Hlavní obsah
Sport

Ewerton se vrací do Slavie, která už s ním však nepočítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matěj Krejza/Žongl

Do 31. prosince měla Slavia Praha podle smlouvy možnost stáhnout si brazilského šikulu Ewertona z hostování v Baníku. Od vzájemného zápasu tedy v Ostravě odpočítávali dny do uplynutí lhůty pro možný odchod největší ofenzivní hvězdy.

Článek

Před koncem roku se ale veškeré naděje rozplynuly a Brazilec se tak vrací zpět do hlavního města.

Odveta za Tanka s Kubalou nebo lukrativní nabídka?

Ze zhruba dvacítky kmenových hráčů, které Slavia před sezonou odeslala na hostování, byl Ewerton dozajista nejvíce vidět herně i produktivitou. Proto dává logiku, že si jej Pražané i za cenu pokuty z Ostravy povolají zpátky. Že s ním Jindřich Trpišovský dle vlastních slov do jara nepočítá, už méně. Oficiálně zatím na stole za brazilského kouzelníka nabídka z ciziny neleží, což se může z kraje nového roku samozřejmě rychle změnit. Ze zapůjčených hráčů se do Prahy zatím vrací jako jediný. O skutečném důvodu, proč Baník musí svou klíčovou postavu vrátit, můžeme čile a právem spekulovat. Verzí existuje hned několik a jedna je zajímavější než druhá. Například ta, že se jedná o odvetu za to, že Luděk Mikloško neslyšel na návrh, že by se v případě Ewertonova pokračování v Ostravě měl dříve či později vzdát Filipa Kubaly nebo Abdullahiho Tanka. Nebo obou.

Farma Baník. Ochlazení vztahů?

Linka Ostrava - Praha je v posledních dvou letech dost žhavá a je pravdou, že se Baníku díky směnnému obchodu povedlo do Ostravy dostat hráče, o které v minulosti možná sám usiloval, ale nemohl konkurovat ekonomické síle sešívaných, případně jména jako například Srdjan Plavšić, která objektivně a okamžitě pozvedla jeho hru, ale těžko by je do metropole Slezska jinak přivábil. Zároveň je třeba vidět to, že Slavia si touto krátkodobou výpomocí v navazujících nákupech dost pomohla i přesto, že se výrazně podílela na jejich měsíční gáži. Ostravští pak na základě různých dohod přišli o hráče jako Yira Sor nebo nejčerstvěji Mohamed Tijani, zatímco Slavia poslala na východ republiky hráče jistě vysoké kvality, ale v danou chvíli nepotřebné. Až se i mezi fanoušky začalo šuškat, jestli v Ostravě náhodou neroste červenobílá farma. Plavšićovi se v Ostravě herně dařilo, na konci hostování byl ještě relativně dobře zpeněžen do polského Rakowa. Ewerton je ještě lepší, přidal i čísla. Ani s jeho zhodnocením asi v Praze nebude problém. Pro Slavii v obou případech výhra. Ale co Baník? Možná si v kancelářích na Bazalech uvědomili, že k evropským pohárům cesta oslabováním o nejlepší hráče nevede. Znamená situace kolem Ewertona ochlazení vztahů mezi ligovými rivaly?

Všechno zlé je pro něco dobré

Co pro Baník odchod Ewertona vlastně znamená? Není to jen rána pro produktivitu, s Brazilcem odešlo osm kanadských bodů. Mnohem větší ztrátu pocítí herní identita a sebevědomí týmu, na kterou měl "Ewe

“ zásadní vliv. To se bude nahrazovat jen velmi těžko. Jeden hráč tým nedělá, jeho kvalita se ale ukáže až ve chvíli, kdy není k dispozici. Baník s Ewertonem v sestavě bavil, uměl být nebezpečný. Bez něj bude dle mého soudu slabší.

Ránu mohou utrpět i pohárové ambice klubu, ačkoli o nich před sezonou nijak hlasitě nemluvil. Ewerton tak nějak přirozeně přijal i zvládl roli ofenzivního tahouna týmu. Čekalo se, že bude v úspěšném tažení u aktuálně šestého týmu tabulky pokračovat a zdárně ho dovede alespoň do bojů o evropské poháry. Těžko si představit, že na něj naváže někdo ze stávajícího kádru. Na levé straně ostatně Baník moc na výběr nemá. Kým a jak tedy klíčového plejera nahradit? To je další problém, který teď bude sportovní úsek řešit.

Náhrada možná přijde z Jihlavy

V hledáčku mají modrobílí devatenáctiletého Lukáše Filu z Jihlavy. Ten má ve druhé lize na kontě sedm branek a dvě asistence ve čtrnácti zápasech. Problémem může být, že se profiluje spíše jako pravé křídlo a typologicky to prostě není technik s míčem pořád u nohy. V nízkém věku po něm nemůže nikdo chtít bodový příspěvek ani vůdčí roli stejnou jako u Brazilce. Pokud tedy k transferu dojde. Stejně na tom je i produkt mládežnické akademie Michal Málek, který už ve svých osmnácti kope za béčko a pravděpodobně se s prvním týmem zapojí do přípravy. Nebo snad možná přijde i (jiný) kouzelník?

Ve finále může využití klauzule ze strany Slavie být ponaučením i pro samotného Mikloška, potažmo Baník při nacházení vlastní pozice u jednacích stolů. A uvědomění, že hostování hráčů směrem dovnitř není pro klub, jakým se Baník snaží být, nejlepší cesta.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz