující brankář Šípoš. Domácí na poslední čtvrthodinu otevřeli více hru. Rozhodnout baráž mohl budějovický záložník Suchan, ale hlavičkou minul branku. Největší tutovku a možnost poslat utkání do prodloužení měl střelec vyrovnávacího gólu Plachý, který si v 88. minutě krásně naběhl na centr Kateřiňáka za obranou linii, ale chyběl tomu už jen míč v síti. Hlavičku perfektně vytáhl znovu Šípoš a tímto zákrokem zachránil definitivně České Budějovice v nejvyšší soutěži.

Co rozhodlo o tom, že se zachránily Budějovice:

  • Nevyloučení Jiřího Skaláka v prvním utkání na Střeleckém ostrově
  • Rozhodující trefa Matouše Nikla v 94. minutě na 2:1
  • Nezkušenost Táborska s baráží
  • Neproměňování šancí Táborska ve druhém zápase
  • Dávid Šípoš, Jan Suchan, Musa Alli
  • Celkový rozdíl v kádrech obou mužstev

Statistiky zápasu: Táborsko – České Budějovice 1:1 (0:1)

Branky: 62. Plachý – 18. Suchan (Alli).

Karty: 8. P. Novák, 47. Šašinka, 90+5. Kateřiňák, 90+6. Bláha – 6. Nikl, 34. Hellebrand, 72. Hubínek, 90+1. Alli.

Držení míče: 53 % : 47 %.
Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 4:4. Rohy: 5:10. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 13:8.

Počet diváků: 2500 (vyprodáno).

FC SILON Táborsko: Pastornický – Plachý, Koné (80. Nsunzu), P. Novák (C), Tusjak – Bláha, Kateřiňák, Skopec (58. Svatek), Zeman (58. Varačka), Djordjić – Šašinka (74. Sojka).
Náhradníci: Kerl – Mach, Kopáček.
Trenér: Roman Nádvorník.

SK Dynamo Č. Budějovice: Šípoš – Nikl (74. Havel), Poulolo, Králik, Trummer – Hellebrand, Čermák (63. Hubínek), Suchan – Šigut (63. Tranziska), Alli, Ondrášek (C) (90+2. Brandner).
Náhradníci: Janáček – Skalák, Madleňák.
Trenér: Jiří Lerch.

Rozhodčí: Rouček – Paták, Vlček.

Hráč zápasu podle Žonglu: Dávid Šípoš (Budějovice).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz