Hlavní obsah
Sport

Černý týden pro Krejčího. Po penaltové blamáži napomohl Teplicím k remíze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

Pravdou je, že fotbalové krásy zápas úřadujícího mistra Na Stínadlech příliš nenabídl. Co se ale odhodlání, náboje i elektrizující atmosféry týká, téměř 16 tisíc diváků si jistě přišlo na své. Řád zápasu jednoznačně ovlivnilo vyloučení Krejčího.

Článek

„Tohle je to, proč fotbal děláme“, zaznělo z úst trenéra domácích Frťaly po zápase.

Mnozí možná po prohraném zápase kvalifikace o základní skupiny Ligy mistrů čekali výrazně obměněný kádr Sparty. To platilo zhruba z poloviny. V základní sestavě například nechyběli Kuchta s Haraslínem. Ve středu hřiště od prvních minut také operoval ve výborné formě hrající Laci.

Filip Panák o teplickém pressingu

Filip Panák ve svém rozhovoru prozradil, že tým Teplic působil od prvních minut jako velmi dobře připravený na hru Sparty. To se projevovalo tím, že při zakládání útoku Sparťany vůbec neatakoval a zasunul se hlouběji na svou polovinu. Jak se však Sparta začala k brance Teplic přibližovat, spustili skláři velmi tvrdý a aktivní pressing. S tím si dle Panáka Sparta poradila až po 20 minutách, kdy začala míče rychleji nakopávat za obranu Teplic. Z toho dle jeho slov rezultoval i vedoucí gól Sparty.

Ten by se dal nejlépe charakterizovat pořekadlem, „když se dva perou, třetí se směje“. Ne snad, že by se domácí Hora s Marečkem na hřišti prali, ale do hlavičkového souboje šli tak nějak oba. Aktivnějším z dvojice byl nakonec Mareček, který však souboj s Lacim prohrál. Ten vyslal hlavou do gólové šance Kuchtu, který sám tváří v tvář brankáři Grigarovi nedal šanci.

Vachoušek neměl svůj den, Stínadla ho vyprovodila potleskem

Takový gól zamrzel o to víc, když Teplice přežily dva závary ve vápně. Ty snad následovaly dvě minuty po sobě. Oba byly výsledkem špatné přihrávky T. Vachouška a oba skončily na tyči brankáře domácích.

Tentýž hráč v 56. minutě korunoval nepovedený zápas zmařením gólové šance, kdy z pozice penaltového puntíku vůbec netrefil branku. To bylo to poslední, co na hřišti předvedl a prostor dostal vytáhlý egyptský útočník Yasser. Skvělé pak bylo gesto fanoušků domácích, kteří i těsně po spálení gólové příležitosti mladému fotbalistovi během střídání zatleskali.

Yasser – nejlepší útočník ligy ve hře hlavou?

Mohamed Yasser navázal na své střídání v domácím zápase proti Jablonci, kdy hru výrazně oživil. Proti Spartě byl snad ale ještě o stupínek lepší. Nepamatuji si zápas, kdy jsem útočníka jednoho týmu viděl vyhrát tolik hlavičkových soubojů. Při každém výkopu Grigara se aktivně hlásil a míče prodlužoval na své spoluhráče s naprostou samozřejmostí. Vzpomněl jsem si na svůj předsezónní článek, kde jsem rozebíral útok Teplic. Tam také zaznělo, že je pouze otázkou času, kdy se Yasser poprvé prosadí a vstřelí gól hlavou. Lepší premiérovou trefu si tenhle kluk, který v Teplicích zůstal z Egypťanů úplně sám, snad ani nemohl přát. Kredit je také nutné připsat Krsmanovičovi, o jehož dobré kopací technice jsem už psal zde. Právě on poslal od rohového praporku gólový centr.

Snad bych se ještě krátce vrátil k minulému zápasu Teplic v Olomouci, kam vycházející hvězda Teplic vůbec neodcestovala. Dle vyjádření trenéra Frťaly byl Yasser minulý týden zraněný a netrénoval. Proto do Olomouce nejel. Když ale byla možnost, aby šel hrát ve stejný den za B-tým do Brozan, tak toho trenérský štáb využil. Pokud v tomto vidíte určitý rozpor, nejste sami. Čtu to tak, že na jeho obvyklých 25 - 30 min. to do Olomouce ještě nebylo, ale do základní sestavy teplické rezervy to stačilo. Takové je oficiální vyjádření toho nejpovolanějšího v klubu. Já z toho cítím, že to možná bylo celé ještě trochu komplikovanější, ale to už se asi nikdy nedozvíme. Každopádně Yasser je zpět a už dává i góly!

Červená karta Krejčího nebyla štěstím pro Teplice

Není třeba se přít o to, že zápas výrazně ovlivnilo vyloučení Ladislava Krejčího. Z některých vyjádření novinářů a expertů jsem však nabyl dojmu, jakoby Teplice uhrály bod díky štěstí. Vyloučení Krejčího však nebylo štěstím. Vyplynulo z pohotové přihrávky Jukla za obranu, kde následoval souboj, ve kterém měl Fila běžecky jednoznačně navrch. Červená karta tedy Teplicím k zisku bodu pravděpodobně pomohla, ale domácí si ji na hřišti vybojovali.

Taktická připravenost a bojovnost týmu Teplic je něco, co po zápase na tiskové konferenci skloňoval i trenér Priske. Skláři oplývají zdravým sebevědomím. Vědí, kde mají své limity, ovšem ty dokáží nahrazovat důsledným dodržováním taktiky, která na soupeře platí. Sám trenér Frťala po zápase prohlásil, že pokud tepličtí drží taktiku, všichni s nimi budou mít problémy.

Teplice čekají tři zápasy s týmy z chvostu tabulky

Pro Teplice léta platilo, že po jednom dobře odehraném zápase následovalo okamžité uspokojení. Pokud se toto podaří trenérskému štábu Teplic eliminovat, nemuseli by se tepličtí na konci sezony obávat sestupu. Stále je dobré připomenout, že je sázkové kanceláře před startem sezóny viděly někde na konečném 14. místě. Velkou otázkou pro mě je, jak si budou takticky počínat proti papírově slabším soupeřům. Teplice v nejbližších týdnech čekají zápasy ve Zlíně, Karviné a doma s Pardubicemi. Osobně jsem velmi zvědavý, s jakou taktikou vyrukují právě do těchto zápasů, kde nebudou předzápasovými outsidery.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz