Hlavní obsah
Sport

Česko porazilo Albánii díky dvěma gólům Tomáše Chorého. Domácí výběr předvedl skvělý výkon

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jager - Žongl magazín

Česká reprezentace se v rámci Ligy národů střetla s výběrem Albánie s jasným cílem – potvrdit vítězství nad Ukrajinou a opět si odnést tři body. A nakonec se jí to podařilo díky dvěma gólům Tomáše Chorého.

Článek

Slávistická čtyřka, Bořil v základu

Největším překvapením základní sestavy se stal Honza Bořil, který se do reprezentace vrátil po třech letech. Společně s Tomášem Holešem a Martinem Vitíkem tak vytvořili slávisticko-sparťanskou obranu. V sestavě ovšem nechyběli ani další Slávisté Lukáš Provod a Tomáš Chorý. V brance naopak dostal na úkor Antonína Kinského přednost Matěj Kovář.

Tomáš Chorý otevírá skóre

Česko vstoupilo do zápasu s Albánií v hodně velké intenzitě a velice brzy za to bylo odměněno. Už ve 3. minutě nacentroval před branku míč Lukáš Provod. Střela Václava Černého sice neprošla k bráně, k míči se ovšem dostal Tomáš Chorý a z otočky vstřelil první branku našeho výběru. Slávističtí hráči od začátku ukazovali skvělou formu, ale celý tým byl očividně na zápas velice dobře nastaven.

Fotbalisté domácího národního týmu se ovšem nehodlali zastavit a nadále se hnali dopředu. Samozřejmě to chtělo druhý uklidňující gól, protože v podobné intenzitě nemohli odehrát celý zápas. Blízko k němu byl v 18. minutě Lukáš Provod, jeho střelu ovšem brankář Albánie Strakosha vytáhl.

Dopředu se tak postupně začínali dostávat i Albánci. Na Asanim, Bajramim či Asslanim byla znát velká individuální kvalita. Ve chvíli, kdy český výběr dostatečně nepresoval a zatáhl se spíše do zabezpečené obrany, hrozilo jim možná trochu paradoxně větší nebezpečí. Rozhodně to chtělo být i nadále co nejvíce aktivní, Albánie potom měla s našimi útoky problémy.

Český tým výrazně lepší

I po 30 minutách ovšem byla na statistikách znát převaha českého týmu. Držení míče 69 ku 31 %, na střely 6:2 pro nás a více než dvojnásobný počet přihrávek. Jednalo se tak o velice dobře rozjetý zápas, který by bylo škoda ztratit.

Ve 32. minutě kopali domácí zajímavou standardku, střela Václava Černého ovšem proletěla vápnem a skončila vedle albánské brány. A na bránu nešla ani o chvíli později polostřela Martina Vitíka po dlouhém autu Jana Bořila. Mohla z toho být hezká souhra obránců pražských S.

I na druhé straně se ovšem objevovaly náznaky šancí. Pěknou nahrávku poslal do vápna Laci, který vlastně hrál na svém domácím stadionu. Naštěstí tentokrát jeho akce neskončila žádným ohrožením. Před koncem poločasu ještě mohl navýšit skóre Tomáš Chorý, který se dostal k míči po skvělé individuální akci Pavla Šulce, bohužel ovšem branku v obrovské šanci netrefil. Nakonec tak první poločas skončil jednobrankovým vedením českého týmu.

Druhý poločas – druhý gól Chorého

Na začátku druhé půle už byli nastoupení domácí hráči i rozhodčí, Albánci si ovšem dávali načas a trochu brnkali na nervy všem ostatním přítomným. Nakonec na hřiště přeci jen dorazili a mohlo se začít. Po úvodním náznaku šance českého výběru se ke dvěma rohům dostála Albánie, ale nedokázala z nich nic vytěžit. Stejně jako z pozdějšího brejku, kdy Asani naštěstí mířil nad. Bylo ovšem znát, že nám hosté nenechají body zadarmo. Aktivní ovšem posléze bylo i Česko a zatlačilo svého soupeře v jeho obraném pásmu. Ani tentokrát se ovšem skóre neměnilo.

Přestože se tak hrál poměrně zajímavý fotbal, větší přímé nebezpečí pro jednu ani druhou branku se neobjevovalo. První výrazná šance druhého poločasu tak nakonec skončila gólem, naštěstí opět českého výběru. A nevstřelil ho nikdo jiný než Tomáš Chorý, který se tentokrát trefil po centru Coufala hlavou. Při své výšce v podstatě ani nemusel jít do nějakého souboje. Slávistický útočník skvěle zastoupil nehrajícího Patrika Schicka a ukázal svojí obrovskou formu.

Dva Sparťani v dresu Albánie na hřišti

Za dvoubrankového vedení Česka Albánie vystřídala a poslala na hřiště Hoxhu a dalšího Sparťana Tuciho, který si tím připsal první reprezentační start za dospělou reprezentaci. Stala se tak poměrně pikantní situace, kdy na straně hostů bylo v sestavě více Sparťanů než v českém týmu. O chvíli později se na hřišti objevil i Adam Hložek, který vystřídal Václava Černého.

Matěj Kovář poprvé (a úspěšně) zasahuje

V 76. minutě šla na Matěje Kováře první přímá střela v utkání a jednalo se o hodně nebezpečnou záležitost. Po chybě Martina Vitíka vypálil zpoza vápna Asllani, brankář českého výběru ovšem jeho pokus skvěle vytáhl. O chvíli později musel zasahovat i při další dalekonosné střele Tuciho, sparťanský útočník ji ovšem namířil přímo do jeho náruče. Albánie ovšem přeci jen začala být ještě nebezpečná.

Chvíli před koncem základní hrací doby se místo Chorého a Provoda dostali na hřiště i Lingr a Kuchta. A jen o chvíli později mohli po kombinaci s dalším střídajícím hráčem Adamem Hložek vstřelit branku. Poslední jmenovaný ovšem zajímavou střelou mířil pouze vedle brány Strakoshy. A stejný hráč přestřelil i o chvíli později.

Jasné vítězství a skvělý výkon českého výběru

Na hřiště se na konec podívali i Alex Král a Tomáš Čvančara, na stavu utkání se už ovšem nic nezměnilo. Český výběr po velice dobrém výkonu dokázal nad albánským zvítězit a vrátit jim tak prohru z minulého roku. Jestli budeme pokračovat tímto aktivním stylem, kdy jsme soupeře téměř do ničeho nepustili, rozhodně máme na to předvádět zajímavý fotbal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz