Hlavní obsah
Sport

Fanouškovské nešvary: Pokuta za pyro i rýpnutí kvůli narozeninovému choreu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Jager / Žongl

Krásná chorea, ohňostroje a bouřlivé fandění. Příliv fanoušků na stadiony pražských S sebou ovšem přináší nejen pozitiva, ale někdy i kontroverze nebo náboje na útoky pro druhý břeh.

Článek

Vybrali jsme pro vás dvě situace z poslední doby, které nás ve fanouškovském světě zaujaly.

Chceme povolit pyro

Nejdříve se vydáme na pražskou Slavii. Zdejší Tribuna Sever jednoznačně patří mezi ty nejlepší fanouškovské scény u nás. Nádherná chorea, skvělé chorály a celkově organizovanost je zde na profi úrovni. Tak nějak k tomu všemu patří i pyrotechnika, která ovšem není na stadionech povolena. Přesto se na tribunách pravidelně objevuje a kluby za ní platí pokuty. Těžko posoudit, nakolik je její pronesení samotnými pořadateli tolerováno. Člověk si totiž říká, že kdyby byla ostraha o něco důslednější, nemůže se fanouškům dařit tyhle věci pronášet. Přeci jen se jedná o poměrně velké věci. Pyrotechnika ale už tak nějak k samotnému fandění patří a vlastně je velice pěkným zkrášlením prezentací na stadionech.

Opravdu krásný ohňostroj byl vidět i po utkání Slavie s Bohemkou. Dokonce natolik zajímavý, že fotky a videa z jeho prezentace sdílela celá řada zahraničních fanouškovských organizací či médií včetně fotbalového účtu 433 se 72 miliony sledujícími. Rozhodně se tedy jedná o skvělou prezentaci pro celý český fotbal. V jiných okamžicích to může přinést i značnou pozornost zahraničních médií.

Klub za tuto show obdržel od Disciplinární komise LFA pokutu 100 000 korun. Za mě se jedná o poměrně šílenou částku. Je opravdu malá šance, že by podobné věci ohrozily někoho jiného než samotné účastníky na Tribuně sever. Přestože se na českých tribunách odehrávají velice často, ještě jsem nikdy neslyšel, že by přitom došlo ke zranění.

Není tedy čas změnit dané regule a dostat se konečně k povolenému pyru? Stejně tu vždy bylo a bude a takto by to šlo za určitých podmínek dělat ještě bezpečněji. Třeba za přítomnosti hasičů přímo na místě apod. Například ve Francii už k něčemu podobnému již před rokem oficiálně přistoupili. Samozřejmě za přísných podmínek. K tématu se v pořadu Tiki-Taka vyjádřil i olomoucký trenér Jiří Saňák, který by byl pro schválení řízeného pyra. Tak nebuďme takové konzervy.

Narozeninové choreo Sparty a rýpnutí ze strany Slávistů

Další situace se stala v zápase Sparty s Baníkem Ostrava. Letenští fanoušci se rozhodli přijít s choreem, které věnovali svému kapitánovi Ladislavovi Krejčímu. Ten totiž právě v den zápasu oslavil své 25. narozeniny. Obrázek fotbalisty doplnil nápis „přejeme všechno nejlepší našemu kapitánovi a vůdci“. Krásná věc pro fotbalistu, kterého mají tolik rádi. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby se někteří rýpalové neozvali s tím, že ve stejný den se narodil i nacistický vůdce Adolf Hitler.

Tvůrci chorea pravděpodobně danou věc ani nevěděli (kolik lidí si pamatuje datum narození Hitlera), a proto s podobnou reakcí vůbec nepočítali. Nelze jim tedy nic zazlívat, natož nějakou propagaci nacismu či jiné špatné věci. Uznávám ale, že je to poměrně nepříjemné spojení. Troufnu si říct, že na podruhé (kdyby to věděli) už by to neudělali.

Podobné rýpnutí ovšem za mě více vypovídá o kriticích než o samotných sparťanských fanoušcích. Určité hecování mezi jednotlivými tábory je samozřejmě zcela normální, ale tohle mi už přijde určitým způsobem hraniční. Přeci jen se tu bavíme o člověku a režimu, s jejichž pomocí zemřely miliony lidí. Ano, byla to svým způsobem i chyba lidí, kteří to vymysleli. Kdyby to bylo naopak, pravděpodobně by to stejně schytali i slávističtí fans od těch sparťanských. Ale pojďme brát celý sport a fanouškovství se zábavou a nedotýkat se věci, které mohou být třeba pro pozůstalé po obětech holocaustu velice zranitelnou záležitostí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz