Hlavní obsah
Sport

Češi nepřesvědčili, přesto slaví. Odepsaný Barák hrdinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jager

K prvnímu zápasu v roce nastoupili svěřenci Ivana Haška proti houževnatému Norsku, které disponuje duem Odegaard - Haaland, kteří momentálně patří mezi nejlepší hráče na planetě.

Článek

Zatímco hvězda City se střelecky neprosadila, tak středopolař Arsenalu, spolu se svými ofenzivními spoluhráči, větral český tým po celý zápas. Světe div se, po senzační trefě Antonína Baráka veze reprezentace ze Severu vítězství.

Nalejme si čistého vína. Byť má Norsko ve svém týmu pár superhvězd, tak v kvalifikační fázi o Euro vyletělo již po skupině. Nutno podotknout, že severští fotbalisté měli značně těžší los. Mělo se tak podle papíru jednat o vyrovnané utkání, které mělo nabídnout zajímavou podívanou. To se v prvních šedesáti minutách opravdu potvrdilo, nicméně pohledný fotbal hrálo pouze Norsko, které český tým od začátku mačkalo na své polovině a bylo jen otázkou času, kdy padne první branka pro domácí.

To se také ve dvanácté minutě potvrdilo, kdy Oscar Bobb již poněkolikáté posadil na zadek Jaroslava Zeleného a s přehledem zakončil. Norové i po vstřelené brance pokračovali ofenzivním fotbalem a dál mačkalo naše hráče před pokutovým územím. O to víc museli zůstat fanoušci v Oslu v šoku, když po geniální přihrávce Patrika Schicka našel Tomáš Souček hlavu Davida Zimy a bylo vyrovnáno.

Střídání rozhodla

Druhý poločas pokračoval ve stejném duchu, jak začínal ten první. Norové na balónu a urputně bránící český tým. Jenže právě v těchto momentech se ukázal důvod, proč Norové nedokázali již dlouhou dobu postoupit na velký turnaj. Kromě hlavičky Haalanda se totiž svěřenci Stale Solbakkena nedokázali dostat do větší šance. Kredit za tuto skutečnost rozhodně patří také stoperské dvojici Holeš - Zima, kteří přes počáteční rozpaky stabilizovali defenzivu a zejména ve druhém poločase pracovali na jedničku.

S blížícím se koncem a díky dobře zvolenému prostřídání se Češi začali dostávat do zajímavých protiútoků. Zejména Ondřej Lingr a Antonín Barák dodali přechodové fázi kvalitu. Když se následně po fantastickém přímáku trefil Antonín Barák, musel prohloubit depresi norských hráčů do bezedných nížin.

Složit správný tým

Ivan Hašek bohužel do svého prvního zápasu podědil špatný výběr základní jedenáctky. Výběr Zeleného proti mrštnému Bobbovi bych zařadil do kategorie obrovských facepalmů. Něco podobného by se dalo říci o výběru Ladislava Krejčího, který se v současné době nachází bez jakékoliv formy. Mojmír Chytil sice patřil mezi nejaktivnější hráče v prvním poločase, nicméně z pozice levého křídla musel i bránit, což opravdu neumí. To mu však nelze vyčítat, je to přeci útočník.

Výhra venku nad Norskem bude působit na papíře úžasně, kdybychom však s tímto fotbalem nastoupili proti Portugalsku, bylo by ve dvacáté minutě po zápase. Jediným větším plusem z dnešního zápasu je jednoznačně efektivita. Pokud chce být reprezentace na Euru úspěšná, čeká ji ještě spoustu práce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz