Hlavní obsah
Sport

Fanoušci jsou stále vnímáni jako zločinci. Ministr vnitra nechce debatovat se zástupci LFA

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Loužecký/Žongl

Na síti X se opět strhla debata na téma fanoušci a bezpečnost. Vyvolal ji příspěvek ministra vnitra Víta Rakušana. Ten sice stranu mluví o stadionech bez plotů a mříží, na druhou se vymezil proti pyru a k diskusi si nepozval ty nejpovolanější.

Článek

O nás bez nás

Na příspěvek ministra vnitra totiž velice rychle odpověděl šéf pražské Slavie, který si postěžoval, že nebyl na schůzku jako člen Ligové fotbalové asociace již po několikáté pozván. Skutečností je, že jestli se má problém s negativním vnímáním fotbalového prostředí někam posunout, musejí se na jeho řešení podílet i takto významní lidé domácí ligové scény.

Příspěvek zmiňovaného politika vyvolal i silné reakce předních fanoušků a diskutérů na síti x. Reagují především právě na bezpečnost na stadionech, která je podle nich zcela v pořádku. Jediné „problémy“ mají naopak vyvolávat právě bezpečnostní složky, viz. situace v Mladé Boleslavi z konce minulé sezony.

Fotbaloví fanoušci by neměli být vnímáni jako zločinci

Pravdou je, že opatření jsou někdy až přehnaná. U stadionů prostě nechceme vidět policisty se samopaly, štěkající psy apod. Často to vypadá, jako by na daném místě mělo dojít k nějakému teroristickému útoku. Někdy to působí spíše jako ostraha vězení a nebezpečných osob.

Nebudeme si nic nalhávat, i na stadionech se určitě může najít několik např. přiopilých jedinců, kteří mohou dělat nějaký problém. Ale to na jakékoliv hromadnější akci. Proč tedy potom podobné operace nejsou třeba na hudebních koncertech? Ne, že bych jim to přál. Proti fotbalovým fanouškům prostě existuje určitý předsudek, který zůstává napříč časem i důkazy, že se nejedná o nijak vyloženě nebezpečné prostředí.

Přijde někdy změna?

Změní se to někdy? Bude to chtít zřejmě ještě nějaký čas a hodně hodin diskuzí. Jak už jsme ovšem zmínili, k nim to chce povolat vlivné osobnosti českého fotbalu. Zřejmě ani tak nedojde k úplnému souznění. Budou muset přijít nějaké kompromisy. Rozhodně ovšem je co zlepšovat a nějaký posun se dá vyvolat.

Samozřejmě při tom musí dojít i ke spojení lidí, kteří jsou jinak na fotbalových hřištích protivníci. Zástupci předních českých klubů mají určitě v tomto směru podobná přání. Chtějí fotbal bez předsudků, kdy se na fanoušky bude pohlížet jako na normální lidi a ne nebezpečné vězně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz