Hlavní obsah
Sport

České Budějovice dostaly trojku i od Dukly. Souboj trenérů Rada – Straka tak vyhrál ten pražský

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

Na Julisce se odehrál souboj týmů ze spodku tabulky, v němž je každý bod důležitý pro záchranu v nejvyšší soutěži. Pražská Dukla přivítala trápící se České Budějovice a na domácí půdě jednoznačně chtěla bodovat.

Článek

Zároveň se jednalo o zajímavý střet trenérů Petra Rady a Františka Straky.

Dukla nastoupila do zápasu v klasické formaci 4-4-2. Do útoku se přitom postavila dvojka Mešanovič – Řezníček. Zejména u druhé jmenované posily ze Zbrojovky Brno určitě očekává trenér Petr Rada, že brzy začně v dresu pražského týmu střílet góly. A u koho jiného s tím začít než u trápících se Českých Budějovic.

Dukla se od začátku snažila, šancí ovšem bylo minimum

A velice brzy začala být znát snaha domácího týmu hnát se dopředu. Nutno podotknout, že jim k tomu pomáhala i sympatická fanouškovská podpora. Mezi přítomnými na známé tribuně bylo vidět i hodně mládežníků. Ostatně se chopili i megafonu a ujali se role spíkrů. A dařilo se jim velice dobře vytvářet fotbalistům zajímavou kulisu. Dokonce jsme mohli vidět i na zdejší podmínky slušné choreo. Samozřejmě se to nemůže rovnat větším týmům z Letné nebo Vršovic, ale někde se začít musí.

Bohužel na hřišti se po dlouhou dobu odehrával fotbal ve jménu nekvality v závěrečné fázi. Útočila zejména Dukla, ale i hosté se snažili být pomocí brejků nebezpeční. Budějovice měly v útoku nigerijskou dvojici Ogiomade – Adediran, která chtěl ukázat svou zahraniční sílu.

Zákrok Hrušky i tyčka na druhé straně zabránila změně skóre

Ve 26. minutě právě první jmenovaný hráč mohl poslat hosty do vedení. V obrovské příležitosti ovšem poslal míč doprostřed brány, takže s ním brankář Dukly Hruška neměl větší problém. A jen o chviličku později mohlo být veselo i na druhé straně. Štěpán Šebrle ovšem z bezprostřední blízkosti trefil pouze tyč.

To ovšem bylo na dlouhou dobu zase všechno. Ve 41. minutě se mohla Dukla pustit do zajímavého brejku, nejprve ho ovšem za mě trochu zbytečně zbrzdila a posléze pohřbila úplně. A nic nezměnila ani nepříliš razantní střela ve 43. minutě. Do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.

Fanoušci chtěli v druhé půli lepší fotbal

A nebudeme si nic nalhávat, na hřišti prostě bylo vidět, jaké týmy proti sobě hrají. Příliš kvalitní fotbal to nebyl. Dukla sice měla výrazně větší držení míče, ale získala z toho jen nastřelení tyčky. Všichni fanoušci v hledišti tak určitě doufali, že v druhém poločase uvidí trochu zajímavější hru. A toho se nakonec skutečně dočkali.

Hned v úvodu druhého poločasu chtěli jihočeští fotbalisté překvapit svého soupeře a dostali se do zajímavé příležitosti. Brankář Hruška ji ovšem dokázal zneškodnit. V 50. minutě se potom domácí přiblížili k zajímavé příležitosti, když Samuel Šikut fauloval nedaleko vlastního vápna unikajícího hráče Dukly. Z následné standardky ovšem nic nebylo.

Začíná poprava Českých Budějovic

Možná trochu uspané publikum se nakonec gólu přeci jen dočkalo. V 58. minutě si odražený míč ve vápně našel Štěpán Šebrle a nekompromisně ho poslal do sítě. Odčinil tak svou obrovskou neproměněnou šanci z prvního poločasu.

A prakticky hned po rozehrání mohli domácí své skóre ještě navýšit. Amber vyslal kousek od brány Budějovic skvělý centr na střelce Šebrleho, ten měl však tentokrát k míči dále než brankář Fendrich. České Budějovice ovšem obdržená branka očividně hodně rozložila, protože jen o chvíli později se znovu měnilo skóre. V 63. minutě totiž Hora poslal dlouhý aut směrem k vápnu soupeře, ten prodloužil ještě Kozma a Muris Mešanovič ho poslal do branky hostů.

V tu chvíli tak bylo téměř jasné, že České Budějovice si neodvezou body ani z Dukly a prodlouží tím svojí agónii. Tým Františka Straky rozhodně nemá kvality na to, aby obracel dvougólové manko. Jihočeši se sice začali tlačit směrem dopředu se snahou změnit nepříznivou situaci, ale do významnějších šancí se nedostávali.

Prvoligový debut okořeněný gólem

V 78. minutě naopak kopala přímý kop Dukla, ale další branka z něj nebyla. Pomalu se tak blížil konec utkání a s ním i tři body pro domácí. Navýšit skóre navíc mohl ještě Řezníček, který ovšem Amblerovu přihrávku z levé strany poslal skluzem vedle brány Fendricha. V nastaveném čase se ovšem nakonec přeci jen ještě měnilo skóre. Skvěle hrající Martin Ambler po pěkné akci proměnil svou šanci a v debutovém prvoligovém zápase si hned připsal branku. První branku v nejvyšší soutěži si ovšem připsal i Štěpán Šebrle.

Dukla si tak nakonec připsala velice důležité tři body, a především všem dokázala, že rozhodně může některým týmům v Chance Lize konkurovat. Na pozápasové tiskové konferenci bylo na trenérovi hostů Františkovi Strakovi znát obrovské zklamání. Jeho cesta na jihu Čech nezačala vůbec dobře. Přesto doufá, že se to jednoho dne zlomí.

Klub z Julisky naopak musí na tuto výhru navázat i v dalších zápasech. Hned v tom dalším si zahraje na hřišti Karviné. Tým Martina Hyského sice zajímavě posílil, ale jednoznačně by mohl být pro pražský celek hratelným. Ostatně momentálně je v tabulce až pod svým budoucím soupeřem. Moravskoslezský klub ovšem dokázal o tomto víkendu překvapit Teplice, když vyhrál 1:3 z pohledu domácích. Rozhodně tak nebude chtít pražskému týmu nechat nic zadarmo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz