Hlavní obsah
Sport

Sparta je blízko k Lize mistrů. Devatenáct let čekání je snad u konce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Sparta ve středu v Malmö udělala rázný krok směrem k vysněné Champions League. Na počet vstřelených branek přehrála domácí tým a již může vyhlížet soutěž milionářů, jež se na Letné tak ukrutně dlouho nehrála.

Článek

Lars Friis dost možná už příští týden vejde mezi legendy letenské fotbalové historie. A nemusel pro to udělat moc – jen prostě s týmem postoupí do Champions League. Soutěže, která Spartu šíleně dlouho míjela. Tak dlouho, že mezitím někteří její fanoušci dospěli a změnili své životní priority. O co se bez úspěchu pokoušela řada renomovaných (i těch nerenomovaných) trenérů před Larsem Friisem je téměř na dosah ruky. Jistě namítnete, že poslední krok bývá nejtěžší. Souhlasím s vámi! Ale zároveň mi něco říká, že Lars ví, co dělá.

Brian Priske zapomenut? Kdepak, ale trenérem je Lars Friis!

Nebudu tady nosit dříví do lesa, abych tu opět a znovu vychvaloval bývalého Priskeho asistenta Friise, který povýšil do stavu „šlechtického“ a ze stavěče kuželů se stal letenským králem. Za prvé, už jsem to udělal v minulém článku. Za druhé, Lars Friis asi nestavěl jen kužely. A za třetí je nutné zachovat si odstup. Na každý pád je bývalý sparťanský asistent malinko jiný než dosavadní letenský „polobůh“ Brian Priske. Vypadá to, že si nedělá velké starosti s občasnou nedokonalostí obrany a věří útočné síle svého týmu. A bezmezně využívá všech výhod širokého kádru. Některým se to může jevit jako možný hazard, ale Lars Friis má zjevně svůj tým načtený. Žádný hráč Sparty si nemůže stěžovat, že by byl přehlížen. A to se trenérovi zatím bohatě vrací na hřišti i v kabině. Hesla zdravá konkurence a herní vytížení.

Sparta Malmö neválcovala, přesto slaví.

Příkladem Friisovy práce s kádrem budiž právě utkání ve Švédsku. Zatímco střídání Sadílka za Laciho, Zeleného za Vitíka, Wiesnera za Preciada či Kuchty za Olatunjiho byla z kategorie pochopitelných a obvyklých, vystřídání Haraslína za Peška bylo pro mnohé překvapením (dost možná si mnozí fandové ťukali na hlavu). Zcela jistě se na hřišti (alespoň na pár minut) očekával Ermal Krasniqi. Vždyť Péša v právě probíhající sezóně neměl do zápasu se švédským mistrem ani minutu! Přesto Lars Friis ukázal právě na něj. Pešek sice neohromil, ale své si uběhal. A určitě má velkou motivaci do dalších zápasů.

Hru Sparty ve Švédsku charakterizovala navýsost účinná taktika. Tým z Malmö byl sice více na míči (69 : 31 %), měl více přihrávek (644 ku 289), ale v ostatních důležitých herních ukazatelích byla hra vyrovnaná. Ale hlavně, Sparta byla efektivní (ze 4 jejích střel na branku padly 2 góly) a její obrana nepouštěla domácí do žádných ohromujících šancí. Celý tým (včetně náhradníků) podal takticky i herně výborný výkon, jehož cílem byl především příznivý výsledek do odvety. Ten Sparta získala a k jackpotu z milionářské soutěže má po středě mnohem blíže než švédský celek.

Jak je důležité mít svého Panáka. A Kuchtu jakbysmet!

Pokud přece jen budeme chtít některého hráče vyzdvihnout, pak je to Panák. Přehled na place, vynikající čtení hry a elegance sama. Žádný bourač a zametač, jak by jste u stopera očekávali. Svou hrou pasuje do herní strategie Sparty a středa ho opět odhalila. I přes všechny zdravotní peripetie, i přes neustálé opomíjení ho v nominacích do národního celku, Filip Panák byl velkou postavou utkání.

Jak už bylo výše napsáno s stvrzeno, celý tým podal výborný výkon, ze kterého čišela chuť se s úspěchem pobít o LM. To platilo i o Kuchtovi, který je v posledním čase mírně zatracován. Média neustále píší o jeho herním (ne)projevu a předpokládaném (pro mnohé už tutovém) odchodu ze Sparty, k němuž má údajně přispět i aktuální příchod Albiona Rrahmaniho. Píše se i o jeho komplikované povaze, jenž se má nezdravě projevovat na jeho podzimních výkonech. Ve středu ale Kuchta ukázal jinou tvář než je překládána médii. Bojoval za tým a dost možná i za sebe. Takového Kuchtu prostě chcete v týmu mít.

Malmö ještě jednou. A liga také pádí dál.

Ještě však není hotovo a Sparta se musí se švédským mistrem popasovat i v domácí odvetě. Švédové ukázali, že rozhodně nejsou žádní nazdárci a fotbal ovládají navýsost dobře. O Nanasim či o Alim se letenské obraně bude zdát minimálně do příštího úterý (ačkoliv Nanasi u toho už nebude). Letenští budou muset zopakovat svůj výborný výkon ze Švédska, aby dali razítko na postup do hlavní části Champions League. Hovadiny se sice dějí, ale nechat si tohle utéci, to raději spáchat harakiri. Dovedete si představit ty komentáře? Třeba ty páně Vízka? Ne, raději nemalovat čerta na zeď. Sparta to má jen ve svých rukách.

LM je hezká a finančně i herně interesantní věc, ale denní chléb vezdejší se odehrává v ligové soutěži. I tou Sparta kráčí (zatím) na jedničku. A sním svůj klobouk, když nebudu mít pravdu, že to je právě i díky rotacím v kádru. Připomínám: herní vytížení, motivace hráčů a v neposlední řadě i eliminace případných zdravotních rizik. Mám-li široký kádr, musím s ním pracovat. Tak jednoduché to je. Ačkoliv tím někdy malinko trpí herní projev (třeba jako v posledním zápase v Jablonci), není jiné cesty. I hráči z lavičky musí přispět svou troškou do mlýna k úspěchu Sparty. V tomto punktu je práce obměněného letenského realizačního týmu přímo ukázková.

Zdroj:

https://www.livesport.cz/tym/sparta-praha/6qA358jH/vysledky/

https://sparta.cz/cs

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz