Hlavní obsah
Sport

Dvě sparťanské panny, co se potkaly v Českých Budějovicích

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 - Czeva

Během několika dnů slaví narozeniny dvě fotbalové osobnosti spojené se Spartou. Dělí je pouhé dva roky, v rudém dresu se však nikdy nepotkali. Najdeme u nich ovšem i další společné věci. Všechno nejlepší přejeme Tomášovi Sivokovi a Davidovi Lafatovi.

Článek

Stejný měsíc narození, stejný klub ligového debutu

David Lafata se narodil 18. září 1981, Tomáš Sivok sice už 15. září, ale až o dva roky později. Jak už jsem zmínil, ve Spartě se nikdy nepotkali. Lafata v ní totiž působil v letech 2013–2018, Sivok 2002–2007. Potom se ještě na Letné mihnul v roce 2008, to zde byl ovšem jen na půlročním hostování.

Jejich společným klubem byly ovšem České Budějovice. Tomáš Sivok v nich působil už v mládežnických letech a odbyl si tu i ligovou premiéru. Jako profesionál zde působil roky 2000–2002, 2002–2003 (hostování z pražské Sparty), a nakonec zde ukončil v roce 2020 i svou kariéru.

David Lafata přestoupil do Budějovic v jedenácti letech roku 1992 z Olešníku (kam se na „stará kolena“ zase vrátil). Hrál v nich až do roku 2005, pouze krátkou část sezóny 2001/02 byl na hostování v Jihlavě. S Tomášem tak na jihu Čech působili ve stejné době už v mládežnické akademii. Zatímco Sivok zde ovšem ukončoval později kariéru, Lafata odcházel s určitou křivdou. V roce 2005 byl totiž vyřazen z kádru, protože odmítl s klubem prodloužit smlouvu. Následně dnešní Dynamo sestoupilo z 15. místa do druhé ligy.

Jednomu se dařilo doma, druhému spíše v zahraničí

Posléze se tedy cesty těchto hráčů rozdělili. Zatímco Tomáš odehrál většinu své kariéry v zahraničí (Udinese,Beşiktaş,Bursaspor či Maccabi Petah Tikva), David byl pouze na jednu sezonu v řeckém Škoda Xanthi a jednu v Austrii Vídeň. Daleko více se mu dařilo na domácí půdě. V dresu Sparty nastřílel ve 126 zápasech 78 branek.

Společně na dvou Mistrovstvích Evropy

V rámci reprezentační kariéry rovněž měli možnost strávit nějakou dobu bok po boku. Na Mistrovství Evropy 2012 David Lafata nenastoupil k žádnému utkání, přestože na něj společně s týmem odjel. Oproti tomu Tomáš Sivok si zahrál všechny čtyři, aniž by střídal. Zúčastnili se společně i EURA 2016, kde český celek skončil až na posledním místě základní skupiny s jedním bodem za remízu s Chorvatskem. Po skončení David Lafata ukončil reprezentační kariéru. Tomáš Sivok až rok následující.

Lafata měl během své kariéry daleko více individuálních úspěchů. Stal se šestinásobným nejlepším střelcem první české ligy, zároveň nejlepším kanonýrem v historii nejvyšší české ligy. Vítězem ankety Fotbalista roku ČR 2014 a Zlatého míče ČR 2015, mistrem České republiky (2013/14) a vítězem českého poháru (2012/13, 2013/14).

Jak jsme již zmiňovali, Tomáš Sivok zase strávil více let v zahraničí. Po ukončení profesionální fotbalové cesty se stal sportovním manažerem Dynama České Budějovice a následně sportovním manažerem A-týmu Sparty Praha, kde je dodnes. David Lafata se více stáhnul a momentálně působí ve fotbale na amatérské úrovni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz