Hlavní obsah
Sport

Druhá liga letos opět udivovala. Zaslouží si pro příště větší pozornost?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Matěj Krejza/Žongl

Jsme téměř u konce letošního ročníku Fortuna národní ligy. Zbývá už jenom odehrát barážová dvojutkání, která určí účastníky soutěže pro nadcházející sezónu.

Článek

Dukla si s předstihem zajistila postup mezi elitu, naproti tomu Prostějov utekl v posledních chvílích hrobníkovi z lopaty na úkor Příbrami. Pojďme se nyní ve stručném souhrnu společně poohlédnout po tom, co nám právě uplynulý ročník druhé ligy stihl nabídnout.

Dukla opět mezi elitou

Mančaft od Julisky nabral směr první liga hned od začátku soutěže. V úvodních šesti kolech totiž pětkrát zvítězil, a položil tak dobré bodové základy úspěšné sezóně. Jediný tým, který bral Dukle vítr z plachet byl Vyškov. Tomu však po podzimní části došla šťáva a začal skoro až pravidelně ztrácet, což vymrštilo Duklu do čela tabulky, které už nepustila. Klub z Dejvic se tak po pěti letech opět vrací mezi prvoligovou smetánku.

Důležitým aspektem úspěchu červenožlutých byl efekt prvního vstřeleného gólu. Když totiž svěřenci trenéra Rady vsítili první branku dříve než jejich soupeři, tak až na jedinou výjimku dotáhli vždy klání do vítězného konce. Jako povedené můžeme označit i zimní posílení kádru. Příchozí Mešanovič s Horou mají totiž na cestě za postupem svůj značný podíl. Jejich společný příspěvek směrem za první ligou čítá deset gólů.

Jedinou kaňkou úspěšné sezóny Dukly je kauza hlavního kouče Petra Rady. Ten, jak je již všeobecně známo pyká distancem na lavičce během zápasů za nevybíravý slovník na adresu trenérského kolegy.

O Béčku Olomouce slyšel snad každý

Největším překvapením proběhlého ročníku je beze sporu účinkování olomouckého B-týmu. Rezerva prvoligisty držela po podzimní části ještě nevýrazné 11. místo, ovšem na jaře předvedla jízdu, která se jen tak nevidí. Sérií deseti výher v řadě se Hanáci katapultovali téměř až na samotný vrchol druholigové tabulky. Nejenže zamíchali pořadím v rámci barážových pozic, ale i přitáhli pozornost nejednoho fotbalového fanouška, který se jinak o druhou ligu vůbec nezajímal.

Za nejvýraznějšího strůjce úspěchu olomouckého béčka je považován trenér Tomáš Janotka, na nějž je také nahlíženo jako na jednoho z největších adeptů na uvolněný post trenéra prvoligového A-týmu Olomouce.

Důležité je ovšem zmínit fakt, že si rezerva Hanáků mnohokrát vypomohla hráči z A-týmu, což je předmětem mnoha spekulací o férovosti soutěže. Problematice B-týmů ve druhé lize jsme se blíže věnovali již dříve.

B-týmy ve druhé lize ano či ne?

Názory na toto téma se různí. Podle prozatímních výsledků ve třetích ligách (ČFL A, B a MSFL) to vypadá, že do nadcházejícího ročníku FNL přibudou další dvě béčka. Skrze tuto problematiku zaznívají i jistá řešení, a to od těch elegantních až po ty drastická.

Možná řešení:

  1. Kvóty na počet hráčů z A-týmu
  2. Pevná neměnná soupiska
  3. Zastropovat B-týmy ve třetí lize (model z Německa)

Vyškov a Táborsko jdou do boje o účast mezi elitou

Jihomoravané mají s baráží již své zkušenosti. Loni totiž nezvládli přetahovanou o ligu se Zlínem rozdílem jediného gólu. Pro Táborsko je to v tomto ohledu letos premiéra. Oba celky mají však ale jedno společné. V případě úspěchu v baráži a postupu do nejvyšší soutěže by hrály domácí zápasy na cizích stadionech, protože ty jejich nesplňují potřebná kritéria a potřebují přestavbu.

Vyškov prolétl podzimní částí druhé ligy jako vítr a srazil vše co mu stálo v cestě. Okupoval první místo tabulky a myslel si na přímý postup. Avšak jarní část doslova zpackal a jenom díky nemohoucnosti soupeřů a vyrovnanosti soutěže udržel aspoň barážovou pozici. Za to Táborsko si drželo po celou dobu výkonnost na úrovni třetího až pátého místa a celkem bezpečně došlo až do baráže.

Chrudim dosáhla historického maxima

Před sezónou s tímto východočeským klubem v popředí tabulky nikdo nepočítal. Tipy na umístění tohoto celku směřovaly spíš k sestupu. Chrudim ale všem vytřela zrak a zaznamenala historicky nejlepší umístění od dob svého vzniku.

Do kroniky se pro letošek zapisuje 5. místo se ziskem 42 bodů. Střelecky tým táhlo především trio začínajících dvacátníků. Trojzubec – Látal, Mašek, Langhamer se dohromady podepsal pod 20 gólů.

Zbrojovka měla problémy především sama se sebou

Brněnský celek by uplynulou sezónu nejradši vymazal ze své historie. Žalostné výsledky, znechucení fanoušci, (ne)prodej klubu, hrozba sestupu, negativní nálada a další ztráta prestiže jsou v krátkosti aspekty, jenž vystihují ročník 23/24 v podání Zbrojovky. Zbývá tak akorát rychle zapomenout a vyhlížet nový ročník, který už může být jenom lepší.

Líšeň už nemusí nikomu nic dokazovat

Když se klub z brněnského předměstí před pěti lety poprvé ve své historii probojoval do druhé ligy, bylo všeobecné očekávání, že se v ní moc dlouho neohřeje, ba dokonce hned v první sezóně spadne zpátky do MSFL. Za tu dobu se však z Líšně stal tradiční účastník druhé nejvyšší soutěže, který nenechává nikoho na pochybách, že je v ní zaslouženě. Ve zmíněné pětiletce Marvani, jak se celku přezdívá, obsadili jednou druhé, v té době nepostupové místo, a dvakrát jim unikla baráž jenom o vlásek.

Letos skončili líšeňští na desátém místě tabulky, což je pro nízkorozpočtový klub opět další úspěch. Trenérem je zde svérázný Milan Valachovič, jenž je aktuálně zároveň nejdéle sloužícím koučem napříč současnou druhou ligou. Tým pod jeho vedením sice nehraje oku lahodící fotbal, ale je nesmírně pracovitý a maximálně odhodlaný porvat se o výsledek až do poslední minuty. Mezi největší klenot líšeňského kádru patří osmnáctiletý útočník Martin Tauš, jenž v nedávném derby proti Zbrojovce skóroval efektivní patičkou, a zařídil tak svému týmu důležitou remízu.

Prostějovská záchrana last minute

Již před začátkem sezóny dali v Prostějově přestavbou stadionu najevo, že druhou ligu chtějí ve svém městě hrát se vší vážností. I proto museli pro letošek vzít za vděk azylu na stadionu v olomouckých Holicích. Avšak po podzimní části dostal zmíněný plán vážné trhliny. Prostějovský tým totiž strávil zimní přestávku na posledním místě tabulky, a hrozilo tak otevírání stadionu ve třetí lize.

Unikátem se stala výměna trenéra s celým realizačním týmem uprostřed zimní přípravy, kdy bez bližšího vysvětlení odvolaného Pavla Zavadila nahradil Radim Kučera. Prostějov, jako mančaft ze dna tabulky, posílilo hned devět hráčů, z toho hned tři přišli přímo z první ligy. Nově příchozí Mucha, Matoušek, Ševčík, Štěrba a Matocha dostali jasný úkol – zachránit hanácký klub ve druhé lize.

Ještě dvě kola před koncem okupovalo družstvo Radima Kučery sestupovou pozici. Vše ale zachránily dvě výhry v závěru soutěže, které rozhodly o setrvání druholigové příslušnosti v Prostějově.

Příbram selhávala nejen na hřišti

Tým od Litavky byl zhruba v půlce ročníku potrestán Etickou komisí FAČR odečtem čtyř bodů za nesplnění mzdových závazků vůči jejich dvěma bývalým hráčům. Po odvolání byly Příbrami nakonec dva body navráceny.

Středočeský mančaft však zakusil pocit vítězství naposledy ve 21. kole na hřišti Dukly. Od té doby už jenom vrávoral a vrávoral, až se dovrávoral k sestupu do třetí ligy. Avšak nebýt odečtu dvou zmíněných bodů, sestoupila by místo Příbrami Jihlava. Jestli tento sešup bude mít i existenční charakter se asi nejspíš brzy dozvíme.

Kroměříž zaplatila nováčkovskou daň

Hanácká Slavia byla příjemným osvěžením druhé ligy, které ovšem trvalo pouhou jednu sezónu. Tým s minimální druholigovou zkušeností v podstatě nejvíc doplatil na letošní vyrovnanost soutěže. A právě absence zkušenějších hráčů v důležitých zápasech často rozhodovala v neprospěch Hanáků. Jedno je však jisté. Kroměříž se bude po sestupu daleko lépe stavět opět nohy než Příbram.

Hodnocení sezóny FNL podle Žongl magazínu

Úspěšná sezóna: Dukla Praha, Olomouc B, Táborsko, Líšeň, Chrudim, Žižkov

Neúspěšná sezóna: Jihlava, Kroměříž

Totální selhání: Zbrojovka Brno, Příbram

Hráč sezóny: Tomáš Malec (Prostějov)

Trenér sezóny: Tomáš Janotka (Olomouc B)

Nejlepší střelec: Jakub Řezníček (Brno) – 13 gólů

Nejlepší nahrávač: Robert Bartolomeu (Prostějov) – 9 asistencí

Nejvíce čistých kont: Martin Pastornický (Táborsko) – 13 vychytaných nul

Nejvíce zaujali: Radek Šiler (Sparta B), Martin Tauš (Líšeň), Denny Samko (Varnsdorf), Daniel Langhamer (Chrudim), Raimonds Krollis (Vyškov)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz