Hlavní obsah
Sport

Bundesliga: jaký byl vstup Čechů do sezóny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Bundesliga je klasicky nejčastější destinací českých hráčů v rámci TOP 5 lig. V prvních dvou kolech zaujali především Čvančara, Král a Černý, naopak tuzemští hráči Leverkusenu čekají na větší vytížení.

Článek

Takhle by to šlo!

Při vstupu do letošního ročníku zazářil Tomáš Čvančara. Ten navázal na výborné výkony v přípravě. Především Čvančarův debut byl opravdu pamětihodný. Ve 27. minutě zápasu na půdě Augsburgu, kterému seděl na lavičce brankář Tomáš Koubek, zvyšoval svou první brankou v soutěži na 2:0 pro svůj tým a vypadalo to na klidné vítězství. Bundesliga ale opět ukázala svou krásu, když Augsburg otočil, a byl to právě Čvančara, který v 97. minutě sebevědomě vyrovnal z penalty na konečný stav 4:4. Jednoznačně tak dal razítko tomu, že patří do základu. Ve druhém zápase při prohře 0:3 se logicky neprosadil, ale odehrál necelých 80 minut a důvěru trenéra neztratil.

Další nováček, kterého před touto sezónou přivítala Bundesliga, je Václav Černý. Po dlouhé štaci v Nizozemsku přivedl svůj aktivní fotbal do Wolfsburgu. Hned v prvním ligovém zápase měl prsty v obou gólech svého týmu, jenom teč gólmana mu vzala premiérovou asistenci. I druhý zápas jeho tým vyhrál i s ním v základu, jedná se tak jednoznačně o pozitivní start do nového angažmá.

Alex Král odstartoval již druhou sezónu v Bundeslize. V létě přestoupil ze sestoupivšího Schalke do ambiciózního Unionu Berlin. V prvních dvou kolech si připsal plnou minutáž na pozici defenzivního záložníka. Jeho tým baví soutěž a po shodných výsledcích 4:1 doma i venku dokonce celou ligu vede. Vypadá to tedy, že Král se už definitivně oklepal z nepovedeného angažmá ve West Hamu. Ve 25 letech a v základu týmu, jako je Union Berlin, určitě může věřit ve světlé zítřky.

Stálice Bundesligy

Pavel Kadeřábek podle očekávání vstoupil do sezóny jako člen základní jedenáctky Hoffenheimu. V prvním utkání se jeho týmu nepodařilo využít výhodu domácího hřiště a podlehl Freiburgu 1:2. Ve druhém kole vyrazili na půdu nováčka Heidenheimu a opět to s nimi nevypadalo dobře. Po 60 minutách prohrávali 2:0, soupeř navíc neproměnil penaltu. Hoffenheim ale v závěru ukázal svojí sílu a zkušenosti. Po snížení Beiera dokázal v 81. minutě vyrovnat z dorážky do odkryté branky sám Kadeřábek. Obrat dokonal Kramarič v 90. minutě z penalty. Pro Hoffenheim, jehož ambice míří ke středu tabulky, se tak jedná o průměrný start do sezóny. To samé platí pro Pavla Kadeřábka, který ve 31 letech nadále potvrzuje svojí kvalitu. Trenéra Šilhavého tak může mrzet, že se bek rozhodl už minulý rok ukončit reprezentační kariéru a nemůže tak využívat jeho služby.

Dalším ostříleným hráčem Bundesligy je Jiří Pavlenka. Brankářská jednička Werderu Brémy však začátek sezóny nemůže hodnotit dobře. V první ligovém zápase jeho tým schytal před domácími fanoušky debakl 0:4 proti Bayernu. Ve druhém kole pak musel spolknout hořkou pilulku. Na půdě favorizovaného Freiburgu sahal po bodech, ale v 96. minutě vstřelil gól Maximilian Philipp a rozhodl o vítězství 1:0. Po prvních dvou kolech není nutné panikařit, ovšem nula bodů a skóre 0:5 vypadá až hrozivě. Pokud se chce Werder výjimečně vyhnout bojům o záchranu, měl by zabrat už tento víkend proti Mohuči.

Leverkusenu se daří i bez Čechů

Farmaceutici drží po prvních dvou kolech stoprocentní bilanci. Hned tři čeští hráči v Bundeslize hájí právě jejich barvy. Jediný, kdo měl reálnou šanci nastoupit, je nejmladší z nich, jednadvacetiletý Adam Hložek. Ten ovšem za dvě kola odehrál pouhých 12 minut a výrazněji se neprosadil.

Jeho situace je poměrně složitá, jelikož mu na preferované posty přišli v létě konkurenti. V útoku se prosadil jen o rok starší Victor Boniface, který hned ve druhém zápase vstřelil dvě branky. Na křídle hraje posila z Mönchengladbachu Jonas Hofmann. Do sestavy se navíc po zranění už definitivně vrátil supertalent Florian Wirtz. Pro Hložka je to velká výzva. Na druhou stranu je dobře, že se jeho týmu oproti začátku minulé sezóny dobře daří a po výhrách proti Lipsku a v Mönchengladbachu v něm panuje pozitivní atmosféra. Dá se očekávat, že se vstupem Leverkusenu do Evropské ligy bude kádr více rotovat, což by mělo znamenat i více času na hřišti pro Hložka.

Brankář Matěj Kovář se v týmu zatím zabydluje a kryje záda jedničce Lukasi Hradeckému. Určitě se nedalo čekat, že ho z brány ihned vytlačí. Pro tuto chvíli může být v klidu a čekat na svou šanci po zahájení evropských pohárů, podobně jako Hložek. Návrat zraněného Patrika Schicka se čeká na začátku října.

Bundesliga – český ráj

Z pohledu českého fanouška bude 60. ročník Bundesligy určitě zajímavý. Můžeme se těšit na další účinkování hráčů jak z individuálního, tak týmového hlediska. Hned za tři z pěti týmů, které drží po dvou kolech stoprocentní bilanci, hrají Češi.

Za zmínku stojí i mladý talent Lukáš Ambros. Spoluhráč Václava Černého má v devatenácti letech už svou ligovou premiéru za sebou. Po absolvování přípravy v prvním týmu bohužel onemocněl, v letošní sezóně se ale dá očekávat, že by se měl začít prosazovat do zápasů ze střídačky.

Rojí se spekulace o zájmu německých týmů o české hráče, jako Matěj Jurásek a další. Pokud se nadále bude dařit Tomášovi Čvančarovi a v Leverkusenu se alespoň částečně prosadí Matěj Kovář, může to otevřít dveře hráčům z české ligy přímo do Bundesligy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Pavel Kadeřábek
Jiří Pavlenka
Václav Černý

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz