Hlavní obsah
Sport

Duel kola. Plzeň ani Baník už si ztrátu bodů nemohou dovolit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

O nedělním odpoledni dojde ve Štruncových sadech na souboj dvou slavných značek, které úvod sezóny nezastihl v úplně nejlepší formě.

Článek

Zatímco od hostů z Ostravy se vzhledem k masivní letní přestavbě kádru zázrak nečekal, na prohru Plzně v Teplicích a následný kolaps doma s Hradcem by si před začátkem ligy vsadil málokdo. S jedním bodem po dvou odehraných kolech nejsou spokojeni ani na jedné straně. Pod čarou dosavadních výsledků obou nedělních rivalů ale můžeme najít pár společných jmenovatelů.

Nový styl

V minulé sezoně oba týmy vsázely téměř výhradně na rozestavení se čtyřmi obránci, což se ale před letošní sezonou oba kluby rozhodly změnit a s vidinou větší variability začaly praktikovat hru na tři stopery. Nutno podotknout, že v přípravě to Baníku i Viktoriánům docela sedlo. Ligová realita je ovšem úplně jiná a na výsledcích se týdny letní dřiny ještě neprojevily. Pavla Hapala počáteční optimismus opustil hned po první ligové porážce v Liberci. V domácím utkání se Slováckem se jeho výběr vrátil ke známému 4-1-4-1. Ve stejném složení svůj tým velmi pravděpodobně pošle i do boje proti Viktorce. To jeho protějšek, zanedlouho dvaasedmdesátiletý matador Koubek má z předchozí štace v Hradci s trojkou vzadu mnohem více pozitivnějších zkušeností. Proto není divu, že navzdory nemastnému, neslanému úvodu dál věří svému úsudku a nejinak tomu nejspíš bude i v neděli.

Mlčící pušky a hra do obrany

Výrazným faktorem, podepsaným pod slabý bodový zisk obou soupeřů, je mlčení ofenzívních pušek a opor, od kterých si na západě Čech i ve Slezsku slibují. Baník i Viktorka, toho času desátý a dvanáctý tým tabulky, vstřelili za dvě kola shodně jen jeden gól. To je při pohledu na velmi zajímavá ofenzivní jména na obou soupiskách strašně málo. Plzeňské trio Vydra, Kliment, Chorý spolu už nějakou chvíli v týmu funguje, zatím ale nenašlo potřebnou pohodu. Na druhé straně republiky vysázel Václav Brabec nemalý peníz na vytvoření nové útočné síly. Bude však chvíli trvat než si všechny nové akvizice na hřišti vyhoví. Paralelu u obou týmů ale můžeme najít i ve hře dozadu. Obranná fáze byla devizou Viktorie už za trenéra Bílka a ani letos moc neinkasuje. Ostrava zlepšila defenzivu až doma proti Slovácku a pokud má mít venku naději na body, jinak než dobrou hrou z obrany to nepůjde.

Trenéři pod tlakem

Výkony a hlavně pak výsledky Viktorie a Baníku nejsou přesvědčivé a oba kouči se hned z kraje sezony dostávají pod tlak. Ztráta pěti bodů na čelo po dvou zápasech je problémem hlavně pro Západočechy, kteří si po zvládnuté přípravě mysleli na víc. Na pohodě nepřidala ani domácí remíza s kosovskou Dritou v kvalifikaci Evropské konferenční ligy. Není tak vůbec jisté, s jakou se plzeňští vrátí domů po čtvrteční odvetě. Baník sice pohárové starosti řešit nemusí, o to více bojuje s formou v lize. V Ostravě již nechtějí opakovat loňskou blamáž a v letošním ročníku by rádi hráli alespoň klidný střed tabulky. Proto je jeden uhraný bod i pro modrobílé málo a bude jich potřeba vytěžit více aby se po roce opět nezačalo spekulovat o možných změnách. V duelu dvou nečekaných sousedů v tabulce tak půjde o hodně a zase tolik trpělivosti vedení ani fanoušci obou klubů mít nemusí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz