Hlavní obsah
Sport

Dočká se Baníček podzimu v Evropě?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Karel Teichmann/Žongl

Baník Ostrava bude díky čtvrtému místu v minulé sezoně bojovat o evropské poháry. První zápas čeká ostravský klub na domácí půdě již 25. července. O jeho soupeři se rozhodne mezi estonským Kalevem a arménským Urartem.

Článek

Baník by měl dvojzápas z pozice favorita zvládnout, ale dál už to tak snadné mít nebude.

Zcela upřímně Baník v minulé sezoně čtvrté místo spíše utrpěl, než že by ho svými výkony vybojoval. Pomohl mu jarní kolaps Slovácka a nezvládnutý závěr od Boleslavi. Je otázka, zda by Ostraváci vyhlíželi druhé předkolo konferenční ligy, kdyby parta z Uherského Hradiště nezabalila sezonu už v únoru. Na kdyby se nehraje, takže Baník skončil čtvrtý. Gratulujeme, posíláme tleskánky, ale co dál?

Když hrál Baník naposledy poháry, nastupoval v jejím dresu Josef Hušbauer či Martin Lukeš, obranu řídil Kapverďan Neves, vedle něhož se učil mladičký Michal Frydrych a na lavičce seděl Miroslav Koubek. Tehdy Ostraváci zvládli druhé předkolo, ale v tom následujícím je po těsných zápasech vyřadil běloruský Dněpr Mogilev. Nic nenasvědčuje tomu, že by to tentokrát mělo být jinak.

Ewerton, Prekop, Chaluš a dál?

Baníku se i navzdory riskantnímu vyčkávání nakonec povedlo dotáhnout trvalý přestup největší ofenzivní hvězdy uplynulého ročníku. Ewerton se stal definitivně hráčem ostravského klubu a Pavel Hapal si jistě oddechl. Bez střelce 14 ligových branek by asi jen těžko mohli ve Slezsku počítat s úspěchem. Ofenzivní sílu Baníku by měl doplnit Erik Prekop, nejlepší střelec Bohemians z minulé sezony. Slovenský útočník je spolu se stoperem Matějem Chalušem nejzvučnějším jménem, která se nově zapojila do přípravy slezského týmu. Dále přibyli krajní hráči Fukala, Harušťák a navrátilec Holzer.

Směrem dopředu má Baník řadu možností – Klíma, Tanko, Kubala, Buchta, Adediran, k tomu Ewerton a nově Prekop. Rychlý a techničtí hráči na křídlech a uprostřed důraz a výška. Ofenziva určitě nebude místem, kde by ostravské tlačila bota. Na opačném konci to taky nevypadá úplně zle. Chaluš by měl vyztužit střed obrany, kde skončil po nepřesvědčivých výkonech Filip Blažek. Chaluš v minulém ročníku patřil mezi pilíře zadních řad Slovanu Liberec a zcela ovládl defenzivní statistiky severočeského týmu.

Do Ostravy ze severu navíc dorazil i Michal Fukala. Odchovanec Frýdku-Místku se do Slezska vrací po šesti letech pod Ještědem. Měl by vyztužit pravou stranu, kde v minulé sezoně zkoušel trenér Hapal několik možností a žádná zatím nebyla optimální. V neposlední řadě se do Baníku již podruhé vrací Daniel Holzer. Ostravský rodák strávil poslední tři roky v Uherském Hradišti, kde opanoval levou stranu zálohy. V Baníku své místo najde zřejmě na levé straně obrany.

Jenže dál už zatím žádné posily nepřicházejí. Baník sice udržel středovou formaci Rigo, Boula, ŠÍn, ale když některý z nich vypadne, nastane problém. Na lavičce ostravského týmu není kvalitní alternativa a zejména pozice mladého slovenského reprezentanta je aktuálně nenahraditelná. Pokud by se Ostravě povedlo dostat se přes předkola do „ligové“ fáze Konferenční ligy, bude ve středu pole jeho největší slabina. Množství zápasů nemůže Baník zvládnout odehrát s takhle úzkým výběrem hráčů.

Domácí pevnost je základ!

Příprava je v plném proudu a pro Baník nedopadají zápasy příliš lichotivě. Prozatím v ní totiž klub nepoznal radost z vítězství. Poslední čtyři utkání na soustředění v Opalenici skončily pro Slezany prohrami s děsivým skóre 2:9. Největší porážku utržili od skotského Dundee. Nemají ovšem ještě kompletní kádr. Stále se čeká na návrat Tomáše Riga a Matěj Chaluš naskočil poprvé až v posledním zápase proti Lodži. V sobotu 13.7. čeká Baník generálka na ligu proti Banské Bystrici.

Pavel Hapal by měl tým vyladit co nejlépe, aby zápas proti slovenskému celku jeho svěřenci zvládli a dobře se naladili před těžkými dvěma týdny. V prvním kole je totiž čeká cesta do Ďolíčku a potom hned domácí utkání druhého předkola Konferenční ligy. Naposledy Baník vyhrál proti Slovácku na konci května. Nutno dodat, že většinu zápasu hráli Ostraváci v početní převaze.

Pomineme-li zatím nepříliš povedenou přípravu, tak Baník v minulé sezoně trápila jedna zásadní věc. Nedokázal pravidelně vyhrávat domácí zápasy. Z osmi jarních střetnutí se mohl z výhry na domácí půdě radovat jen dvakrát a to je sakra málo. Jedním ze zásadních předpokladů pro úspěšný průchod předkoly evropských pohárů do hlavní fáze je dominance na vlastním stadionu. Výhoda domácího prostředí však zřejmě svazuje svěřencům Pavla Hapala nohy a nejsou tak schopni využít podporu svých skvělých fanoušků.

Proti Kalevu nebo Urartu se snad tento nedostatek neprojeví a Baník dvojzápas zvládne, ale následující zápasy Ostravany svléknou do naha. Zejména proto, že v losování dalších předkol již nebudou nasazeni a utkají se tak s papírově silnějšími soupeři. FC Kodaň, Legia Varšava nebo Kluž jsou jen výběrem toho, co může Baník v blízké době potkat. Jsou v Ostravě na takové soupeře připravení? Já se obávám že nikoliv. Pro dobro českého koeficientu se ovšem budu rád mýlit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz