Hlavní obsah
Sport

Čeká nás trenérský souboj Straka vs Rada. Dvě fotbalové legendy s úspěchy i přešlapy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

V rámci 6. kola Chance Ligy uvidíme i střet dvou týmů, které bojují o každý bod – Dukly Praha s Českými Budějovicemi. Zároveň se bude jednat o souboj dvou legendárních trenérů – Petra Rady a Františka Straky. A to byste si neměli nechat ujít.

Článek

A začneme jednou zajímavostí na úvod. Možná si to ani řada z vás neuvědomuje, ale trenéři Českých Budějovic a Dukly Praha jsou stejného ročníku narození. V roce 1958 přišel na svět nejdříve na konci května František Straka, který se narodil právě v Českých Budějovicích. Vede tak klub ze svého rodného města. Stejně jako Petr Rada narozený v srpnu roku 1958 v Praze.

Milovaná Sparta a několikaleté zkušenosti v Německu

František Straka začínal svou fotbalovou kariéru právě v Českých Budějovicích. Posléze si odbyl vojenskou zastávku v Tachově, aby roku 1979 zakotvil v pražské Spartě. V ní strávil dlouhých devět let, než přešel do německých klubů Borussia Mönchengladbach, FC Hansa Rostock, Wuppertaler SV a SCB Preußen Köln. V posledním jmenovaném skončil v roce 1998 a v roce 2000 se vrátil do Wuppertaler SV už jako hrající trenér.

Od té doby vystřídal v pozici hlavního lodivoda celou řadu klubů. Z českých můžeme mluvit o Teplicích, Spartě, Viktorii Plzeň, Dynamu České Budějovice, překvapivě i Slavii, Příbrami či Karviné. Prošel si několika slovenskými celky – MFK Ružomberok, ŠK Slovan Bratislava, AS Trenčín či MFK Zemplín Michalovce. Ale i zahraničními v čele s OFI Kréta nebo třeba rakouským FC Wacker Tirol.

Rejstřík klubů, v nichž trénoval, je tolik dlouhý, protože ve značné části z nich strávil rok, maximálně dva. Poměrně často byl odvoláván nebo mu nebyla prodloužena smlouva. Často se stal také záchranářským trenérem, kdy pomáhal týmům zachovat ligovou úspěšnost. A v tomto ohledu se mu daří – udržel v nejvyšší soutěži slovenské Michalovce i Trenčín. Ostatně na stejnou pozici přišel i do Českých Budějovic. Dynamo jednoznačně je jedním z hlavních kandidátů na sestup.

Do Slavie neměl chodit

Jeho nejkontroverznějším angažmá bylo samozřejmě to ve Slavii. Jako kovaného Sparťana ho fotbalová obec za tento krok vesměs odsoudila. Dospělo to dokonce do takové fáze, že mu bylo vyhrožováno a byl ničen jeho majetek. Slávističtí fanoušci si na něj nezvykli, sparťanští to vnímali jako obrovskou zradu. Sám to postupem času označil za velkou chybu.

Proslavil se i svými kulinářskými schopnostmi. V týmech, kde trénoval, nabízel hráčům svůj tataráček. Tuto tradici začal už ve Spartě, kde vyrobil tatarský biftek ve tvaru slávistické hvězdy. A od té doby se to s ním nese. Uvidíme, zda za úspěšnou sezonu připraví tuto pochutinu i v Budějovicích.

Poručík ve službách Dukly

Petr Rada začínal s prvními fotbalovými krůčky na Libuši, posléze se na čtyři roky zastavil na Dukle a o půl doby méně i v Čáslavi. V letech 1979 až 1988 byl ovšem opět hráčem pražské Dukly. Tehdy armádního klubu, podporovaného režimem. Dosáhl v něm až hodnosti poručíka.

I u něj potom následovali zahraniční štace. U německých Fortuna Düsseldorf, Rot-Weiss Essen či Jahn Regensburg. Z velké části i ve stejných letech jako u Františka Straky, takže se tito dva hráči mohli na půdě Německa potkávat. Odskočil si ovšem i do kanadského Toronto Blizzard. V Česku se krátce vrátil do Dukly, zahrál si za Blšany a profesionální kariéru ukončil v Bohemians.

Trenér pouze na české ligové scéně

Tu trenérskou potom strávil pouze doma. Začal ve Slavii, do níž se poté ještě jednou vrátil. Jeho služby ovšem využila i celá řada dalších celků od Teplic, Plzně, Liberce, Jablonce, Jihlavy, Příbrami, Sparty až po současnou Duklu. V roce 2012 vystřídal na trenérské stoličce ve Slavii právě Františka Straku, kvůli neuspokojivým výsledkům byl ovšem brzy vyhozen.

Bouřlivák, jehož výstupy se staly legendárními

Proslul zejména svými výstupy během zápasů, ale i v rozhovorech s novináři. Je to bouřlivák a stará škola, což dává často najevo. V současné době se přeci jen trochu uklidnil, i když nedávno opět poškádlil komentátora v pozápasovém rozhovoru.

Hráčské i trenérské legendy

František Straka i Petr Rada tak jednoznačně jsou hráčskými i trenérskými legendami. Muži, bez nichž si asi minulost českého fotbalu nedokážeme představit. Osobnostmi, které plnili stránky novin. Lehce kontroverzními jedinci s občasnými výstupy. Vlastně si jejich osudy jsou poměrně podobné, i když každý šel trochu jinou cestou. Vždycky nás ovšem bavili a jejich letošní souboj bude hodně zajímavou záležitostí.

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Straka

https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Rada_(tren%C3%A9r)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz