Hlavní obsah
Sport

Čvančarův hattrick a další senzační začátky českých kanonýrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Hned ve svém třetím startu v barvách nového týmu Borussie Mönchengladbach si bývalý sparťanský útočník Tomáš Čvančara připsal hattrick. Potvrdil tak svůj povedený vstup do nového angažmá.

Článek

Vstřelil už čtvrtý gól během tří zápasů, do kterých naskočil. Co to může znamenat pro jeho další kariéru a jak si vedli další útočníci, kterým se podařilo oslnit hned v začátku svých zahraničních angažmá?

Mezi nejlepší české střelce ve vyspělých evropských soutěžích, kam můžeme zařadit například i nizozemskou a belgickou ligu, patří Pavel Kuka, Patrik Schick nebo Milan Baroš. Nad všemi pak obrazně i doslova vyčnívá Jan Koller. „Dino“ v barvách Borussie Dortmund, KSC Lokeren, RSC Anderlecht a AS Monako vstřelil úctyhodných 193 branek. V souvislosti s Tomášem Čvančarou a jeho hattrickem však na mysl vytanou dva bývalí útočníci, kterým se povedl podobný kousek v začátku angažmá – Stanislav Vlček a Martin Fenin. Oba hráči uskutečnili přestupy do Anderlechtu, resp. Frankfurtu 1. ledna 2008.

Ligomistrový Standa Vlček

Na konci srpna roku 2007 hrála Slavia na Strahovském stadionu odvetu třetího předkola Ligy mistrů. Po nadějném výsledku 0:1 z venkovního zápasu slávisté věřili v historický postup. Na první branku „Vlčáka“ ještě soupeř stihnul po souhře mladíků Suareze a Huntelaara zareagovat. Druhý gól slávistického kanonýra v 87. minutě dal razítko na historicky první postup sešívaných do Ligy mistrů. Jméno Stanislav Vlček si poznamenali skauti z mnoha věhlasných evropských klubů. Po povedeném podzimu, ve kterém vstřelil sedm branek a dělil se o pozici nejlepšího střelce ligy, se už Slavii ozval belgický velkoklub RSC Anderlecht s nabídkou jednoho milionu eur. Vlček se tak ve 31 letech stěhoval ke svému druhému zahraničnímu angažmá do Bruselu.

Působení mezi fialovobílými začal parádně. Hned v prvním přátelském utkání proti španělskému týmu Be Quick se uvedl hattrickem. Zápas skončil výsledkem 7:0, což naznačuje, že nešlo o žádného prestižního soupeře. Od útočníka ale chce trenér hlavně góly, což Vlček ve svém debutu jednoznačně splnil. Postupem času se prosadil do základní jedenáctky. Během úvodní půl sezóny v novém klubu vstřelil solidních devět branek.

V sezóně 2008/09 na svoje předchozí výkony bohužel nenavázal. Vstřelil v ní pouhé čtyři góly a po vypršení smlouvy se v červenci 2009 opět přesunul k červenobílým. Anderlecht tak opustil s bilancí 13 gólů ve 34 zápasech. V barvách sešívaných poté odehrál ještě dvě a půl sezóny ve kterých se přesně trefil devětkrát. V listopadu 2012 ve 36 letech ukončil kariéru, která byla jednoznačně úspěšná co se týče angažmá v českých klubech, na jeho zahraničních štacích je ale stále nejpamětihodnější jeho debutový hattrick.

Talent roku Martin Fenin

Opět se vracíme do léta roku 2007. Na Mistrovství světa ve fotbale hráčů do 20 let se čeští mladíci senzačně probojovali až do finále. Po krásné brance z otočky talentovaného kanonýra Martina Fenina v 60. minutě se dokonce ujali vedení. Argentina ovšem obratem vyrovnala gólem Sergia Agüera. Obrat dokonal v 86. minutě Mauro Zárate a země Diega Maradony se tak mohla radovat z dalšího úspěchu. Nic to ale nezměnilo na tom, že si hráči české reprezentace řekli o pozornost zahraničních klubů.

Martin Fenin pokračoval svou kariéru v Teplicích. Po individuálně úspěšném půl roce, který završil ziskem ocenění Talent roku v anketě Fotbalista roku, se o jeho služby zajímaly kluby z věhlasných evropských soutěží. Teplice se nakonec domluvili s Frankfurtem, který získal talentovaného kanonýra za cenu 3,5 milionu eur.

Fenin se ihned prosadil do základní sestavy a zažil snový soutěžní debut. V 18. kole Bundesligy sestřelil Herthu Berlín s brankářem Jaroslavem Drobným a zařídil svému týmu vítězství 3:0. Svůj povedený start v novém angažmá potvrdil v následujícím ligovém zápase, ve kterém vstřelil vítězný gól. Vypadalo to na jednoznačně úspěšný přestup. Do konce sezóny dal ještě dvě branky a první zahraniční půlrok tak mohl považovat za úspěšný.

V následujícím ligovém ročníku se mu ještě podařilo vstřelit pět branek, nicméně už v tu dobu vycházely na veřejnost zprávy o jeho špatné životosprávě a problémech s alkoholem. Ty vyvrcholily několika skandály jako podpálením vlastního bytu nebo vypadnutím z okna. Za poslední dvě sezóny ve Frankfurtu vstřelil jen čtyři góly a v srpnu 2011 Orli opustil s bilancí 16 gólů za 96 zápasů. Kariéru v Německu chtěl ještě oživit působením v druholigovém Chemnitzer FC, kde dal za jednu sezónu jen dvě branky a zamířil zpátky do Česka.

V Gambrinus lize mu dala nejdříve šanci uvadající Slavia, která s ním po roce neprodloužila smlouvu a bývalý velký český talent byl tak ve 26 letech bez angažmá. V dubnu 2014 podepsal kontrakt s domovskými Teplicemi, kde vydržel do konce následující sezóny. Další dva roky strávil střídavě bez angažmá nebo v německé a francouzské nižší soutěži. Po opětovném návratu do Česka a dalších krátkodobých štacích nakonec zdá se na pevno zakotvil v týmu FK Řeporyje a dohrává kariéru v 1. A třídě.

V posledních letech je o Martinu Feninovi než-li ve fotbalovém prostředí více informací v bulváru nebo v rapových skladbách českých interpretů. Jeho nadějně rozjetá kariéra připomíná spíše parodii na fotbalové prostředí.

Čvančara má na víc!

Věřme, že u Tomáše Čvančary bude nakonec jedinými společnými znaky hattrick v úvodu angažmá a dobrý vstup do nového týmu. Ve srovnání se Stanislavem Vlčkem je o poznání mladší. Je u něj předpoklad, že jeho výkonnost bude spíše růst. Z přístupu Martina Fenina si pak Čvančara může vzít poučení a uvědomit si, že dobrý začátek nic neznamená a na své kariéře musí neustále pracovat. Věřme, že mu bude držet zdraví, propracuje se do základní jedenáctky, naváže spíše na své předchůdce z úvodu tohoto článku a v důsledku pomůže i české reprezentaci k úspěšnějším zítřkům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Martin Fenin

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz