Hlavní obsah
Sport

Česká reprezentace oznámila nominace. Kuchta, Chytil nebo Barák mezi náhradníky. Dva nováčci v bráně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Metjů Krejza/Žongl

V pátek 30. srpna byly oznámeny nominace hráčů České reprezentace na Ligu národů a reprezentace do 21 let na utkání kvalifikace ME proti Litvě a Dánsku. Kvůli zranění chybí několik hráčů, dočkali jsme se i tří premiér.

Článek

Chybí Staněk i Holeš. Konečně větší příležitost pro Kováře?

Česká fotbalová reprezentace nastoupí v září v rámci Ligy národů do utkání s Gruzii (7. září) a proti Ukrajině (10. září). Ani v jednom případě ji určitě nečeká nic jednoduchého. Ivan Hašek se přitom musel smířit s několika ztrátami. Hned několik z nich je z pražské Slavie. Ať už je to dlouhodobě zraněný brankář Jindřich Staněk, obránci Tomáš Holeš a Tomáš Vlček. K dispozici ovšem nemá ani Davida Juráska nebo Michala Sadílka.

Šanci tak dostane Matěj Kovář, brankář německého Leverkusenu. Mnozí ho chtěli už na předchozí Mistrovství Evropy, kde ovšem nakonec dostal přednost slávistický strážce brány. Vedle něj potom budou hned dva nováčci. Jakub Markovič se skvěle chopil šance po odchodu Jiřího Letáčka do La Ligy a momentálně vládne ostravské brance. A Adam Zadražil zase předvádí své umění v Hradci Králové.

Určitě je dobře, že příležitost dostanou především mladší brankáři. Je to pro ně velká šance se ukázat a zvýšit svou perspektivu v českém fotbale. I když otázkou je, kdo z nich dostane nějaký prostor. U Kováře je to takřka jistota, zbývající dva se snad nějak podělí.

Nováčci pod Haškem Matěj Ryneš i Tomáš Čvančara

V obraně je nováčkem Matěj Ryneš ze Sparty, který na Letné pravidelně předvádí skvělé výkony. Nechybí ani Martin Vitík, Ladislav Krejčí či Robin Hranáč, aktuálně přestoupivší do německého Hoffenheimu.

V záloze se moc překvapení nekoná. Prostor dostal Alex Král, který se skvěle chopil příležitosti v Espanyolu. Z hráčů domácí soutěže jsou tu slávisté Jurásek s Provodem či plzeňští Červ, Kalvach a Šulc. Nesmí samozřejmě chybět ani kapitán Tomáš Souček.

Útočná čtyřka poprvé od nástupu Ivana Haška přivítala i Tomáše Čvančaru hrajícího v Borussii Mönchengladbach. Vedle něj jsou nominovaní Tomáš Chorý, Patrik Schick a Adam Hložek.

Chytil a Kuchta pouze mezi náhradníky

Až mezi náhradníky jsou potom taková jména jako Chytil, Kuchta, Jurečka, Kušej, Barák, Panák nebo Jiří Letáček z Getafe. Přednost tak paradoxně dostala jeho náhrada z Baníku.

Reprezentace do 21 let se třemi nováčky

Zajímavá je i nominace v jednadvacítce. Trenér Jan Suchopárek představil 23člennou nominaci hráčů, kteří budou mít možnost hrát velice důležité zápasy v rámci kvalifikace o postup na mistrovství Evropy. V rámci ní zbývá odehrát ještě čtyři zápasy. V těch nejbližších nastoupí na hřišti Litvy (pátek 6. září od 15:30) a v Dánsku (úterý 10. září od 18:00).

I v tomto případě jsou v nominaci tři nováčci – obránci Karel Spáčil z Hradce Králové a Adam Ševínský z Liberce či záložník Daniel Langhamer z Mladé Boleslavi.

Kinský oceněn za výkony ve Slavii, tři Liberečáci v obraně

V bráně je nominován Lukáš Horníček z Bragy, ale i Antonín Kinský z pražské Slavie. Ten si samozřejmě zasloužil nominaci svými skvělý výkony za pražský klub. Třetím do party je Jiří Borek z Vyškova. Ten to ovšem (troufnu si říct) bude mít hodně těžké.

V obraně najdeme hned tři hráče ze Slovanu Liberec, což svědčí o prosperitě týmu z pod Ještědu. Je tu již zmiňovaný nováček Adam Ševínský, ale i Denis Halínský či Josef Koželuh. Z pražských klubů nechybí Sparťan Suchomel nebo slávista Prebsl.

Objev Vorlický a uprchlíci ze Sparty

Ze záložní řady stále čeká na příležitost Lukáš Vorlický, který se stal zjevením Slavie před začátkem sezony. Vedle něj je tu ovšem i Sparťan Daněk či jeho bývalý spoluhráči Michal Ševčík a Adam Karabec, kteří momentálně zkoušejí štěstí v zahraničí.

Ostatně i útočník Sejk nakonec odešel hrát z Letné do Zaglebie Lubin. V útoku mu po boku budou moci stát Fila ze Slavie, Alijagič z Žiliny a Vecheta z Karviné.

Mezi náhradníky potom nechybí třeba Tom Slončík z Plzně nebo dva hráči Dukly Praha – Štěpán Šebrle a David Pech. Zejména u prvního jmenovaného je to pro mě trošku překvapení. Plzeňský hráč by si příležitost určitě zasloužil a v odehraných zápasech vypadal velice dobře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz