Hlavní obsah
Sport

David Zima zvládl derby s grácií. Stane se z něj lídr slávistické obrany?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nikol Kuncová - Žongl magazín

Každý slávista (ať už bydlí v Praze, nebo mimo ní) v pondělí ráno téměř s radostí vstával do práce či školy.

Článek

Nacházel se totiž ve stavu euforie po vítězství milovaného týmu v nejtradičnějším zápase na české fotbalové scéně, který můžeme pravidelně sledovat již od roku 1896. A jednu z hlavních rolí hrál i David Zima.

Všem fanouškům „sešívaných“ se za více než poslední tři roky dívá patrně nejlépe na ligovou tabulku a Slavia je nyní jednoznačně největším adeptem na ligový primát. Slávistický obránce zažívá nejlepší období po svém návratu z Itálie. Všichni slávisté nyní doufají, že bude stoupat ještě výš.

Provázen svou cenovkou

David Zima má na svém kontě již dva tituly se Slavií, jejichž zisk mu pomohl k angažmá v italském FC Turín. To mu však po nadějném začátku zkomplikovalo zranění menisku, po němž se již nedokázal vrátit do pravidelného herního režimu. Postupně bylo stále jasnější, že odchovanec Sigmy Olomouc bude muset hledat štěstí jinde. Vysvobození přišlo na začátku tohoto roku a jeho hlavním aktérem byl nový majitel Slavie Pavel Tykač. Ten poslal na účet turínského klubu zhruba sto milionů korun, přičemž řada odborníků si po uskutečnění tohoto kroku skutečně ťukala na čelo.

David Zima podepsal novou čtyřletou smlouvu v Edenu a byl tak aktérem nejdražšího nákupu v historii české ligy. Z logiky věci se tím dostal pod tlak médií i fanoušků. Skepse začala růst s tím, jak se Slavii vzdaloval mistrovský titul. Výše zmíněná částka byla českému obránci stále častěji připomínána a David Zima věděl, že má před sebou velmi těžkou zkoušku. Do nové sezony přitom vstoupil jako faktický lídr obrany Nigerijec Igoh Ogbu. Jeho zranění v podobě zlomeniny v obličeji představovalo černou kaňku na vítězství nad Plzní. Zároveň to však znamenalo naději pro Davida Zimu.

Stal se součástí dobře fungujícího stroje

Objevil se hned v následujícím zápase na hřišti bulharského týmu Ludogorec Razgrad, kde si Slavia připsala tři důležité body. V základní sestavě byl i následně ve vršovickém derby na hřišti Bohemians Praha 1905 a jistou předehrou derby pro něj byla domácí remíza se slavným Ajaxem Amsterdam. V nedělním domácím derby se Spartou zažíval David Zima jeden ze svých dosavadních vrcholů po svém návratu do Slavie. Byla u něj patrná rostoucí jistota a získávání pevné půdy pod nohama.

Že se David Zima stává její nedílnou součástí možná trochu zaniklo v tom, že se uskutečnil ve slávistické obraně ještě jeden neočekávaný comeback v podání kapitána Jana Bořila. Po skončení ligového derby, které může hodně promluvit například i do boje o mistrovský titul, mluvil trenér Trpišovský o Davidu Zimovi jako o králi. Dle své současné pozice a svých výkonů může být vnímán jako hráč s potenciálem stát se lídrem obrany. Pavel Tykač se po své neobvyklé investici stále může smát poslední.

Autor: Jan Klásek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz