Hlavní obsah
Sport

Dvougóloví střelci na obou stranách zařídili remízu rivalů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Karel Teichmann/Žongl

Zápas hraný ve výborné atmosféře před více než jedenácti tisíci diváky vítěze nepřinesl, ačkoli po plném bodovém zisku sahaly oba týmy.

Článek

Dva góly olomouckého Jana Klimenta zas takovým překvapením nejsou, ovšem vycházející hvězda Baníku Matěj Šín dvoubrankový zápis v jednom zápase zažil vůbec poprvé. Ostrava neprohrála ani druhý venkovní zápas po sobě, ale dva body ze dvou utkání jsou pro ni přece jen málo.

Už první poločas po pár nepřesnostech na obou stranách přinesl zajímavou podívanou. Zatímco v ochozech si pro sebe ukradli show hostující fanoušci, kteří jako již tradičně obsadili severní tribunu, bitva na pažitu byla o poznání vyrovnanější. První šancí odšpuntoval sled nebezpečných situací střelou z pravé strany do odkryté domácí branky ostravský Tanko. Nebezpečné situace ovšem neznamenají pouze gólové šance a závary. Byly to například i dva zákroky domácího útočníka Klimenta. Nejprve došlápl v souboji Boulu, poté v útočném vápně při nahánění kulatého nesmyslu poslal k zemi Chaluše ranou na zátylek. Od sudího Hocka však dnešní oslavenec kartu nedostal ani za jeden. K jedenatřicátým narozeninám si tak po Šínem zahozené tutovce nadělil svůj šestý ligový gól této sezony a poslal Sigmu do vedení. Baník zbraně nesložil a za necelých deset minut bylo srovnáno. Matěj Šín zapomněl na předchozí nezdar, hlavou si našel přesný Juroškův centr a nekompromisně zavěsil. Z prvního poločasu vše.

Hosté, a hlavně jeho blonďatá desítka dobře vstoupili i do druhého dějství. V padesáté minutě to byl zase on, kdo posunul Baník blíže třem bodům. Regulérnost jeho trefy posvětila kalibrovaná čára, která prokázala, že kapitán Slezanů, mu na ni nahrál z postavení pravidly nezapovězeného. Na drahnou chvíli se pak Ostrava stala pánem hřiště a po trpělivé kombinační akci mohl tři body hostům přisoudit Ewerton, opět po výborné příhře Jurošky, ale úplně prázdnou branku netrefil. A tak se naplnilo pověstné „nedáš, dostaneš.“ Kouč Hanáků Janotka poslal do hry čerstvou krev a efekt se dostavil prakticky okamžitě. Jan Vodháněl byl na hřišti opravdu pár chvil, když po dobrém uvolnění rozezvučel krásnou ranou břevno. Nebyl to jeho jediný světlý moment, svou půlhodinku na hřišti odpracoval příkladně a nechybělo moc aby nakonec rozhodl o výhře domácích. Jeho další dalekonosnou střelu vyrazil reprezentační novic Jakub Markovič na tyč. Zatímco Janotkovi střídání vyšlo, trenér Hapal na druhé straně tak šťastnou ruku neměl. Kubala s Klímou mnoho oživení nepřinesli. Klíma v závěru nevyřešil rozvíjející kontr hostů, a tak dal konečnou podobu utkání opět Kliment z penalty.

Má Kliment reprezentační formu?

Co by za něj v Baníku dali. Když Matěj Šín ve třicáté minutě spálil jasnou gólovku, leckomu problesklo hlavou, jak by se v takové situaci zachoval forvard Olomouce Jan Kliment. Za pár chvil to všem na stadionu i obrazovek Kliment předvedl. A to si myslím, že jeho šance tutová nebyla, na každý pád ji vyřešil výborně. Sedmý gól v šesti zápasech a jasné vedení tabulky střelců, to je počin hodný pogratulování. Také je to důvod k zamyšlení, proč jej před sezonou „udělala“ Olomouc, a ne třeba Baník, kterému už loni chyběl vyložený střelec. Proč si ve Slezsku nechali takového šutéra (tehdy ještě k tomu za pakatel utéct) je ve hvězdách. Když zajdu trochu dál, možná se v Ostravě připravili o účast v pohárech. Teď místo servisu od Šína, Ewertona nebo Riga, zhodnocuje Kliment práci Zorvana a spol. A jde mu to náramně. Nechává za sebou jiné etablované střelce a není náhoda, že figuruje jako náhradník v reprezentační nominaci Ivana Haška. Otázka ale zní – neměl by být minimálně v této chvíli spíše mezi borci v nejužším výběru?

Lavička nepomáhá

Už nějakou dobu slýcháváme od expertů nebo konkurenčních trenérů, co by dali za takovou kvalitu, jaká sedí na lavičce Baníku. V minulé sezoně možná, letos to zatím tak slavné není. O tom, že má Ostrava k dispozici výborné hráče, není třeba debatovat. Klíma, Tanko, Kubala, Holzer, Fukala, Holec… Pro kterýkoli jiný tým od pátého fleku hráči pro základ. V minulé sezoně rozhodovali zápasy, letos dřou bídu s nouzí. Ani dnes to nebylo ono. Byli to náhradníci Sigmy, kdo točil kormidlem v závěru utkání. Ať to byl kreativní Vodháněl nebo houževnatý Langer. Trenér Hapal sympaticky nehrál na bod. Vytáhl Klímu s Kubalou, ale ani jeden nepředvedl nic, čím by ovlivnil chod utkání. Jediný střídající hráč, který jakž takž chytil tempo zápasu, byl Holzer. Ten se ale dostal do hry až v jeho závěru. Baník teď má čtrnáct dní na to, aby zabijáky na lavičce dostal do pohody. Proti Slavii je bude dozajista potřebovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz