Hlavní obsah
Sport

Dvojderby 60:40 pro Spartu!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl / Jindřich Jager

České „El Clásico“ mělo na programu v uplynulém týdnu hned dvojnásobnou porci chuti. Nejdříve pohár a hned v závěsu tuháč o body do ligové tabulky.

Článek

Lépe mi z toho vychází Sparta, ale nic dramatického se nestalo. V lize je Slavia stále na dostřel a pohár na Letné také ještě nedrží nad hlavou.

Svátek fotbalu nebo bitva emocí a taktiky, vyberte si co chcete. Letošní derby (a hned dvě v jednom týdnu) přineslo obojí. A tak zatímco v tom pohárovém se hrál napínavý fotbal do poslední minuty prodloužení a emoce plály (tentokrát ty pozitivní), prostě svátek fotbalu, v ligovém derby tomu bylo jinak. Bez fotbalu a bez emocí. Kdo rád hraje šachy, zejména s červenobílými figurami, přišel si na své. Kamarád mi po zápase řekl, že má problém vybrat nejlepšího hráče zápasu. Já také. A o tom to bylo!

Pohár? Kruťas pro Slavii a výhra pro Spartu

Prohrát v prodloužení gólem z penalty? To nevymyslíš! Však si také Jindra Trpišovských po zápase lehce zakníkal, kolikátou penaltu že už to borci v rudém proti jeho týmu kopou. Vzkázal bych mu, je mi to jedno a penalta je, když ji rozhodčí foukne, VAR posvětí a komise rozhodčích neshledá nic podezřelého. Ale kruté to v každém případě je, o tom Jindro žádná. Ale možná by mě spíše zajímalo, jak je možné nechat si utéci dvougólový náskok a kde jste koupili Ogbua.

Na druhou stranu, i na Briana Priskeho bych měl otázku. Je opravdu nutné dotahovat dvougólový náskok Slavie? Ovšem zbytek zápasu zvládnut na podtrženou jedničku, s následným nástupem a pochvalou před nastoupenou jednotkou. A speciálně Olatunji s Karabcem zaslouží metál a víkendový odpušťák!

Postup v poháru je důležitý, boj o titul stále otevřený

Jak moc je důležité vyřazení Slavie v poháru se ukáže až na konci sezóny. Double by jistě byl třešničkou na sparťanském dortu a byl by náležitě oslavován. Ostatně náležitě oslavováno, zejména na sociálních sítích, bylo i vítězství Sparty ve čtvrtfinále nad Edenem a v Edenu. Slávisté to dostali na sociálkách patřičně slíznout, vždyť prohrát doma, v prodloužení z penalty a poté co jste ztratili dvougólový náskok, to už je důvod k „pokleslým“ příspěvkům. Ale i tady platí, zajíci se počítají až po honu, případně, když se dva perou, třetí se směje. V poháru je stále ještě Plzeň a v lize Sparta „umazala“ šádkovcům dva body z původně čtrnáctibodového náskoku. Ten je sice stále ještě luxusní dvanáctibodový, ale hned v příštím kole jede Sparta právě do Plzně. A opět platí pravidlo: když se dva perou… já jen že Slavia má doma Teplice.

Uznala Slavia sílu Sparty? Podle nedělní taktiky ano

V neděli Slavia popřela sama sebe a po hodně dlouhé době přizpůsobila svou hru soupeři. Na edenské nezvykle defenzívní taktika, s urputnou osobní obranou na Birmančeviče a Haraslína, zatažený blok a žádné hurá dopředu. I tak se dá Sparta přibrzdit. Náhle si sparťané museli připadat jako při dobývání obrany celku ze dna ligové tabulky. Ale účel světil prostředky a jediné čeho chtěla Slavia na Letné dosáhnout, bylo nenechat bodovat Spartu za tři. Vše ostatní je stále otevřené, protože čtyřbodový náskok při tříbodovém systému za vítězství je pakatel.

Na druhé straně, Sparta si může vybrat, zda sama sebe chválit za to, že ukrutný nepřítel přizpůsobil svou taktiku její síle, nebo zda si sypat popel na hlavu, že nedokázala slávistickou obranu odemknout. Já volím to první a trenér Priske evidentně také.

Bořil dohrál? Nevídané! Preciado bude lóng tajm chybět. Zbytečně!

Kdo má rád obránce Slavie Bořila ať zvedne ruku. Kromě toho, že je to spíše tvrďák než fotbalista, je echt zapáleným slávistou a lá mister Řehák. Čili, jakmile se to na druhé straně hřiště rudí, zatmí se mu před očima a kope, mlátí, prská a slintá. Ovšem v neděli dohrál, tedy i on se přizpůsobil Trpišově taktice: nenechat Spartu bodovat za tři. Asi to Bořila stálo hodně přemáhání, ale rozkaz od nejvyššího vyplnil.

A to samé by si měli uvědomit i sparťané, jaký program mají před sebou. Tentokrát to byl Preciado, kdo si nechal dát červenou kartu. Už devátou sparťanskou v sezóně (!). Oplácel a teď může čekat richtig flastr, což při (ne)formě Wiesnera může být pro Briana Priskeho problém. A Preciado zase tolik derby ještě neodehrál, aby měl v zápase červenobílou mlhu jako má Bořil tu rudou. Každopádně, Bořil versus Sparta 2:1 (Krejčí, Preciado x Bořil sám).

A takhle jsem to viděl já, Zuřivec. Na Plzeň Vávro, na Plzeň! Jen doufám, že se pan Koubek na derby nekoukal a bude se hrát fotbal.

Petr Horký alias Zuřivý Sparťan

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz