Hlavní obsah
Sport

Derby jak se patří. Sparta našla slabinu Slavie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matěj Krejza/Žongl

Náročný program pražské Sparty pokračoval soubojem s úhlavním rivalem ve čtvrtfinále MOL Cupu.

Článek

Ve středu v podvečer nastoupila na hřišti Slavie, se kterou se pere také o titul ve Fortuna lize, a ač v zápase prohrávala už 0:2, po konečném hvizdu se radovala z vítězství 3:2 v prodloužení. Rozhodující trefu zařídil střídající Adam Karabec z penalty poté, co ve vápně nastřelil ruku mladého Vlčka.

Jako namazaný stroj působí letenští pod vedením Briana Priskeho. Ten pravidelně rotuje sestavou, a i když nemá nejsilnější lavičku, věří hráčům, které na trávník posílá, a ti se mu odvděčují skvělými výkony. Právě strach z kvality náhradníků byl největším strašákem letenských před prvním derby letošního roku. Ani ve čtvrtfinále poháru dánský stratég nenasadil tu nejsilnější sestavu, přesto se Sparta raduje z postupu do semifinále poháru.

Sparta našla slabinu Slavie

Oba pražské celky se v letošní sezóně ukazují ve velmi dobrém světle. Jak Sparta, tak Slavia hraje pohledný fotbal, skvěle reprezentují v Evropě a jen velmi obtížně se hledají slabiny, které by soupeři mohli využít ve svůj prospěch. Až semifinále MOL Cupu pomohlo letenským objevit slabou stránku svého soupeře. Tou je rozehrávka pod tlakem.

První půle zápasu se nesla ve znamení tlaku rudých a sešívaní mu stěží odolávali. Především rozehrávka obránců s gólmanem Mandousem vypadala hrůzostrašně, zvláště když se sparťanská tykadla vydala na steč a začala obránce aktivně napadat. Obránci nechtěli rozehrávat dlouhé balóny v obavě z vysoké defenzívy soupeře, a tak vytvářeli celou řadu chyb. Bylo tak s podivem, když první půle skončila 1:0 pro domácí. Ti ale na rozdíl od Sparty dokázali potrestat první chybu, kterou předvedl Ladislav Krejčí.

Pro sparťanské fanoušky může být potěšující fakt, že do ofenzívy Priske nenasadil to nejlepší, co má k dispozici. Na hrotu Indrit Tuci a na pravém křídle Victor Olatunji. Ani Tuci, ani Olatunji nejsou hráči, kteří by zadáky soupeře trápili výrazně, přesto jejich napadání přinášelo Spartě šance. Pro dánského kouče výborná zpráva před ligovým derby o víkendu, že tlak na obránce lze ještě zvýšit nasazením Kuchty a Haraslína. Přece jen jsou tito hráči více fyzicky zdatní a také šikovnější v zakončení.

Mentalita, kterou na Spartě dlouho nezažili

Nevím, v čem je to kouzlo Briana Priskeho, ale při pohledu na hru Sparty je na první pohled diametrální rozdíl oproti posledním trenérům, kteří se na lavičce letenských vystřídali. Z hráčů je vidět touha po vítězství, zarputilost, týmovost a především vítězná mentalita. Před příchodem dánského lodivoda nebyl tým schopen vyhrávat těžké zápasy, natož otáčet zápasy proti takovýmto soupeřům. Není to tak dlouho, kdy černou můrou fanoušků Sparty byla jak Slavia, tak Viktorie Plzeň.

Hráči byli na středeční zápas připraveni nejen fyzicky, ale především psychicky, a jestli tohle dokáže udělat realizační tým kolem Priskeho, tak klobouk dolů. I přes řadu nelichotivých rozhodnutí sudího hráči drželi emoce na uzdě a zápas tak nesklouzl do nechutného dramatu posledního derby. Příkladem budiž první žlutá karta utkání pro Preciada, který se snaží vyhnout střetu se soupeřem a nešťastně dopadne přímo na něj. Jako kdyby měl ten hráč nějakou jinou možnost. Jen ať si sudí zkusí vyskočit a někdo mu zajede pod nohy.

Celkově hráči hostujícího celku působili klidnějším dojmem než domácí. Snad až na začátek druhého poločasu, kdy se za stavu 0:2 na sparťanech začala projevovat nervozita. Uklidnění přineslo až snížení Olatunjiho. Jeho druhá branka navíc vlila hostům novou krev do žil a mentálně vyčnívali nad hráči Slavie. Byť má Sparta velmi náročný program a posledních deset minut bylo vidět, že hráči běhali na pokraji zhroucení, v hlavách ten zápas vyhrávali a nenechali se rozhodit opětovným extempore pana Bořila.

Do hry o titul by mohla zasáhnout i Plzeň

Už v neděli si oba aktéři dnešního čtvrtfinále svůj zápas zopakují. Nešťastný termín s ohledem na jejich postup v Evropské lize, když Slavii čeká ve čtvrtek AC Milán a Spartu slavný Liverpool. Termínová listina je však neúprosná, a tak nezbývá než zatnout zuby a vrhnout se do dalšího souboje od první minuty.

Pro Slavii do nedělního zápasu hovoří celá řada argumentů, že by uspět mohla. Ať už je to šířka kádru a především kvalita náhradníků, tak i méně nabitý program. Přece jen sešívaní nemuseli absolvovat předkolo play-off Evropské ligy díky skvělým výsledkům v základní skupině a mají tak v nohách o dva těžké zápasy méně. Ostatně právě ty čerstvé zkušenosti s těžkým zápasem jim mohou v neděli chybět.

Sparta může v následujícím zápase využít hráče, kteří se dnes na hřišti neobjevili a soupeře tak překvapit. I když, ono asi nebude překvapení, když nastoupí Lukáš Haraslín, Martin Vitík nebo Jan Kuchta, který to dnešního zápasu zasáhl až z lavičky. Ať tak či tak, nedělní zápas bude svou důležitostí ještě větší, neboť může být rozhodujícím zápasem v honbě za titulem. Sparta může získat luxusní náskok pár kol před koncem základní části. Slavia zase může ztrátu stáhnout na velmi hratelný počet bodů. Do boje o titul by tak ještě mohla velmi silně promluvit Plzeň ve vzájemných zápasech s oběma pražskými celky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz