Hlavní obsah
Sport

Černí hráči nemají takové příležitosti, říká člen FA k fotce Arsenalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution 2.0/James Boyes

Ilustrační foto

K fotce, která pobouřila britské ostrovy, se vyjádřil také člen fotbalové asociace a bývalý obránce Chelsea FC, Paul Elliot. V současné době vykonává funkci poradce pro rozmanitost v britském fotbale.

Článek

Ve svém rozhovoru pro britský deník Daily Mail se někdejší mládežnický reprezentant vyjádřil velké obavy. Podle něj se fotbalový svět celkem dobře vypořádal s rasovou problematikou v mužském profesionálním fotbale, ale na ten ženský se prý zapomíná.

„Musíme mít na paměti a uvědomit si výzvy 21. století a promítnout se do ženského fotbalu, abychom získali větší rozmanitost napříč ženskou hrou na všech úrovních. Musíme zajistili, aby cesta pro mladé ženy odlišné barvy pleti barvy, zejména ty z nízkého socioekonomického a znevýhodněného prostředí, byla srovnatelná s ostatními,“ uvedl Elliott.

Člen FA také se také rozpovídal o tom, jak ještě v nedávné minulosti bylo pro fotbalisty tmavé pleti bylo obtížné, přijít z pozice hráče do manažerských či administrativních funkcí:

„Ztratili jsme dvě generace mužských černých hráčů, kteří nikdy neměli stejnou příležitost přejít na trenéry, manažery a administrátory, takže by bylo obrovským zanedbáním fotbalové povinnosti, kdybychom umožnili, aby se ženský fotbal vyvíjel stejným způsobem.

„Sociální, lidský a ekonomický imperativ rozmanitosti je pro všechny fotbalové kluby bezpochyby nejasný. Data jsou však jasná. Chci jen, aby fotbal důsledně dělal správnou věc a nebyl aktivní, ne pasivní. “

Zavzpomínal také na tři legendy, kteří patřily mezi první černé fotbalisty v profesionálních soutěžích na britských ostrovech: „Mnoho si bude pamatovat tři jména: Cyrille Regis, Lawrie Cunningham a Brendon Batson. Ve svých dobách zažívali tito hráči ty nejhorší typy ponižování a degradace, jakou si můžete jen představit. Jen díky nim mohla přijít generace mužských černých hráčů, kteří vyvstali na jejich bedrech.“

„Ale příběh odvahy a statečnosti těchto tří silných černých mužů musí být také pamatován a zesílen. Jejich odolnost byla nepochybně nepodlomitelná.“

Zdroj: Daily Mail

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-12675273/FA-diversity-advisor-Paul-Elliott-fears-black-women-footballers-alienated-amid-furore-shocking-concerning-white-Arsenal-squad-photo.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz