Hlavní obsah
Sport

České kluby zahájily výborně skupinovou část evropských pohárů. Jsme ve fázi stoupání

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patrik Houštecký - Žongl magazín

Boje v základních skupinách evropských pohárů začaly pro české týmy v minulém týdnu, kdy si Sparťané mohli na Letné po dlouhých devatenácti letech opět vyslechnout hymnu Ligy mistrů.

Článek

Jednalo se o velmi sladký comeback, neboť Letenští porazili rakouský Salzburg 3:0 a na všechny nezdary z let minulých se na nějakou dobu zapomnělo. Slavia zahájila boje v základní skupině Evropské ligy vítězstvím v bulharském Razgradu a jeden bod si přivezla Viktoria Plzeň díky vyrovnání v nastaveném čase na půdě bundesligového Frankfurtu. Jako poslední zahájí skupinové boje Mladá Boleslav v arménském Jerevanu. Celkově však již nyní můžeme říct, že se české kluby nachází v oprávněné euforii.

Boj o přímý postup do Ligy mistrů

Jeden důležitý pohárový boj se vede také v domácí ligové soutěži. Asi hlavně fanoušci obou pražských „S“ si jistě neustále dokola opakují, že zisk mistrovského titulu posouvá vítězný klub přímo do hlavní fáze Ligy mistrů, což se stane po sedmi letech. Tehdy se radovala z přímého postupu Viktoria Plzeň. Minimálně pohárové ambice však před sezonou tentokrát ventilovalo více klubů nezvykle hlasitě a to udělalo nejvyšší soutěž pochopitelně zajímavější. Pohárové boje chce určitě zopakovat Baník Ostrava. Při pohledu na ligovou tabulku může mít tyto ambice oprávněně Sigma Olomouc a velké plány prezentoval ústy nového majitele také Slovan Liberec, jenž zatím zůstává za očekáváním.

Povedeným pohárovým vstupem však česká nejvyšší soutěž především poslala celkem jasný vzkaz o tom, že její kvalita se zvyšuje. Pro Spartu jsou odměnou už jen jména soupeřů v Lize mistrů. Slavia se nyní těší na domácí zápas s Ajaxem Amsterdam, s nímž před sedmnácti lety měnila svou historii a Viktoria Plzeň před Vánocemi přivítá na domácím stadionu slavný Manchester United. Konfrontace s těmito týmy není však třeba vnímat pouze jako odměnu za odvedenou práci, ale české týmy mají jedinečnou příležitost poslat do fotbalové Evropy vzkaz, že je potřeba s nimi počítat.

Česká liga může upevnit svou pozici

Nejbližšími pronásledovateli České republiky v tabulce pohárového koeficientu jsou Turecko a Norsko. V boji s těmito zeměmi můžeme brát jako povzbuzení například to, že ani jedna z nich nemá v této sezoně zástupce v Lize mistrů a například Besiktas Istanbul zahájil své působení v základní skupině Evropské ligy debaklem 0:4 na půdě Ajaxu Amsterdam. Slavia přivítá na konci listopadu doma konkurenční Fenerbahce. I tento zápas logicky hodně napoví o tom, jestli je česká nejvyšší soutěž skutečně na správné cestě. V obou případech se jedná o kluby, jejichž cílem je jednoznačně start v Lize mistrů. Ukáže se, který z nich má mezi evropskou klubovou elitu blíže?

Na začátku jsem zmínil, že zisk mistrovského titulu bude na konci tohoto ligového ročníku o to sladší, že odměnou pro mistra bude účast v Lize mistrů. Dnes se ještě stále jedná vlastně o něco výjimečného. Pokud však české kluby budou pokračovat v nastoleném pohárovém trendu, může se Liga mistrů brzy stát jistým českým pohárovým standardem. Vlastně již letos v létě jsme nebyli tak daleko od toho, aby se přehlídka evropské fotbalové generality konala na obou březích Vltavy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz