Hlavní obsah
Sport

Český mistr přímo do Ligy mistrů. Plzni tleskáme a děkujeme!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Na úvod se musím k něčemu přiznat. Když jsem se v týdnu dozvěděl, že budu mít tu čest, napsat článek ke čtvrtfinálovému utkání EKL mezi Plzní a Fiorentinou, pocítil jsem zvláštní napětí v kombinaci s radostí.

Článek

Radost z toho, že jako fanda českého fotbalu vám budu v těchto řádcích přinášet informace o výjimečném dni. Napětí pak, protože (a to se přiznám též) jsem navíc jako rodilý Plzeňák fandou Viktorie.

V čase do čtvrtečního podvečera jsem se snažil připravit si úvodní, úderný nadpis. Nakonec jsem měl v konceptu připravenou parafrázi úspěšné české komedie: Plzeň trhala fialky dynamitem. Povedl se, že? Tento nadpis si ponechám uložený na odvetu s vírou, že jsem ho nevymýšlel zbytečně.

Teď ho použít nelze, ale ať se to podle výsledku nezdá, Plzeň dokázala opravdu velkou věc. Opět nedostala gól – bez mála už 700 minut! Opět v Evropské konferenční lize neprohrála – včerejší zápas byl 16. bez prohry! A opět poctivou a propracovanou defenzivou vymazala soupeře ze hřiště! Pravdou je, že mít doma držení míče lehce nad 30 % není bůhvíjaký výsledek, ale Plzeň za celý zápas nepustila soupeře k vážnějšímu ohrožení branky Martina Jedličky…

A hlavně, získala všemi v Česku tolik chtěný bod do národního koeficientu. Co to znamená, většina z nás ví, a kdo ne, alespoň tuší.

Ještě není hotovo. O postupu rozhodne odveta v Itálii

Navíc příští týden v odvetě může Plzeň pouze překvapit, a pokud bude její výkon opět založen na kvalitní defenzivě, může to skončit jakkoliv. Trenérský mág Miroslav Koubek, jeden z nejstarších trenérů nejen u nás, ale i na evropské scéně opět předvedl, že jeho práce s týmem je excelentní, umí tým připravit jak takticky, tak prakticky. Reálná šance na další postup do semifinále byla včera položena.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Trenér Viktorie Miroslav Koubek gestikulujue taktické pokyny svým hráčům.

Před zápasem, při pohledu na soupisku týmů, hlavně na kolonku náhradníků Plzně si lidé říkali: s kým že to ten Koubek bude hrát? Hráčů do pole měl mimo základní jedenáctku už jen velmi málo – konkrétně tři členy A týmu, plus náhradního gólmana. Pak už jen dorostence, pro které už jen fakt, že jsou na soupisce pro takový zápas, musí být motivací do budoucna. Na hřiště se dostal letos poprvé po dlouhém zranění Radim Řezník. Ano, ten hráč, který už byl mnohými odepisován. Ten, kterému je 35 let. Ten, který po sezoně v Plzni jistě skončí. Ale podal výkon hodný obdivu. Makal naplno, a obraně Plzně výrazně pomáhal. Ta zaslouží ještě speciálně vypíchnout, prostě skvělá práce všech. Robin Hranáč má reprezentační formu, a jeho výkon je zápas od zápasu jistější. I výkonů Lukáše Červa by si mohl, či měl, všimnout trenér Ivan Hašek. Mnoho takových hráčů po našich trávnících s pasem českého lva neběhá.

Konec chvály, nyní je prostor ke kritice

Komu se ovšem utkání nepovedlo, byl sudí z Izraele, Matěj Vydra a fanoušci Fiorentiny. Ano, jejich podpora svých fotbalistů byla hlasitá, a slyšitelná po celý zápas. Klobouk dolů. Ale v počátku druhé půle, kdy se tým z Apeninského poloostrova nadechoval k náporu ze sektoru hostí, vlétlo na hřiště několik dýmovnic. Na pár minut přerušený zápas vzal fialkám vítr z plachet. S pyrem měl hostující sektor problém po celý zápas, a větu: „Si ricorda ai tifosi in trasferta che non è consentito lʼuso di materiale pirotecnico durante la partita. Grazie,“ jsem za zápas z reproduktorů stadionu slyšel tolikrát, že si ji budu jistě pamatovat do konce života. Pro neznalé italštiny česky: „Upozorňujeme fanoušky hostujícího týmu, že používání pyrotechniky při zápase není dovoleno. Děkujeme!“.

Sudí Orel Grinfeld též nepředvedl úplně špičkový výkon. Ne že by svým rozhodováním vyloženě jednomu týmu pomohl, a druhý poškodil. Ale je pravdou, že konzistence posuzování jednotlivých zákroků nebyla jeho nejsilnější stránkou. Za co dostal hráč Viktorie žlutou kartu (nutno říci, oprávněně), několikrát za zápas na druhé straně neodpískal ani jako faul.

Matěji Vydrovi to prostě nejde. Vůbec. I přes personální nouzi byl prvním z hráčů utkání, který šel ze hřiště. Dostal se sice jako obvykle k několika zajímavým šancím. Ale též obvykle zakončení skončilo bez přímého ohrožení branky. Přestože tohoto hráče mnozí odsuzují, a někteří si dokonce myslí, že by jeho služba v plzeňském týmu měla být ukončena.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Útočník Plzně Matěj Vydra v souboji s Brazilcem Dodem.

Já osobně bych mu, a celé Plzni přál, aby tu neschopnost dát gól i z loženky protrhl už příští čtvrtek v odvetě.

V čem Plzeň excelovala?

K vlastnímu zápasu přistoupila Plzeň pragmaticky. Dle rozestavení před zápasem měla Plzeň hrát na tři obránce, reálně však situace na hřišti vypadala, že v obraně se pohybuje hned pětice hráčů. Fiorentina od začátku utkání měla snahu o tlak na plzeňskou branku, přesto se v prvním poločase do největší šance dostala Viktorie. Ve 24. minutě při jednom z plzeňských brejků dal Pavel Šulc balón na Matěje Vydru, ten však svou střelou těsně minul tyč soupeřovy branky. Držení míče 70 % fialkám sice šlo k duhu, hráči v červenomodrých dresech běhali povětšinou bez míče. Ale šancí měla ACF pomálu. Za celý první poločas šlo v podstatě jen o dalekonosný pokus Martíneze Quarta letící nad branku, a hlavičku Belottiho, se kterou si poradil Martin Jedlička.

Druhá půle věrna první

K další šanci se hráči Fiorentiny dostali až v 55. minutě, kdy si Lucas Beltran pěkně naběhl si na přihrávku ve vápně. Střelou z první mířil do pravého dolního roku. V této chvilce ale předvedl svůj um Martin Jedlička a parádním zákrokem zamezil cestě míče do sítě.

O pět minut později došlo k výše popisované situace, kdy na hrací plochu přistálo několik světlic. O tom, že tlak Fiorentiny díky krátkému přerušení hry přišel vniveč, a její hra od přerušení nedosahovala takového tempa jako před ním nebylo pochyb.

V 72. minutě se dostal na hřiště i Antonín Barák, který se na tuzemských trávnících v klubové soutěži představil poprvé od loňského finále EKL, které se hrálo v Edenu. Ani on se však nedokázal dostat do šance, z které by bylo možné vstřelit gól. A tak se v 78. minutě dostala k možnosti skórovat opět Plzeň, když Radim Řezník dlouhým autem oslovil Tomáše Chorého ve velkém vápně. Ten si v šestnáctce soupeře jeho aut našel a dostal se ke střele. Ta však skončila o něco více vlevo než měla, a ani tato situace změnu skóre nepřinesla.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Český reprezentační záložník Antonín Barák se v dresu Fiorentiny chystá do hry.

V závěru utkání, včetně šesti avizovaných minut nastavení (reálně se hrálo navíc minut osm) Plzeň Fiorentinu do větších šancí nepustila, a utkání tak skončilo remízou 0:0.

Přínos bodu za remízu

Tato remíza, kromě toho, že bude v odvetě reálně o co hrát, posunula celý český fotbal na kýžené desáté místo v žebříčku UEFA. Být desátí je cílem všech evropských zemí, a nám se to nyní povedlo! Znamená to, že mistr ligy z příštího ročníku se v sezoně 2025/26 přímo dostane do skupinové fáze Ligy mistrů. Zvýší se počet týmů v pohárech, a do nich budou tuzemské kluby vstupovat v lepších pozicích, než nyní. Radovat se ale mohou i mužstva, která svou výkonností nemohou reálně jakýkoli evropský pohár atakovat. Díky systému solidarity UEFA dostane každý účastník ligy zhruba 20 milionů, a to už je pro každý tým zajímavý příspěvek do klubové kasy. Kdo se stane mistrem příští sezóny, nyní netušíme. Největší aspiranti na titul z Prahy, Slavie a Sparta, své gratulace do Plzně už poslali. Nyní vedoucí Slavia formou twittrujícího Jaroslava Tvrdíka, který držel place Plzni přímo ve VIP prostorách na stadionu.

Ze Sparty přišla gratulace taktéž na síti X od generálního ředitele Tomáše Křivdy. Jisté je, že přímý postup již nyní zaměstnává management a agenty obou zmíněných tymů, jak se posílit a vyhrát příští ročník. Nicméně je možné, a ne nereálné, že titul nakonec získá někdo jiný. Třeba právě Viktoria Plzeň, a třeba opět se stejným trenérem. Na dotaz při tiskové konferenci po zápase, jak to bude v příštím roce s pokračováním úspěšného trenéra Miroslava Koubka, přímo on odpověděl, že se o této možnosti v klubu baví. Pokud by se mu i toto povedlo, byl by to megagalaktický majstrštyk.

Ondřej Hák

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz