Hlavní obsah
Sport

Dvougólový Šulc a penalta Součka zařídili vítězství České reprezentace nad Ukrajinou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager / Žongl

Ukrajinští fotbalisté v zápase s Českem rozhodně ukázali své kvality, domácí ovšem nakonec dokázali utkání vůli a s trochou štěstí urvat na svou stranu. Rozhodně se však jednalo o velice dramatické utkání.

Článek

Sparťanská obrana. Proč nebyl Hranáč?

Podle očekávání došlo v základní sestavě k několika změnám. Dopředu se postavil Tomáš Chorý a společně s ním možná trochu překvapivě Šulc a Černý. Patrik Schick tedy nakonec zůstal po předchozím zápase pouze na lavičce. Obrana byla složena (skoro) Sparťansky. Zůstal Ladislav Krejčí, k němuž se postavil Zelený a Vitík. Moc nechápu nepostavení Hranáče, který byl v zápase s Gruzii nejlepším z obranné řady. Nutno podotknout, že k tomu moc nepotřeboval.

Dopředu bylo jasné, že v tomto zápase nebude klasická atmosféra domácí/hosté, alespoň co se týče fanoušků v hledišti. Ostatně už před stadionem se daly vidět davy fanoušků ve žluto-modrých barvách, ženy zde prodávaly vlaječky či šály ukrajinské reprezentace.

Od úvodu zápasu se začal hrát svižný fotbal nahoru dolů. Na obou stranách byly vidět poměrně zajímavé šance. Do té české se dostal Jaroslav Zelený, ukrajinský brankář Trubin ho však vychytal.

Krejčí chyboval, gól naštěstí nepadl

Nebezpečí se posléze objevilo i před českou bránou. Bohužel se začalo ukazovat, že opětovné nasazení Ladislava Krejčího možná nebylo nejlepší volbou. Nejprve jeho zákrok ve vlastním vápnu zaváněl penaltou, posléze po jeho velké chybě mohli Ukrajinci udeřit. Naštěstí z toho branka hostů nebyla. Je pro mě záhadou, že ex-sparťanský obránce zůstal v základní sestavě na úkor Robina Hranáče.

V 17. minutě se po pěkné akci dostal do velké šance Lukáš Provod, ale jeho střela neměla gólové parametry. Navíc byla tečovaná tak nešikovně, že si s ní brankář Ukrajiny bez problémů poradil. Ale Češi se i nadále hnali dopředu. V kombinacích byl vidět zejména Šulc, Zelený a již jmenovaný Provod.

Jízda Pavla Šulce začíná

A aktivita domácího týmu byla odměněna gólem. Václav Černý nejprve ztratil balón, posléze ho ovšem znovu vybojoval a naservíroval Pavlovi Šulcovi. Nová dvojice v základní sestavě tak zařídila vedení českého týmu. Trochu zamrzela jen pozdní reakce hlasatele, který vyhlašování gólů ponechal na dobu o několik minut později. Díky tomu dost zanikla při šanci hostů. Na radosti fotbalistů a fanoušků domácího týmu to ovšem nic nezměnilo.

Prohrávající celek posléze převzal aktivitu, kterou přerušil až faul na Tomáše Chorého. Hráči v červených dresech se opět dostali do hry, bylo ovšem jednoznačně znát zvolnění jejich tempa. Po třicáté minutě proto byli znovu pod tlakem, který naštěstí neskončil větším nebezpečím pro bránu Matěje Kováře.

Asi největší šance Ukrajiny po rohovém kopu posléze skončila na břevnu, když hlavičkoval Zabarnyi . Hosté byli od obdrženého gólu jednoznačně nebezpečnějším týmem, a nakonec svou touhu vyrovnat dokonali. Mykola Shaparenko poslal skvělý centr do vápna, kde ho Vladyslav Vanat bez větších problémů dostal do sítě.

Čeští fanoušci v hledišti nevládli

Bohužel právě po vyrovnávací brance bylo vidět, že Češi v hledišti nevládnou. Stadion se totiž rozbouřil daleko více než při domácím gólu. To mi přijde prostě trochu smutné. Zápas se tak dostal prakticky na začátek, alespoň co se rozdílu ve skóre týče.

Ve 43. minutě nedokázal po chybě ukrajinské obrany využít situace Tomáš Souček, který střílel pouze vedle. V nastaveném čase se ovšem nakonec přeci jen ještě měnilo skóre. Po závaru ve vápně Ukrajiny se k míči dostal střelec prvního gólu Pavel Šulc a opět ho napálil do brány Trubina. Postavení tohoto fotbalisty do základní sestavy se Ivanu Haškovi rozhodně vyplatilo.

Hned na začátku druhého poločasu se odehrála poměrně kontroverzní situace, kdy po ráně od ukrajinského hráče zůstal na zemi ležet Ladislav Krejčí. Faul se bohužel nepískal a situaci neřešil ani VAR. Žlutou kartu nakonec dostal sám Krejčí, který se rozhodl posléze oplácet. A o chvíli později ji obdržel i Martin Vitík. Tohle rozhodně nebyla dobrá situace pro českou obranu.

V druhé půli velký tlak Ukrajiny

Druhý poločas byl z počátku ve znamení dobrých obran. Více ze hry sice měli postupem času Ukrajinci, Čechům se ovšem dařilo jejich šance bezpečně likvidovat. Matěj Kovář přesto musel být daleko více v pozoru. Domácí nedokázali delší dobu udržet míč na svých kopačkách, což začínalo zavánět nebezpečím pro jejich bránu. V 60. minutě druhého poločasu byla statistika držení míče 88 % ku 12 % pro hráče ve žlutém. Obrovskou šanci si vypracovali po standardní situace v 64. minutě, naštěstí brankou neskončila.

Bylo tak potřeba dostat na hřiště čerstvé síly. Objevil se Ondřej Lingr s Adamem Hložkem, odešel Lukáš Provod a Václav Černý. Žlutou kartu posléze dostal i Zelený, karetní ohrožení tak měla kompletně celá obrana. Střídání trochu oživilo českou stranu, ale hosté byli i nadále nebezpeční. Zejména rychlostně jsme postupem času začali ztrácet.

Penalta zachránila domácí celek

V 78. minutě byla vlastně tak trochu zničehonic odpískána penalta pro český tým. Při jedné z mála akcí domácího týmu totiž zahrál hráč ve žlutém rukou a Tomáš Souček tak mohl navýšit skóre na 3:1. Kdybych byl v kůži ukrajinského fanouška, asi bych nadával na fotbalovou nespravedlnost. Ale to se prostě někdy stává. Naštěstí tentokrát pro český tým.

Jen o chvíli později to ovšem bylo opět o jednu branku. Po krásném centru totiž dokázal snížit Sudakov. Na nedostatek gólu si tak fanoušci rozhodně nemohli stěžovat. Branka bohužel Ukrajinu nabudila a jen o chvíli později mohl vyrovnat Pikhalyonok. Míč naštěstí zamířil do náruče Matěje Kováře. Bylo jasné, že to ještě budou nervy.

V nastaveném čase kopala Ukrajina hned několik rohů a tvrdě si šla za vyrovnáním. Jeden centr za druhým létaly do vápna domácích. Po jednom z útoků se nakonec do obrovské šance dostal Malinovskyi, Kovář ho ovšem skvěle vychytal. Tlak Ukrajiny v závěru utkání byl neskutečný. Češi ho naštěstí přežili a dokázali dotáhnout zápas do vítězného konce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz