Hlavní obsah

Dynamo dál míří za sestupem. V Karviné to opět nezvládlo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 - Czeva

V rámci 12. kola nejvyšší české fotbalové soutěže se v Karviné utkaly dva kluby, které zachránily na konci minulého ročníku na poslední chvíli v rámci baráže ligovou příslušnost. Domácí tým přivítal Dynamo České Budějovice.

Článek

Když se však podíváme na současnou ligovou tabulku, tak se nám ani nechce věřit, že ještě v květnu měly tyto kluby stejné starosti. V tabulce je totiž před tímto kolem dělilo propastných jedenáct bodů a jihočeský tým se stále nedočkal prvního vítězství. Do Karviné jel s nadějí toto prokletí prolomit.

Střetnutí trenérských generací

Proti sobě se poprvé postavili zástupci dvou trenérských generací. Prémiové prvoligové angažmá prožívá na lavičce Karviné Martin Hyský poté, co zaujal zajímavou tříletou prací v druholigové Vlašimi. Hostující tým přijel naopak pod vedením českého trenérského barda Františka Straky, jenž zažívá již druhé angažmá na lavičce týmu ze svého rodného města a podle mnohých se již v podstatě pokouší o nemožné. Řada fanoušků již nad jeho týmem láme hůl a sestup se v současné ligové situaci jeví skutečně jako nevyhnutelný. Karviná tak šla do zápasu v roli poměrně výrazného favorita.

Domácí tým chtěl od začátku tvořit hru, ale na začátku se jednalo spíše o oťukávání, kde se otevře více prostoru. V 7. minutě se dostavila první odměna. Filip Vecheta vyslal zpoza vápna zajímavý střelecký pokus, který tečoval jeden z českobudějovických obránců a brankář Fendrich se jen bezmocně ohlédl. Následně se domácí tým uklidnil a hostující trenér Straka měl ještě více důvodů k zamyšlení. Po čtvrthodině hry však přišla první velká šance Jihočechů. Hlavička Adedirana však skončila těsně nad domácí brankou. Ve 22. minutě mohl domácí vedení naopak domácí vedení zdvojnásobit Ražnatovič. Českobudějovickou branku však také těsně přestřelil.

Ve 25. minutě se dostavila největší šance hostů. Do brejku sprintem zamířil jejich ofenzivní záložník Ekpai, dostal se až do pokutového území, ale orazítkoval pouze břevno domácí branky. Poté se opět připomnělo známé a otřepané pravidlo nedáš-dostaneš. Amar Memič předvedl ukázkové zahrání přímého kopu. Z brankáře Fendricha se opět stal pouze divák. Fotbalový apetit domácích se tak ještě více zvedl. Další slibnou příležitost měl Raznatovič. Ten mohl v kombinaci s Fleišmanem udělat také příjemnou tečku za prvním poločasem, ale jeho střela byla zablokována. Přesto šel domácí tým do šaten velmi spokojený.

Může být sestup pro České Budějovice vysvobozením?

Také do druhého poločasu vstoupil domácí tým naprosto ideálně. Uplynulo jen několik málo vteřin a Filip Vecheta po přihrávce Valla vstřelil třetí gól domácích. Od té chvíle existovalo na hřišti pouze jedno mužstvo. Opatrný pozdrav vyslal na karvinskou branku pouze v 52. minutě Martin Tischler. Brankář Lapeš však jeho pokus vytáhl nad břevno. Domácí tým měl jinak zápas zcela pod kontrolou. V 63. minutě byl na penaltové značce osamocený Kahuan Vinicius a z voleje poslal čtvrtý pozdrav do branky Jihočechů. Adediranova střela do tyče v 71. minutě jen symbolizovala momentální situaci Strakova týmu. Jeho čestný úspěch přišel až v 81. minutě, kdy se po rohovém kopu prosadil Jakub Matoušek. Do konce zápasu už se stav nezměnil a rozdíl mezi týmy, které se nacházely na konci minulé sezony v podobné pozici se ukázal v plné nahotě.

Karviná se díky třem bodům dostala do klidných vod tabulky a na záda se jí momentálně dívají týmy jako Mladá Boleslav nebo Liberec. Českobudějovické Dynamo se naopak jen utvrdilo tom, že situace tohoto týmu se skutečně jeví jako bezvýchodná. Překvapivé vítězství Teplic na hřišti Slovácka na to v podstatě dává jen takové nenápadné razítko. Dnešní zápas ukázal, že v Karviné chtěli po minulé sezoně situaci skutečně řešit. Na Střeleckém ostrově se nikdo s touto odvahou dosud nenašel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz