Hlavní obsah
Sport

Čtyři důvody, proč získá titul Slavia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Poslední týdny není mezi fotbalovými fanoušky většího tématu, než je boj o titul ve FORTUNA:LIZE. V tuto chvíli je už fakticky jasné, že se rozhodne jenom mezi pražskými „S“ a v následujícím článku najdete důvody, proč titul získá Slavia.

Článek

Na úvod je třeba zmínit, že letos leží titul nesmírně vysoko. Od roku 1994, kdy byl zaveden tříbodový systém, se ještě nikdy nestalo, že by měl druhý tým v lize větší bodový průměr, než je 2,27 bodu na zápas. Letos má zatím průběžně druhá Slavia průměr 2,5 bodu, což by ve většině ročníků znamenalo naprosto pohodové první místo. Bude to ale letos stačit?

Lepší brankář

Jestli na nějakém postu sešívaní rudé jasně převyšují, pak je to pozice brankáře. Jindřich Staněk působí od začátku svého působení v Edenu nesmírně jistě, a když se nedaří, je schopen svůj tým podržet špičkovými zákroky, jako tomu bylo proti Liberci.

Sparťanští fanoušci většinu zápasů trnou, co zase Peter Vindahl vymyslí. Občas sice dokáže chytit „nesmysl“, ale bohužel pro Sparťany, ještě častější jsou jeho výkyvy na spodní stranu výkonnostní křivky.

Lepší forma

Ačkoliv to ještě před měsícem vypadalo spíše jako utopie, tak Slavia má skutečně momentálně lepší formu než její odvěký rival. K ideálu to má sice zatím daleko, ale okolo Tomáše Holeše se vykrystalizovala silná osa týmu, navíc střeleckou formu v pravý čas nalezl Václav Jurečka a v útoku odvádí skvělou práci Mojmír Chytil.

Naopak Spartě sebral Liverpool vítr z plachet a řadě jejich hráčů došel dech. Výkon proti Budějovicím byl slabý a hosté vyhráli spíš díky neschopnosti domácích.

Širší kádr

Na rozdíl od Sparty nemá Slavia ani zdaleka takovou závislost na individualitách a v podstatě v současné chvíli není hráč, jehož by nedokázala v klidu nahradit. Asi nejproblémověji se v tomto ohledu jeví absence Mojmíra Chytila.

Sparťané mají v tomto ohledu obrovský problém, když jim vypadne někdo z tria Lukáš Haraslín, Angelo Preciado a Veljko Birmančevič. Ano, všichni tři jsou na naši ligu naprosto rozdíloví, ale závislost Sparty na jejich individuálních dovednostech je až do očí bijící. Druhá strana mince je ta, že pokud jsou zdraví a ve formě, tak můžou sami dotáhnout Spartu k titulu.

Slavia smazala rozdíl v zákulisí

Loňský ročník FORTUNA:LIGY byl prvním, který rozhodla žena. Konkrétně Jana Adámková, která dokázala kouzlit u monitoru v Liberci. Pavel Tykač je ale příliš silný hráč na to, aby dovolil opakování této situace. To potvrdila i penalta na Slovácku, která sice byla, ale ještě loni by se ve prospěch Slavie dost možná nepískala.

Uvidíme, jak vše nakonec dopadne, ale letos nás čeká nesmírně dramatický ligový finiš.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz