Hlavní obsah
Sport

Důvody prohry Slavie v EL? Neproduktivita, nezachycení hráčů při gólu či nepostavení Chorého

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

Pražská Slavia předvedla na půdě Athletica Bilbaa skvělý výkon evropských parametrů. Odvezla si přesto pouze prohru, která zápasu dodává ostrou pachuť. Co mohl trenér Jindřich Trpišovský nebo samotní hráči udělat jinak?

Článek

Je těžké po takto skvělém výkonu něco kritizovat. Slavia hrála s pátým celkem španělské La Ligy, který má ve svém kádru řadu skvělých fotbalistů v čele s bratry Williamsovými. Skvělý výkon ostatně předvedl i brankář Agirrezabala, který pochytal všechny slávistické střely. Rozhodně si tedy pražský celek zaslouží velký respekt.

Přesto se musíme na zápas dívat i pohledem, že skončil prohrou a tím i nulou bodů do tabulky Evropské ligy. Slavia přitom byla skoro ve všech statistikách lepším týmem, jen to skóre se zastavilo ve prospěch Španělů. Jednoznačně tak vedle hrdosti cítí i určité zklamání.

Bylo nepostavení Chorého chybou?

Problém přitom za mě začal už při složení základní sestavy. Proč se v ní objevil Mojmír Chytil místo Tomáše Chorého? Chápu, že tým s tak velkým počtem zápasů musí rotovat. Slavii ovšem o víkendu čeká Dukla, která přeci jen bude podstatně lehčím soupeřem. Jednoznačná slávistická jednička v ofenzivní fázi klidně mohla celý ligový zápas odpočívat a Slavia by měla bez větších problémů utkání s pražským rivalem zvládnout.

Tomáš Chorý přitom během chvíle (kdy v druhém poločase nastoupil na hřiště) jednoznačně ukázal, že je momentálně výrazně platnějším hráčem než Mojmír Chytil. Jako jediná omluva mě napadá, že měl nějaké drobnější zdravotní potíže, ale na nic podobného to nevypadalo.

Nešťastná teč Zimy, Zmrzlý nemá na základ

Problém měla Slavia i s obranou. David Zima sice nešťastně tečoval střelu Williamse, ale to bych mu zase tolik nezazlíval. Jinak předvedl i skvělé defenzivní zákroky a jeho výkony jsou pro mě zatím milým překvapením. Oproti minulé sezoně rozhodně výrazné zlepšení. Horší je to s Ondřejem Zmrzlým. Ten opět patřil k nejhorším hráčům Slavie na hřišti. Nic vyloženě nezkazil, ale zároveň ani nic moc nepředvedl. Momentálně rozhodně nemá na základní sestavu. Od začátku šel na hřiště především díky zdravotní indispozici Tomáše Holeše.

Špatně hozený aut a nezachycení hráčů

Samozřejmě se můžeme bavit i o nezvládnutí situace při obdrženém gólu. Největší chybou byl špatně hozený aut Dioufa, který celou akci začal. Bilbao ovšem bylo na Slávistech hodně nalezlé a ti to tak měli opravdu těžké. Posléze si Zafeiris nepohlídal Berenguera, který se dostal k míči a bez větších obtíží ho poslal dál. Nico Williams zase přelstil Davida Douděru, dal si ovšem skvělý první dotek. Již zmiňovaná nešťastná teč Zimy způsobila branku, ale za mě se mělo předejít zejména předchozímu rozjetí celé akce. Kinskému lze jen těžko něco vyčítat, na změnu směru nemohl reagovat.

Neproduktivita stála Slavii body

Další věcí je samozřejmě neproduktivita slávistických hráčů. Šancí na skórování měli hosté poměrně dost. Bohužel většina z nich mířila doprostřed branky a brankář Agirrezabala si tak se všemi poradil. Zejména Michez měl na kopačkách gól, ale vzhledem k mládí a krátkému času ve Slavii mu to nelze mít tolik za zlé. Naopak předvedl skvělý výkon, pohybově vypadá velice dobře. V budoucnu se klidně může stát, že se dostane na podobnou úroveň jako je momentálně Diouf. Právě v tomto ohledu mohl na hřišti chybět Tomáš Chorý. Během své chvilky v zápase byl nesmírně platný. Kdyby hrál v základu, pravděpodobně by mohl obranu Bilbaa zaměstnat ještě daleko více. A třeba jí i vstřelit vytoužený gól.

Sešívaní tak budou muset v příštím zápase ve Frankfurtu ukázat o kousek víc. Viktoria Plzeň už ovšem letos na hřišti tohoto soupeře dokázala, že jeho obrana rozhodně není bezchybná. Slavia musí v dalších zápasech bodovat, jestli chce pomýšlet na postup do další fáze Evropské ligy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz