Hlavní obsah
Sport

Co stálo za nepostupem Slavie do Ligy mistrů?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nikol Kuncová - Žongl magazín

Slavia Praha nenapodobila svého rivala z Letné. V odvetě sice porazila francouzské Lille, ovšem pouze o jednu branku místo dvou. Co bylo i přes skvělý výkon největší příčinou toho, že si letos opět zahraje „pouze“ Evropskou ligu?

Článek

Je vlastně poměrně těžké slávistickému týmu něco po takovémto zápasu vyčítat. Mnozí hráči předvedli takřka své životní výkony. Touha porazit Lille a probojovat se do Ligy mistrů u nich byla obrovská. Ovšem zatímco první úkol se povedl, druhý bohužel ne. Přestože na to tým z Edenu jednoznačně měl.

Hlavní problém – neproměňování šancí

A začneme hned u hlavní věci, díky které nemohou sešívaní fanoušci slavit postup do Ligy mistrů. Tou je jednoznačně neproměňování šancí. S tímto problémem se bohužel Slavia potýká dlouhodobě. Není pro ni problém si ty šance vypracovat, ale jejich proměňování někdy pokulhává. Stručně řečeno – na jeden gól se strašně nadře.

Foto: Nikol Kuncová - Žongl magazín

Stačí se podívat na statistiky. Celkově si červenobílý vypracovali v domácím zápase s Lille 17 střel, z toho šest trefilo bránu, dalších devět šlo mimo. V poslední době oblíbené číslo xG (očekávané góly) měla Slavia 2,88, což je opravdu hodně. Pro příklad Lille mělo v prvním utkání xG 1,35.

Především se ovšem stačí podívat na konkrétní neproměněné šance. Zafeirisovi je asi těžké ony dvě břevna vyčítat. Odehrál skvělý zápas, jednalo se o velice dobré střely a prostě mu chybělo i kousek štěstíčka. Navíc jeden gól právě on vstřelil.

Foto: Nikol Kuncová - Žongl magazín

Jiná situace je ovšem u Tomáše Chorého a Matěje Juráska. První jmenovaný střílel ze skvělé pozice po pěkné individuální akci Lukáš Provoda vedle a Jurásek měl na hlavě gól jen opravdu krátce před závěrečným hvizdem. Možná kdyby si to prohodili, skončilo by to jinak. Takhle jsou z toho dvě obrovské tutovky, které Slavii i samotné hráče musí hodně mrzet.

A v tom je právě jeden z výrazných rozdílů oproti vyspělejším týmům z top5 lig. Na vstřelení gólu potřebují výrazně méně šancí, jsou podstatně produktivnější. Ostatně to dokázalo i Lille, které svůj jediný gól v odvetě se Slavií vstřelilo v druhé půli z jedné z ojedinělých šancí.

Mohl Kinský chytit střelu Lille?

Právě s ním mám také trochu problém. Střela rozhodně nebyla špatná, ale opravdu byla nechytatelná? Antonín Kinský po ní prakticky ani neskočil, jen se položil na zem. Mohl pro její chycení udělat víc? Je těžké to hodnotit, ale za mě rozhodně ano. Důvodem mohlo být i to, že nebyl rozchytaný a ránu vlastně nečekal. Nebo jeho špatné postavení v bráně?

Pokažený první zápas

Do třetice se musí zmínit špatný výkon Slavie v prvním zápase. Samozřejmě je u Lille obrovská kvalita, ale match v Edenu ukázal, že se s nimi hrát dá. Chápu rozdílnost prostředí a výrazný bonus v podobě fanouškovské podpory. Slávisté vytvořili společně s hráči francouzskému týmu peklo. Přesto prostě šlo odehrát zápas ve Francii lépe.

Už se nedá nic dělat, červenobílý se musí smířit s Evropskou ligou. Smutek je samozřejmě velký, ale rozhodně to není žádná ostuda. Ostatně v druhé nejvýznamnější evropské soutěži mohou potkat i Manchester United, AS Řím, Lyon, Porto, Fenerbahce nebo třeba Hoffenheim i s Adamem Hložkem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz