Hlavní obsah
Sport

Domácí výhra posouvá Baník výš tabulkou. Je důvod vyhodit Hapala?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Karel Teichmann/Žongl

Skoro devět a půl tisíce diváků si ve sváteční neděli našlo cestu na městský stadion v Ostravě-Vítkovicích. Nálada před zápasem nebyla bůh ví jaká, zejména vzhledem k výsledku Slovácka s pražskou Slavií.

Článek

Co se může na první pohled jevit jako jasná příležitost tabulkového souseda přeskočit, v minulosti takřka jasně předznamenalo selhání. O co hůř, sedmkrát Baník vyhořel na domácí půdě. A nesl za to následky v podobě pískotu tribun a vyzývání trenéra Pavla Hapala k odchodu.

Zatímco jsme o reprezentační pauze bedlivě sledovali dvě úvodní výhry českého nároďáku pod Ivanem Haškem, proplula fotbalovými kuloáry zpráva o chystané změně na trenérském postu v ostravském Baníku. Zpráva, která zaskočila i pár koučových zarytých odpůrců. Oficiálně klub téma nekomentoval, sportovní ředitel Luděk Mikloško však vyhlásil útok na čtvrté místo. A podpisem nových smluv s tahouny Davidem Buchtou a Jiřím Boulou naznačil, že v Ostravě skládají mužstvo s výhledem do dalších tří, čtyř let. V pěně následujících několika dní se fanoušci mohli oddávat spekulování, tipování a fantazírování, kterému trenérovi otěže milovaného klubu svěřit. Chachaři na sociálních sítích mají v zásadě jasno. Doufají, že správný trenér dovede Baník na patřičná místa v tabulce a v Evropě. Přestože v médiích je s ostravským klubem nejvíce spojován pardubický Radek Kováč, fans se nevzdávají myšlenek na návrat Martina Svědíka, toho času ve službách Slovácka. Do přání a tužeb fotbalové veřejnosti teď hodím vidle. Respektive on už to udělal právě Pavel Hapal.

Důležitá výhra

Veškeré čiré spekulace a mediální pozornost jako by mužstvu prospěla. Hubenou a proti oslabeným Pardubicím ubráněnou výhru 1:0 vzal čas. Po čtrnácti dnech si Baník poradil s domácí nepříznivou šňůrou bez výhry. A to v zápase, ve kterém chyběl Tomáš Rigo a ostravští do zápasu vstupovali po dlouhé odmlce v neotestovaném rozestavení se třemi stopery. Risk se vyplatil, Baník utkání s houževnatými Teplicemi zvládl. Výsledek 4:1 sice úplně neodpovídá obrazu hry, Teplice jsou mimochodem jedním z mála týmů, které ve statistikách Baníku na jeho hřišti ukradly všechny ukazatele, kromě držení míče a úspěšnosti přihrávek. To se proti Hapalovu Baníku povede opravdu málokomu. I tak Severočeši odjíždějí s prázdnou a to je nejdůležitější „message,“ kterou trenér prostřednictvím týmového výkonu vyslal okolí. Pokud by se Hapalovi mělo něco vyčíst, byla by to nekonzistence výsledků, za kterou je trenér a jeho realizák jasně zodpovědný. Co ale dalšího? Už totiž neplatí, že by tým svou hrou nebavil nebo neměl tvář. V neděli to nebylo bez chyb, ale přesto se výkonu modrobílých tleskalo. Baník neměl více střel než soupeř, ale byl efektivní. Ani se nechce počítat, v kolika utkáních byl Baník aktivnější a přesto je ztratil.

Je důvod aby šel Hapal od válu?

Bác! Stačily dvě výhry a Baník je najednou skoro v Evropě. Pavel Hapal se může smát. Však také na pozápasové tiskovce vrátil „štůlec“ zlým jazykům, které připomínaly předchozí výsledkové klopýtání. „Někdo bude tvrdit, že ostatní týmy body musely poztrácet. Ale teď jsme čtvrtí, v zápasech jsme si body uhráli, oni ne. Pár kol je ještě před námi, uvidíme k čemu to povede.“ A opravdu. Ať si kdo chce co chce říká, Baník pod Pavlem Hapalem je úspěšný. Navzdory všem okolnostem. Stačí se podívat, kde byl touto dobou v loňské sezoně. Baník za rok a půl omladil, zrychlil, stabilizoval herní projev a sahá na účast v evropských pohárech. Pokud udrží vítěznou nebo bodovou vlnu, klidně se příští rok může objevit v předkole Evropské konferenční ligy. V případě, že se tak stane, má otázka zní: Byl by důvod k angažování jiného trenéra? Nehledě na to, zda by to vůbec bylo fér. Pokud se cesty trenéra a klubu skutečně rozejdou, může Hapal odejít s hlavou vztyčenou.

Eso v rukávu

Samozřejmě, ve zbývajících čtyřech kolech se může situace v tabulce vyvinout všelijak a v tu chvíli se už můžeme bavit opět o tom, že má Hapal nejvyšší čas. Momentálně jeho výroku o uhraných bodech musíme dát za pravdu. I přesto by po sobě zanechal dobře trénovaný hráčský materiál, ze kterého bude moci případný nástupce těžit. Ale kdo je tedy „ten pravý?“ Není vůbec nereálné, že by se dle výhledu sportovního úseku Baník nemohl etablovat mezi českou špičkou a hrát důstojnou roli v pohárech. Jen udělat další krok správným směrem. Ostrava na téhle křižovatce už stála, zná to tam. Několikrát se spálila, jednou nevyšel ambiciózní tah s Lubošem Kozlem, naposledy se klub vrhl střemhlav ze skály s Pavlem Vrbou. Na křižovatce ale nyní stojí Baník z vlastní vůle a s esem v rukávu. Tím je právě Luděk Mikloško. V minulosti o trenérech a vizi rozhodovali jiní lidé a různě. Mikloško už ale rozjel vlastní dlouhodobý projekt a pevně se jej drží. Koho má tedy na výběr?

Faktor fanoušci

Sám by možná preferoval perspektivního Kováče. Baník chce jít cestou omlazování a rodák ze Šumperka se v tom případě jeví jako ideální volba. V Pardubicích, ve kterých na 99,9 % nezůstane, si jeho práci pochvalují. I pro něj může být Ostrava se svými mládežnickými zdroji a zázemím zajímavá štace. Navíc, kdo by nechtěl pracovat s Rigem, Šínem, Kubalou, Buchtou, Boulou a spol.? Slezané by se nemuseli bát, že by jim některé další talenty Kováč nevytáhl do ligy. Ale mohl by si u fanoušků dovolit ohrávat mladé na úkor výsledků? Tam bude kámen úrazu.

To Martin Svědík je fanoušky přijímán a vnímán jako spasitel a záruka skoro okamžitého úspěchu. Minimálně tedy v Ostravě, kde jej vzrušeně očekávají. Mají k tomu dobrý důvod. Stále totiž uchovávají vzpomínky na jeho ostravské angažmá, ze kterého byl, ač úspěšný odejit tehdejším vedením v čele s Petrem Šafarčíkem. I on dokázal pracovat ve skromných, skoro až okleštěných podmínkách a věkově velmi mladý tým, kterému odborníci věštili sestup, dotlačil na páté místo. Nyní by se vrátil do mnohem zdravějšího, bohatšího a ambicióznějšího Baníku, než jaký znal, a to může být docela těžkým závažím na miskách vah. Příznivci věří, že s dostatkem klidu na práci a určité volnosti by se mu v Baníku podařilo vybudovat to co ve Slovácku. Ale pozor! Ani tam se úspěch nezrodil přes noc.

K tomu všemu ještě posledního června končí bratrům Ličkovým smlouva v moskevském Dynamu, jenž hraje na špici ruské Premier ligy, nabité velmi dobrými zahraničními fotbalisty. Aktuálně je Dynamo třetí s tříbodovou ztrátou na vedoucí Zenit Petrohrad. Což není špatná vizitka českého kouče v zahraničí.

Stále jsem ale neslyšel důvody, proč za současné situace vyhodit trenéra Hapala, takže …?

Vojtěch Ignác

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz