Hlavní obsah
Sport

Domácí klasika proti S. Bohemka opět vedla, body však se Spartou nezískala

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

V sobotu se v Praze odehrála hned trojice prvoligových zápasů. Největší pozornost budilo derby v Ďolíčku, kde hráči Bohemians přivítali Spartu.

Článek

Utkání probíhalo již v tradičním duchu, v němž se v posledních letech nesou domácí souboje zelenobílých se dvěma movitějšími celky z hlavního města. Klokani vstřelili vedoucí gól, ovšem po závěrečném hvizdu museli kousat porážku.

Pohled do nedávné minulosti

Domácí zápasy Bohemky proti Spartě a Slavii se v posledních třech letech nesou ve velmi podobné režii. Klokani hnáni bouřlivou kulisou obvykle velmi dobře začnou a většinou také vstřelí úvodní gól. Náskok však neudrží a po změně stran se jejich hra postupně sesype.

S rudými v Ďolíčku naposledy bodovali v úvodu sezóny 2021/22, tedy před třemi lety. Tehdy to skončilo remízou 1:1. Pro poslední bod se Slavií musíme jít ještě o ročník dál a pár měsíců zpátky. Do utkání, které se hrálo v covidové kulise, a góly v něm nepadly. No a poslední výhra se sparťany se u Botiče slavila dávno před znovuzrozením klubu v roce 2001. Vítězství nad sešívanými přeci jen může pamatovat i mladší generace příznivců. Dne 16. února roku 2020 rozhodl jedinou trefou v současnosti olomoucký křídelník Jan Vodháněl.

Júsuf pláchl Rossovi. Klokani však ztratili náskok ještě před pauzou

Před začátkem zápasu klub a fanoušci důstojně uctili památku zesnulé klubové legendy Zdeňka Prokeše. Člena mistrovského týmu ze sezóny 1982/83. Po minutě ticha následoval hromový potlesk a choreografie, která byla roztažena netradičně přímo na hlavní tribuně.

Samotné utkání se neslo přesně v duchu výše popsaného standardního průběhu. Bohemka začala před domácím publikem odvážně, byť Sparta měla své příležitosti a například proti střele Wiesnera k tyči dokázal skvěle zakročit brankář Reichl. Ve 40. minutě se zelenobílá většina fanoušků v Ďolíčku radovala. Po chybě soupeře v rozehrávce se dostal k balónu jako první Júsuf, který rychlostně výrazně předčil dánského stopera Rosse (ano, opravdu Júsuf někomu utekl). Následně postupoval sám na bránu a dokázal prostřelit vybíhajícího Vindahla. Pro Bahrajnce to byl první ligový zásah od návratu do klubu.

Stejně jako na jaře však klokani nedokázali udržet pracně získané vedení alespoň do přestávky. Konkrétně ve čtvrté minutě z avizovaného pětiminutového nastavení inkasovali po voleji Indrita Tuciho a na to žehral také kouč Jaroslav Veselý.

Když už jsme se dostali do vedení, tak zkušený mančaft si pět minut do přestávky dohraje. Vyrovnání bylo asi klíčovým momentem,
Trenér Bohemians Jaroslav Veselý

Klokani na gól Birmančeviće odpověď neměli

V jarním zápase Veselý po gólu inkasovaném do šatny své svěřence seřval. Tentokrát se je prý spíše snažil povzbudit. Krátce po hodině hry však sparťané dokonali obrat trefou Birmančeviće, kterému nahrával v podstatě před prázdnou bránu střídající Haraslín.

Nutno říci, že Bohemka už poté na vyrovnání objektivně neměla. Naopak Sparta s chutí útočila do již otevřenější obrany a nikdo by se nemohl divit, kdyby přidala další dva nebo tři góly. Naštěstí pro zelenobílé podporovatele si střelný prach snad šetřila na odvetu předkola Ligy mistrů v Bukurešti.

Sparta není měřítkem, Bohemku čekají důležitější zápasy

Zápasy se Spartou nejsou (bohužel) pro Bohemians měřítkem, na základě kterého by se měly vynášet nějaké hlubší soudy. Vzhledem k rozdílným možnostem obou klubů by mohli klokani jen získat. Ztratit nemají co. A svým sobotním výkonem a nasazením své fanoušky rozhodně nijak neurazili.

Samozřejmě, můžeme se bavit například o sestavě. Proč hrál Ristovski ve středu zálohy? Proč stále nebyla adekvátně vyřešena pozice křídelních obránců? Pak se zraní Jan Kovařík a nalevo musí jít přes nohu hrající Martin Dostál, který už navíc tempo takového utkání nestíhá. Nemluvě o tom, že můj jinak oblíbenec Adam Kadlec hrající napravo, se v úvodu sezóny zatím nepotkal s ideální formou.

Nyní je ale na čase na Spartu zapomenout a plně se soustředit na důležitější zápasy. Jako je ten, který vršovické fotbalisty čeká v sobotu v Karviné. Právě tady je totiž třeba bodovat a nejlépe vyhrávat. A k tomu pak přidat tři body v následném domácím duelu s Jabloncem. Jedině tak totiž můžeme pomýšlet na pro nás důstojná patra tabulky.

Pozitivem je, že po dvou vynechaných utkáních se vrátil na soupisku záložník Vojtěch Smrž. Ten proti Spartě odehrál něco přes dvacet minut. Právě on byl klíčovým hráčem povedeného domácího vystoupení proti Baníku na úvod sezóny. Můžeme tedy jen doufat, že už zůstane zdravý a bude nám moci pravidelně ukazovat, čeho je ve středu hřiště schopen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz