Hlavní obsah
Sport

Exotika pro Šilhavého je na spadnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 - Tadeáš Bednarz

V listopadu dokázal bývalý trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý s týmem postoupit na evropský šampionát. Ihned po závěrečné výhře 3:0 nad Moldavskem však oznámil, že se svým realizačním týmem u reprezentace dále pokračovat nebude.

Článek

Po jeho konci již tehdy volala poměrně velká část fanouškovské obce. Nyní však přichází pro bývalého slávistu další reprezentační výzva. Dle informací serveru isport.cz má český trenér brzy převzít pod svá křídla reprezentací Ománu. Nastal správný čas pro tuto dobrodružnou výpravu?

Dřívější česká stopa

Pokud se tyto spekulace skutečně promění v realitu, nebude se jednat o první českou stopu v této arabské zemi. Již dvakrát totiž u její reprezentace působil velký znalec tamních fotbalových poměrů a někdejší trenér Baníku Ostrava či Slavie Praha, Milan Máčala. Pro toto exotické angažmá se v případě Ománu rozhodl hned dvakrát. Působil zde v letech 2001–2004 a 2006–2007 a v jeho případě se rozhodně nejedná o jediné zkušenosti v těchto končinách. Od roku 1994 byl vlastně jeho jedinou destinací Arabský poloostrov a v této lokalitě si udělal velké jméno.

Velké zkušenosti v těchto končinách má také jeho nástupce u české reprezentace Ivan Hašek. Ten předváděl své umění například u reprezentace Libanonu. Dlouhodobé propojení s arabským světem se stalo také u některých fanoušků zdrojem skepse, zda je ještě Ivan Hašek připraven na evropské trenérské působení. Šilhavý se v tuto chvíli musí sám sebe ptát, zda si tímto exotickým angažmá definitivně nezavře dveře k dalšímu možnému angažmá v bližších lokalitách.

Čas letí

Jaroslav Šilhavý je o dva roky starší než Ivan Hašek a letos v listopadu oslaví 63. narozeniny. Už nikdo mu nevezme z jeho trenérského životopisu mistrovské tituly se Slovanem Liberec a Slavií Praha a pětileté působení u reprezentačního „áčka“, s nímž se dostal do čtvrtfinále evropského šampionátu. Nyní je však dobré také si položit otázku, zda již nedosáhl na svůj trenérský vrchol, aniž by to rodák z Plzně zaregistroval. Kromě jednoho exotického angažmá se na něj totiž fronta nestojí.

Když budeme trenérskou kariéru Šilhavého počítat od začátku v pozici asistenta trenéra Ščasného ve Viktorii Žižkov, trvá už takřka čtvrtstoletí a za tu dobu se v jeho vlasech skutečně muselo objevit mnoho šedin. Velmi brzy se tak může dostavit výzva přenechat například českou ligovou scénu mladší generaci. Na Blízkém východě má český fotbal především díky Milanu Máčalovi velmi dobré jméno a Šilhavý zde může být vnímán jako trenér, jehož díky délce jeho životopisu jen tak něco nerozhodí. Může dostat příležitost rychle zapomenout na smutný konec u české reprezentace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz