Hlavní obsah
Sport

Domácí pohár opět lákal fanoušky. Překvapení se tentokrát nekonalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

Favorité potvrdili svou roli, zejména Plzeň a Bohemka si docela slušně zastřílely. A jaké tedy byly konkrétní výsledky a jak moc jsem se trefil svou predikcí z minulého článku?

Článek

České Budějovice v pohodě i s nováčky. Zlín musel otáčet

Prvním zápasem dohrávky a jediným zápasem hraným v úterý bylo domácí představení Dynama České Budějovice proti druholigové Chrudimi. Očekával jsem celkem vyrovnaný fotbal a vydřené vítezství domácích. Výsledek však byl takový, že Budějovice si výsledek v klidu pohlídaly a i s hráči B-týmu a dorostu zaslouženě zvítězily 2:0. Chrudim se však za svůj výkon rozhodně stydět nemusí. Hráli dobře, nedopustili žádnou blamáž a vytvořili si i nějaké šance. Svým odhadem jsem se sice úplně netrefil, ale i tak si Chrudim zaslouží pochvalu za sympatický výkon proti prvoligovému týmu.

Druhý zápas se odehrál v Uničově, na jehož půdu přijeli favorité z prvoligového Zlína. Osobně jsem hádal, že Zlín svého soupeře přejede a projeví se rozdíl třídy. Ale to bych se pletl. Už ve čtvrté minutě šel totiž Uničov do vedení díky velké chybě v komunikaci obrany Zlína. Až ve druhém poločase si Zlín vytvořil tlak a Filip Žák vyrovnal. O výsledku pak rozhodly dvě věci - červená karta pro uničovského Ambrozka, který neudržel nervy po souboji a hra vysokou nohou ve vápně, která znamenala penaltu pro Zlín. Vukadinovič se nemýlil a poslal Zlín do vedení 2:1. Sice jsem tedy čekal výhru Zlína, ale rozhodně ne takto vydřenou a utrápenou. Uničov hrál velmi dobře a prvoligového soupeře pěkně pozlobil. Malá zajímavost o Uničovu na závěr - jedná se o jediný tým, který je stálým účastníkem Moravskoslezské fotbalové ligy od jejího založení v sezóně 1991/92.

Bohemians předvedli dominantní výkon. Olomouc se nadřela a odolala tlaku. Střelecké hody Plzně

Prvním zápasem, kde jsem se naplno trefil svou predikcí, byl zápas Kolína s Bohemians Praha. Klokani zápas zcela ovládali a rozdíl kvality byl naplno vidět. Kolíňané se do šancí moc nedostávali a rekordní návštěvu za posledních několik let nejvíce rozpumpoval gól domácího Neuberga na 1:2. Pak ale přišla smršť gólů Bohemky a výsledek 1:7 mluví asi za vše. Asi dva tisíce fanoušků si však užilo hezké sportovní odpoledne, a byť bylo utkání označené jako rizikové, chovali se oba fanouškovské tábory slušně a k žádnému konfliktu nedošlo.

Asi nejzajímavějším zápasem se jevilo střetnutí druholigové Viktorie Žižkov s rozjetou Olomoucí. Hrálo se na půdě legendárního pražského klubu a Olomouc svou výhru vůbec neměla jistou. Žižkovští docela kousali, a byť byla Olomouc až do závěru aktivnější, kromě gólu Fortelného na 0:1 se nemohli prokousat přes obranu pražského celku a Žižkov se s postupem zápasu čím dál více rozjížděl. Přičtěte k tomu neproměněnou penaltu Pospíšila a zahozenou tutovku Zifčáka. V závěru pak Olomouc odolávala velkému tlaku, ale nakonec uhájila nejtěsnější možné vítězství 0:1. Na výhru se ale nadřela a hráči Viktorky se nedali zadarmo.

Posledním zápasem dohrávky pak bylo čtvrteční utkání domácích Mariánských Lázní s jasně favorizovanou Plzní. Domácí lídr Divize A naběhl na rozcvičku už skoro hodinu před zápasem a natěšení fanoušci svému týmu fandili, jak o život. Mnozí z nich a i někteří hráči si museli kvůli zápasu vzít v práci dovolenou. A podle návštěvnosti to vypadlo, že v Mariánských Lázních a okolí asi nikdo nepracuje. Na běžný zápas totiž dorazí asi dvě stovky diváků. Na Plzeň se jich sešlo na tři tisíce! Bohužel však nebyli svědky ani jednoho gólu domácích a Plzeň deklasovala domácí 0:10, a to v takříkajíc tréninkovém tempu. Škoda, aspoň jeden gól a oslavu si domácí diváci zasloužili.

Návštěvnost na MOL Cupu aneb já už to jednou říkal

V minulém článku jsem zmiňoval i návštěvnost na jednotlivých zápasech a že by pro fanoušky i fotbal bylo rozhodně lepší, kdyby se zápas hrál vždy na půdě soupeře z nižší soutěže. Dva tisíce diváků v Kolíně proti Bohemce, tři tisíce diváků v Mariánských Lázních proti Plzni a hlavně přes čtyři tisíce fanoušků Kroměřiže proti pražské Slavii. To mluví zcela jasně proti 516 divákům domácí Mladé Boleslavi proti Prostějovu nebo 563 divákům v Českých Budějovicích proti Chrudimi. A krom profanouškovské strany věci je zde i strana prohráčská. Co si budeme povídat, pro prvoligový tým není problém ani časově ani finančně vyrazit na zápas na druhý konec republiky. Pro kluby z nižších soutěží je situace úplně jiná. Mnoho hráčů vedle fotbalu i normálně pracuje, musí řešit volno, dovolenou a to třeba i na dva dny. Nehledě na dopravu - finančně asi nebude úplná sranda pro rozpočet třetiligového týmu poslat své hráče na zápas přes celou republiku - a to neřeším případný hotel apod.. Vím, že se asi nic nezmění a losování domácího týmu bude asi „spravedlivější“, ale pro fanoušky, hráče i kluby by bylo jistě lepší, kdyby „slabší“ hrál vždy doma.

Co nás čeká v osmifinále? Zejména prvoligové souboje

Do osmifinále poháru se probojovaly hned tři týmy z druhé ligy - Vyškov, Opava a Dukla Praha - a dokonce jeden zástupce z třetí nejvyšší soutěže a to Velvary. Vypadly pak hned čtyři prvoligové týmy - Karviná, Teplice, Pardubice a Slovácko. Hlavním hracím dnem osmifinále bude 1. listopad a jediný zápas se pak bude dohrávat 17. listopadu. Pojďme si představit soupeře a opět trochu zavěštit.

Prvním zápasem bude Baník Ostrava - Zlín. Tady mám o vítězi jasno - Baník hraje v posledních kolech skvěle, navíc bude pod domácí kulisou a typuju jasné vítězství proti nepřesvědčivému a trápícímu se Zlínu.

Dále máme pražské Bohemians, kteří v Ďolíčku přivítají pražskou Spartu. Byť bych přál vítězství raději klokanům, přikláním se tady k dominanci Sparty, která je rozjetá a v aktuální sezóně dominantní.

Zajímavým zápasem pak bude Olomouc, která doma přivítá Plzeň. Olomouc v této ligové sezóně předvádí dobré výkony a ve prospěch jí bude hrát domácí prostředí. Přesto podle mého zvítězí Plzeň. Ta v lize předvádí stabilně dobré výkony a skvěle hraje i v Evropě.

V osmifinále pak domácí České Budějovice přivítají Jablonec. Mým favoritem jsou domácí. Jablonec se trápí a není to tak dávno, co v Budějovicích prohrál i přes červenou kartu domácích.

V dalším zápase zavítá Pražská Slavia do Hradce Králové. Byť Hradec v této sezóně nehraje nijak špatně, Slavia je přece jen trochu jinde a tento zápas podle mého vyhraje.

Liberec doma dále přivítá Mladou Boleslav. Tady popravdě nemám úplně jasno, kdo by měl být favoritem. Boleslav hraje v lize lépe, ale Liberec bude mít výhodu domácího prostředí. Normálně bych typoval remízu, ale nakonec se přikloním na stranu Mladé Boleslavi.

Souboje druhé a třetí ligy

Dle mého nejzajímavějším zápasem pak bude souboj druholigových týmů Dukla Praha a Vyškov. Tyto celky vedou i tabulku naší druhé ligy a oba se budou snažit urvat postup. Oba celky navíc vyřadily prvoligové týmy (Vyškov Teplice a Dukla Slovácko). Bude to bitva se vším všady a byť druhou ligu vede Vyškov a tomu i fandím, typuju na vítěze Duklu - hraje doma a vítězství proti Slovácku vydřela skvělým výkonem.

Posledním zápasem jsou třetiligové Velvary, které podruhé za sebou vyřadily Pardubice a Opava. Rozum mi říká, že vyhraje Opava, srdcem ale budu fandit Velvarům už jen z principu outsidera.

MOL Cup nám tedy přinesl mnohá překvapení a ještě určitě má co nabídnout. Dejte nám vědět, kdo je Vaším favoritem v následujících zápasech a kdo nakonec pohár vyhraje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz