Hlavní obsah
Sport

Derby mělo všechno, jen ne fotbal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl

Jestli něco český fotbal v tuhle chvíli nepotřeboval, tak to byl tento zápas. Emocí sice přinesl spoustu, ale fotbal fakticky žádný. Korunu tomu pak nasadili „fanoušci“ Sparty svým házením pyrotechniky mezi lidi. Tohle byla hodně špatná reklama.

Článek

V hlavní roli Šaškaj

Jestli byl někdo hlavním viníkem šarády, která se na hřišti odehrávala, pak to byl hlavní rozhodčí. Ve třetí minutě nechal bez karty jasně žlutý zákrok Kuchty na Bořila a pak už to jelo. Když jsem nastupoval do školy, řekli nám, že pokud jednou povolíš, pak už nepřitáhneš. Přesně tuhle chybu udělal sudí a hráči toho pochopitelně zneužili. Jak píšu, Šaškaj. Pro mě je ten člověk zcela nekompetentní už pro vedení utkání okresních soutěží a beru jej jako hlavního viníka boje, jenž se na hřišti odehrával. Nezaujatý pozorovatel se musel z takhle oboustranně trapného výkonu pomočit smíchy. Vždyť větší autoritu by na hřišti mělo i dvouleté batole.

Fotbal plakal

Rozhodčí ovšem rozhodně nebyl jediným, kdo za válku na hřišti mohl. Bylo vidět, že cílem obou trenérů je hlavně neutralizovat silné stránky soupeře, což dalo určilo ráz celému utkání. Fotbalové akce by na prstech dokázal napočítat i Bezruký Frantík. Souboj střídal souboj, hra se neustále přerušovala, ale neutrální divák ze zápasu nic neměl. Navíc Slavia má v týmu spíš fyzicky nabušené hráče než jemné techniky. Mozkem hry Slavie je Christos Zafeiris, ale nelze si nevšimnout toho, že jakmile se na něj soupeři osobně zaměří, výstavba hry sešívaných je poloviční.

Sparťané se předvedli

Nevím, zda pro vstup do sektoru hostí byla potřeba lobotomie, ale jen těžko si lze představit, že člověk s mozkem hází dělobuchy mezi lidi. Navíc tím sparťani přerušovali hru v momentě, kdy Slavia jasně tahala za kratší konec provazu a jejich oblíbenci potřebovali útočit. Nejhorší na tom je, že zrovna na jihu bylo docela dost sparťanů, kteří se kvůli geniálnímu systému předprodeje do svého kotle nedostali. Vím, že vztahy mezi oběma tábory jsou napjaté, ale ať si je řeší ultras mezi sebou. Zatahovat do toho lidi, kteří s tím nemají nic společného, je ubohost. Jen těžko potom vysvětlujete rodinám s dětmi, že fotbalový stadion je bezpečné prostředí. Sparťanští fanoušci spáchali zločin na fotbal a za to by měl logicky následovat trest.

Bořil versus Krejčí

Oba kapitáni byli od začátku zápasu přehecovaní, a tak to dopadlo podle očekávání. Oba se poroučeli po vzájemném konfliktu do sprch. Trošku mě mrzí, že pan Bořil nedal svému letenskému sokovi i ránu pěstí, ale za dlouhý trest to asi nestálo. Ovšem alespoň výchovný pohlavek mu uštědřit mohl. Mimochodem právě Bořil odehrál velmi dobré utkání a jsem za to neskutečně rád. Zajímavé bylo také, jak oba reagovali na červenou kartu. Sparťanský kapitán čuměl jak chleba z tašky, přitom musel dobře vědět, že jinou možnost sudí nemá. Naopak náš kapitán odešel se vztyčenou hlavou a zbytečně se nevztekal. Prvopočátek všeho byl ale nepotrestaný červený zákrok Laciho. Takže zase Ladislav Szikszay.

Ogbu Ousovatí

Nemyslím si, že by náš stoper odehrál špatný zápas, ale ať se na mě nezlobí, tohle prostě nejde. Není to první fail, který udělal. Na jaře fakticky daroval letenským titul, v létě se nechal nesmyslně vyloučit proti Dněpropetrovsku a teď tohle. Ač jsem nahoře dlouze kritizoval rozhodčího, tak tahle penalta byla bohužel v pořádku. Už když jsem to viděl z tribuny, věděl jsem, že je zle a ani jsem se z Chytilova gólu neradoval.

Slabota ve vzduchu

Nemůžu si pomoct, ale dost mě děsilo, jak měli letenští při zápase skoro všechny hlavy. Olatunji byl ve vzduchu mnohem lepší než Ogbu a výrazně kvalitnější to nebylo ani u dalších stoperů. Abych ovšem jen nekritizoval, tak musím v tomto směru vyzvednout Lukáše Provoda, který při závěrečném náporu letenských vyhrával vzdušné souboje jako by si bral z regálu rohlíky. Ani bych se nedivil, kdyby se právě z něj stal v budoucnu stoper. Velmi dobrý stoper.

Po gólu přišla údržba – zase

Přiznám se, že mě ty zadňoury začínají štvát. V mnohém mi to připomnělo třeba zápas na půdě Midtjyllandu. Nevím, do jaké míry za to mohou taktické pokyny a jak moc špatná psychika hráčů. Ale od gólu to bylo hlavně o bránění a záloha moc neexistovala. Hodně lidí poslední dobou kritizuje Petra Ševčíka, ale jsem přesvědčen, že s ním na hřišti by hráči dokázali držet míč mnohem víc. Nicméně Ševčík k dispozici nebyl a jiní hráči jeho roli úplně převzít nedokázali. Co mě nejvíce štve je to, že Slavia v posledních minutách tradičně pouze dostává. A nemyslím si, že to je náhoda.

Teď je potřeba zvednout hlavu a jít dál. Bod je sice ztrátou, ale rozhodně ne katastrofou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz