Hlavní obsah
Sport

Česko prohrálo s Tureckem a skončilo poslední ve skupině

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Metjů Krejza/Žongl

Zápas o všechno a souboj s neoblíbeným týmem. Turecko nás dokázalo porazit na Mistrovství Evropy v roce 2008 i 2016. Nyní po dalších osmi letech jsme dostali šanci na nápravu.

Článek

A do utkání jsme nevstoupili vůbec špatně. Už ve 2. minutě vypálil Provod krásnou střelu na bránu brankáře Günoka a ten musel hodně napínat své ruce, aby ji dokázal vyrazit. Po skvělém úvodu začali být Turci více na míči, nedokázali se ovšem propracovat do větších příležitostí.

Vyloučení Baráka ovlivnilo zbytek utkání

V 11. minutě dostává Barák za držení Kadıoğlua žlutou kartu. Jak se bohužel nakonec ukázalo, byl to pro český tým zásadní okamžik. O čtyři minuty později sice David Jurásek vypálil tvrdou střelu doprostřed branky, ale ve 20. minutě posílá Antonín Barák svůj tým do deseti. Tohle v poslední době dobře hrajícímu záložníkovi opravdu nevyšlo a trenér Ivan Hašek možná zalitoval, že ho povolal zpět do reprezentace.

Počet sil se mohl vyrovnat, rozhodčí byl ovšem proti

V oslabení se Česká reprezentace musela posunout do hlubokého obranného bloku, přesto dokázala být i nebezpečná. Obrovskou šanci ještě neproměnil Hranáč, kterému se zakončení hlavou vůbec nepovedlo. Ve 36. minutě se mohl počet sil na hřišti vyrovnat. Kenan Yıldız tvrdě došlápl na kotník Robina Hranáče, rozhodčí mu nakonec ukázal pouze žlutou kartu a VAR se k tomuto momentu již nevracel. Jen o chviličku později navíc stejný hráč trefil loktem Coufala, ale rozhodčí mu úplně nepochopitelně druhou žlutou nedal. Zatímco v mnoha jiných momentech tasil karty jak na běžícím páse, v tento zřejmě nechtěl poslat Turky do deseti.

Na konci prvního poločasu mohlo jít Česko dokonce do vedení. Skvěle hrající Lukáš Provod si dovedl míč až kousek před vápno a velice šikovnou přihrávkou našel Davida Juráska. Ten ovšem obrovskou šanci nešikovně zahodil, když míč napálil přímo do brankáře. Tohle byla velká škoda.

Hned na začátku druhého poločasu se do toho Turci opřeli a mohli jít do vedení. Yılmaz na první pohled pramálo nebezpečnou hlavičkou málem překvapil Jindřicha Staňka, kterému projel míč pod rukou. Naštěstí pouze vedle branky.

Dvě rány najednou, branka a zranění brankářské jedničky

V 51. minutě se senzačním zákrokem zaskvěl opět Jindřich Staněk, když dokázal vychytat zblízka střílejícího Yılmaze. Bohužel se v tomto momentě český brankář zranil a v následné akci ho tak bez problémů prostřelil Çalhanoğlu. Staněk sice krátce před gólem hlásil svoje zdravotní problémy, ale všichni ostatní hráči hráli a branka tak byla zcela regulérní. Bohužel jsme tak dostali hned dvě rány. Český brankář totiž musel kvůli zranění střídat. Na hřiště se poprvé dostal i Matěj Kovář.

Tento okamžik jakoby náš národní tým ještě více semknul. Na hřiště přišel Tomáš Chorý a Jan Kuchta, plán byl tedy jednoznačný. Pokusit se přes oslabení urvat zápas pro sebe. Bohužel se utkání v druhém poločase zvrhlo v někdy až zbytečnou bitvu. Situaci navíc příliš nepomohlo chování hlavního rozhodčího, který za mě odvedl opravdu špatný výkon. Některé jasné fauly nepískal, jindy naopak rozdával žluté za maličkosti.

Skvělý přístup Chorého přinesl vyrovnávací gól

Přesto dokázala Česká reprezentace dát svým fanouškům ještě naději. V 66. minutě totiž Chorý skvěle vybojoval balon od brankáře Günoka, kterému nedal ani kousek volného prostoru. Míč se posléze dostal ke kapitánovi Tomášovi Součkovi a ten ho poslal do sítě. A bylo vyrovnáno.

Čeští hráči se nadále tlačili dopředu, bohužel jim často chyběla kvalita v zakončení a začínala být vidět i únava u některých z nich. Hodně špatně působil zejména David Jurásek, kterému míč neustále odskakoval. Nakonec vystřídal a na hřiště pustil svého jmenovce Matěje. V 82. minutě dokonce dokázal Kuchta vstřelit vedoucí gól, bohužel bylo krátce předtím pískáno. Sice byly vidět ruce několika hráčů, nakonec se ovšem zřejmě mělo jednat o útočný faul sparťanského hráče. Tento verdikt ovšem byl poměrně kontroverzní, stejně jako mnoho jiných v této bitvě.

Vítězná branka Turků a mela na závěr

Stále nadějný výsledek nakonec zcela zhatil Cenk Tosun, který během přečíslení dokázal vstřelit vítěznou branku. Jednalo se o velice přesně mířenou střelu, na níž neměl Matej Kovář nárok. V tu chvíli už bylo jasné, že český tým skončí na posledním místě tabulky.

Na konci utkání se ještě strhla obrovská mela, po níž následovaly další žluté karty, a dokonce i červená pro Tomáše Chorého. Byl to vlastně přesný obrázek toho, jak probíhal celý zápas. Provokace, zbytečné fauly, stěžování si laviček a další momenty nakonec způsobily, že v tomto utkání padlo dohromady patnáct žlutých karet a dvě červené.

Šílený výkon rozhodčího a obrovský neúspěch reprezentace

Nutno podotknout, že tento zápas hodně ovlivnil výkon rozhodčího, který byl možná až šílený. Nicméně na to se nemůžeme vymlouvat. Červená karta pro Antonína Baráka byla zřejmě oprávněná a tento moment všechno rozhodl. Nedá se nic dělat, z letošního mistrovství Evropy odjíždíme s obrovským zklamáním. Nebál bych se to dokonce označit mírnou ostudou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz