Hlavní obsah
Sport

Co se stalo v Chance Lize – 1. kolo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

První kolo Chance Ligy přineslo řadu zajímavých i propíraných momentů. Dočkali jsme se ztráty bodů favoritů, návratu Dukly do nejvyšší soutěže nebo debutu nejmladšího hráče Plzně v její historii.

Článek

Každé ligové kolo bychom vám chtěli shrnout nejzajímavější události, které se v něm během víkendu odehrály. Ať už co se týče výsledků, rozhodnutí rozhodčích nebo samotných hráčů. Máme před sebou z mnoha důvodů jednu z nejzajímavějších sezon, takže určitě bude stále o čem mluvit. Ostatně hned první víkend se děly velké věci, takže se nebudeme zbytečně zdržovat.

Nedokonalé výkony top3

V podstatě ani jeden z nejlepších tří týmů minulé sezony nebyl stoprocentně ve své kůži. Nejlépe se prezentovala Viktoria Plzeň, která svůj zápas bez větších problémů zvládla. Přesto měla několikrát namále a zejména v druhé půli s ní Dukla držela krok. Sparta si rovněž vybojovala vítězství, ale k dokonalosti měl její výkon daleko. Sestava byla hodně kombinovaná a na výkonu to fanoušek hned poznal. Zdaleka nejslabší dojem ovšem udělala pražská Slavia, která pouze remizovala na půdě Slovácka. Ostatně sešívaní fans na ní nenechali nit suchou. Stále se ovšem jedná o první kolo, takže na nějaké soudy je strašně brzo. U všech tří týmů se dá z největší pravděpodobností předpokládat, že se situace ustálí a opět budou v průběhu času dominovat.

Zkrat dalších dvou českých zástupců v evropských pohárech

Ještě hůře potom dopadl Baník Ostrava a Mladá Boleslav, kteří chtějí i letos bojovat o vrchní příčky tabulky. Ostravští nestačili v Ďolíčku na Bohemians, přestože v první půli předvěděli poměrně dobrý fotbal. Mladá Boleslav potom padla na Střelnici zejména díky své nedisciplinovanosti. Dostala totiž dvě červené karty a dohrávala pouze v devíti lidech. Jednu z nich navíc obdržel v té době kapitán a velice zkušený hráč Marek Suchý. V obou klubech tak rozhodně mají nad čím přemýšlet.

Dukla začala prohrou, ale sympatickou druhou půlí

Asi jen velcí optimisté mohli očekávat, že při návratu do nejvyšší soutěže dokáže klub z Julisky obrat hned v prvním zápase jednoho z favoritů na titul. To se opravdu nestalo, ale rozhodně měl nováček pěkné chvilky. Debutovou branku si připsal i Filip Špatenka, kterého k tomu vyzýval sluha boží v reklamě na Chance magatipovačku. Potěšila i velice slušná návštěva. A to jsem slyšel, že na Julisku prý lidi nechodí? O rozruch se následně na pozápasové tiskové konferenci postaral i Petr Rada, který se ještě vrátil ke svému prohřešku a trestu z minulé sezony.

Dlouhé čekání na VAR

Nové technologie (kalibrovaná čára, VAR centrum) určitě budou do budoucna znamenat zpřesnění rozhodnutí rozhodčích, na začátku se ovšem dají očekávat určité nedostatky. A ty se projeví delším čekáním. Hned v prvním kole jsme si to vyzkoušeli. Na potvrzení gólu se čekalo na Dukle, karetní trest se zase dlouho řešil na Slovácku. Podobné hledání a pátrání po pravdě se navíc většinou zohlední i v delším nastavení. Trend jeho zkrácení z Eura tak u nás opravdu nebude pokračovat.

Především se ovšem bojím, že opravdu budeme předlouho zkoumat titěrné ofsajdy. Opravdu to za to stojí? V letních vedrech toho sice mohou hráči využít pro osvěžení a schování se do stínu, v zimě to ovšem bude podstatně náročnější. Daleko více bychom se podle mě měli zaměřovat na surové zákroky. Snad i na ně dojde.

Jiří Panoš nejmladším hráčem Plzně v první lize

Šestnáctiletý záložník zaujal nejen plzeňský realizační tým už v přípravě. Dostal možnost připojit s k A-týmu a naskočit do svého debutového prvoligového zápasu. A nepůsobil v něm vůbec špatně, tenhle fotbalista má rozhodně budoucnost. Potěší zejména skutečnost, že i v našich podmínkách mohou takto mladí talentovaní hráči nastupovat na nejvyšší úrovni.

Slovan Liberec začal svou novou pouť vítězně

Severočeský klub potvrdil, že svůj přerod a vzestup mezi nejlepší týmy domácí soutěže myslí vážně. Na hřišti Karviné dokázal zvítězit 1:3 a ukázal, jak důležitým hráčem pro ně bude (nejen) Michal Hlavatý. On už i trenér Radoslav Kováč potřebuje výsledkově dokázat, že má na to bojovat v přední části tabulky. Skvěle ovšem zahrál rovněž Adam Ševínský, který je v klubu na hostování ze Sparty. V příštím kole čeká Liberec možná těžší zkouška, když se střetne se Sigmou Olomouc.

Překvapí Jablonec?

Už v předsezónní predikci jsme psali, že Jablonec se může stát skokanem roku. Poměrně zajímavě posílil a na trenérskou židličku přišel Luboš Kozel. A ten chce celému fotbalovému národu ukázat, že Liberec udělal s jeho zbavením se chybu. Hned v prvním kole si tým od řeky Nisy poradil s pátým celkem loňské sezony Mladou Boleslaví. V příštím kole je ovšem čeká těžký zápas v Ostravě. A trenér Hapal musí velice rychle ukázat, že si ho vedení klubu nechalo oprávněně.

Smůla Teplic je radostí Hradce

Pro skláře snad nejhorší možný scénář. Nejdříve se po šíleně rozehraném rohu radovali ze vstřelení gólu. Nutno podotknout, že ten byl způsoben zejména nedůrazem domácích. Zřejmě nejkurióznější branka ovšem nakonec neplatila, protože během rozehrání rohového kopu došlo ke dvojdoteku Daniela Trubače. Opět tak úřadoval videorozhodčí, na jehož vyjádření se nějakou tu chvilku čekalo. Smrtící ránu potom Teplicím zasadil v nastaveném čase Spáčil, navíc opět po lehce spekulativním gólu. Při zpracování míče totiž došlo k ruce, která ovšem vzhledem k poloze nebyla posouzena jako nedovolená. I když se to hráčům ani trenérovi hostů moc nelíbilo. Nakonec se tak z vítězství přeci jen radovali domácí.

Dlouhodobé zranění Tomáše Vlčka

A nejhorší zpráva na závěr. Mladý a nadějný obránce Slavie Tomáš Vlček se v hned v prvním kole zranil a nezahraje si zřejmě devět měsíců. Prakticky tedy po celou letošní sezonu. Sešívané tak zatím provází smůla, když po brankáři Jindřichu Staňkovi přišla o dalšího hráče. Daleko víc než pro klub z Edenu je to ovšem tragédie pro samotného obránce. Podle svých slov bude po dobu své rekonvalescence největším fanouškem Slavie. Tak snad mu ona i všichni fanoušci budou posílat co nejvíce pozitivní energie na uzdravení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz