Hlavní obsah
Sport

Dvojzápas reprezentace ukázal skutečnost. Lepší byli hráči hrající v Chance Lize

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Žongl - Jindřich Jager

Dvojzápas našeho národního týmu ukázal něco o stavu českého fotbalu jako takového. Největšími hvězdami totiž byli v drtivé většině spíše hráči z domácí soutěže. A to má svůj důvod.

Článek

Mluvit o hvězdných výkonech z prvního zápasu s Gruzií je poměrně těžké. Česká reprezentace zklamala jako celek. Alespoň nějakou kritiku snesli Matěj Ryneš (který toho ovšem kvůli zranění moc neodehrál) či Lukáš Provod. Jeden ze Sparty, druhý ze Slavie.

Podstatně lepší situace potom byla v utkání s Ukrajinou. V něm zářil Pavel Šulc, skvělý obranný výkon předvedl Martin Vitík, poměrně stabilní výkon opět předvedl i Lukáš Provod. Opominout určitě nesmíme ani Lukáše Červa, který ukázal svou bojovnost. Můžeme se potom bavit o tom, že lépe zahráli i Tomáš Souček či Václav Černý.

Větší vytíženost i forma hráčů z Chance Ligy

Obecně jsem ovšem měl daleko lepší pocit z reprezentantů působících v české Chance Ligy. A důvod je vlastně docela prostý. Především mají dostatečné zápasové vytížení. Ladislav Krejčí v Gironě nehraje, podobně jako Tomáš Čvančara či někteří další hráči. Jejich starty jsou často spíše střídavé a to má prostě vliv na výkonnost.

Samozřejmě se můžeme bavit i o tom, že celkově nemáme dostatečnou kvalitu na evropský fotbal. To už je potom věc druhá. Ale proč nemůžeme do zápasů postavit hráče, kteří mají pravidelné vytížení a ukazují svou formu na hřišti? Například nepostavení Vitíka v prvním zápase vnímám takřka jako hřích. Více prostoru mohl dostat klidně Kušej. A celkové nenominování Jana Klimenta s jeho formou je takřka zločin.

Samozřejmě ani někteří zástupci domácí soutěže zrovna nezazářili. David Zima v prvním zápase vypadal často hrůzostrašně. Ale to se zase bavíme o jiném problému. Stavění fotbalistů za zásluhy, podle jména nebo asi ze zvyku.

Proč nastoupil Krejčí či Kovář? Chválím nepostavení Schicka

Jinak si nedokážu představit, proč třeba nastoupil v zápase s Ukrajinou po špatném výkonu s Gruzií Ladislav Krejčí. V prvním utkání mohl za dvě branky (což sám uznal), ve druhém opět udělal několik chyb. Mohl být rád, že po jeho zákroku nebyla další penalta a soupeři nedali gól po jeho velké chybě.

Vlastně jsem si přál vidět i jiného brankáře. Matěj Kovář dostal s Gruzií čtyři branky, přesto byl proti Ukrajině opět v bráně. Opravdu jsou Zadražil či Markovič tak špatní, že by to nezvládli? Kovář obdržel další dva góly a v některých momentech na mě působil dost nervózně. Ostatně i v německé lize dostal naposledy tři branky od Lipska.

O Davidovi Zimovi jsem již mluvil. Nelíbí se mi ani ve Slavii, nechápu proč je potom pořád v reprezentaci. Postavení Tomáše Čvančary v zápase s Gruzií za mě bylo na hranici nesmyslu. A delší dobu se mi nelíbí ani generační talent Adam Hložek, který v dresu českého týmu rovněž v poslední době moc nezáří. Ten už ovšem nastupuje spíše z lavičky.

Nepostavení Schicka „mile překvapilo“

Pravdou je, že máme trochu omezené zdroje co se týče kvalitních fotbalistů. Na nejvyšší úroveň stačí momentálně málokdo. Přesto by to chtělo občas trochu více zariskovat. I když třeba nepostavení Schicka mi tentokrát „udělalo radost“. Ani on není zrovna v laufu a alespoň mu bylo dokázáno, že rozhodně není nedotknutelný.

Po utkání s Ukrajinou si asi trenér Ivan Hašek mne ruce. Do budoucna by ovšem rozhodně měl celý realizační tým více uvažovat nad základními sestavami. Stavět hráče s formou a vytížeností, která je určitě pro jejich výkony důležitá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz