Hlavní obsah
Sport

Bývalý fotbalista Poborský členem disciplinární komise. Má řešit i pyro na stadionech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Karel Teichmann/Žongl

Pro první sezonu naší nejvyšší fotbalové soutěže pod titulárním partnerem Chance vznikla i nová disciplinární komise v čele s Jiřím Matznerem. Její součástí je i osobnost, po jejímž výraznějším vstupu do nějaké funkce se již nějakou dobu volá.

Článek

Poborský dostává novou funkci

Pražského právníka Judr. Jiřího Matznera navrhli do funkce zástupci Baníku Ostrava. Díky nadpoloviční většině byl potom schválen Ligovým grémiem. To byl ovšem pouze začátek celé akce, protože si nový šéf DK musel vybrat další členy na svůj úřad. A jedním z nich se stal i bývalý fotbalista, podnikatel a fotbalový funkcionář Karel Poborský.

Ten má v minulosti na svém kontě již řadu funkcionářských pozic. V roce 2006 se stal předsedou představenstva fotbalového klubu SK Dynamo České Budějovice, o tři roky později i členem výkonného výboru Českomoravského fotbalového svazu. Posléze i předsedou České asociace fotbalových hráčů.

V roce 2021 dokonce kandidoval i do funkce předsedy FAČR. Do té byl nakonec zvolen Petr Fousek, i díky podpoře Slavie a Jaroslava Tvrdíka. Později toho ovšem šéf Slavie litoval. Poborský získal i pozici šéfa úseku mládeže FAČR.

Schválil ho Tvrdík i Kania

Nedávno jsme ho mohli vidět v roli moderátora na Mistrovství Evropy. Všichni si přitom pochvalovali jeho odbornost a rozhled na fotbalové scéně. Rozhodně se tak stává velice zajímavým jménem v disciplinární komisi, které vesměs kvitují i šéfové velkých klubů. Včetně Jaroslava Tvrdíka či Ondřeje Kanii.

Při výběru nových členů Disciplinární komise LFA jsem kladl důraz, aby vedle odborníků v oblasti práva byl součástí i některý z bývalých hráčů. Proto jsem velice rád, že došlo k domluvě s legendou české reprezentace Karlem Poborským, který přinese do rozhodování pohled aktéra, který celou řadu momentů zažil přímo z pozice aktivního hráče.
předseda DK LFA Jiří Matzner

Bude řešit pyro?

Vedle snahy přinést mezi právníky i pohled hráčů na hřišti by se dle svých slov měl zaměřit nad situací pyra na stadionu. To je hodně ožehavá záležitost a jedno z nejvýraznějších témat napříč fanouškovskými komunitami. Mnozí volají po jeho zlegalizování, alespoň v nějaké kontrolované podobě.

Bude tak hodně zajímavé sledovat, jak se k tomu postaví. Díky svým slovům a činům si totiž může na svou stranu získat davy fanoušků. Stejně tak ovšem může dojít k tomu, že ho v případě pro ně nesprávného postupu začnou nenávidět. Skutečností ovšem zůstává, že pyro je jednoznačně věcí, o níž by se mělo výrazněji debatovat.

Ze zbylých jmen určitě stojí za zmínku i Lukáš Bohuslav, který se stal jedním z advokátů Romana Berbra. Tuto nálepku už mu tak nikdo neodpáře. I když s ním samozřejmě není zřejmě nějak blíže spřízněný, nejsem úplně přesvědčen o tom, že to byla dobrá volba. Jednoznačně to totiž vzbudí i negativní ohlasy.

Dalšími členy jsou Josef Hlinka (který pracuje ve firmě šéfa DK Matzner Legal), Jiří Kunášek, Josef Oplt a Tomáš Capoušek.

Nově složená Disciplinární komise LFA poprvé oficiálně zasedne již ve čtvrtek 25. července, kdy bude řešit případy, které se udály v úvodních kolách Chance Ligy a Chance Národní Ligy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz