Hlavní obsah
Sport

Fantasy fotbal se stává fenoménem i u nás. Experti vám většinou poradí špatně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nikol Kuncová / Žongl magazín

Pokud patříte mezi aktivní hráče české fantasy ligy od Sportu či iSportu, zbystřete. Možná po přečtení následujících řádků zjistíte, že jste na fantasy nahlíželi úplně špatně. Přitom jste jen následovali veřejně dostupné rady na internetu.

Článek

Nechci v článku ztrácet čas vysvětlováním toho, co je fantasy fotbal. Na to jistě najdete řadu jiných zdrojů. Spíše bych se rád zaměřil na ty, kteří už třeba fantasy ligu hrají, nebo o tom stále uvažují.

Kdo vlastně jsem, abych vám radil? S fantasy fotbalem nemám zdaleka dlouhé zkušenosti. Zato si však troufám říct, že se mi hlavně díky detailním analýzám a poučení se ze začátečnických chyb poměrně daří. Také hodně čtu pravidla. Často a opakovaně.

Loňská fantasy na Sportu pro mě byla mou první. Skončil jsem někde okolo 300. místa. Následovala fantasy na stránkách UEFA k EURO 2024. Ve světovém žebříčku jsem se umístil v TOP 0,1 % z více než tří a půl milionu hráčů. V České republice by mi při 425 bodech patřilo 18. místo. Na iSport Fantasy po 9. kole okupuji 15. pozici z téměř 26 000 hráčů a na Sportu je to průběžné 69. místo z 13 700. To mi snad dodává mandát k tomu, že rady, které ode mě dostanete, nebudou úplně z cesty. Sám se jimi řídím.

Na Sportu pozor na body za výhru

Rozdíly mezi oběma fantasy ligami dobře vysvětlil například Vojta FPL ve svém videu. V nové sezóně Sport přišel s některými změnami v pravidlech. Já chci zdůraznit jednu změnu, která na první pohled nevypadá tak zásadně. Za mě je to ale naprostý game changer. Hráči totiž dle nových pravidel získávají jeden bod za výhru a v případě prohry naopak bod ztrácejí.

Uvedu to na následujícím příkladu. Jaký hráč by vám v minulé sezoně nasbíral více bodů? Útočník Sparty, který vstřelí 10 gólů a 3 asistence, nebo útočník Olomouce, který nastřílí 17 gólů a 3 asistence? Jistě, že ten z Olomouce. Měl mnohem lepší sezónu. Vstřelil o sedm branek více, takže získá o 28 bodů navíc.

Co je víc? 10, nebo 17 gólů? Budete se divit

Pokud bychom však se stejnými hráči kalkulovali podle nových pravidel, museli bychom útočníkovi Sparty přičíst 27 bodů za výhry a odečíst 2 body za prohry. To je 25 bodů navíc. Útočníkovi Olomouce bychom přičetli 10 bodů za výhry a odečetli 15 za prohry (za předpokladu, že oba hráči nastoupili do všech zápasů). V tu chvíli útočník Olomouce už nemá 28 bodů navíc. Když mu odečteme -5 za prohry, dostaneme 23. Přestože útočník Olomouce nastřílel o sedm branek v sezoně více, stejně by za současných pravidel získal na Sportu bodů méně než útočník Sparty.

Co z toho vyplývá? Na Sportu chcete využívat hlavně hráče týmů, které budou pravděpodobně vyhrávat většinu zápasů. Tedy tři sparťany, slávisty a tři hráče Plzně. To už je celkem devět hráčů, takže vám do základní jedenáctky mnoho dalšího prostoru nezbývá. Celkem nuda, co? Souhlasím, ale je to tak. Vaše výhoda nyní bude spočívat v tom, že si tento fakt řada hráčů neuvědomuje.

iSport Fantasy mění ceny ve středu. S přestupy nečekejte!

Jedna z mnoha rad, kterou slýchám od řady expertů a komentátorů, je čekat s provedením přestupů nejlépe do soboty. Za mě je to úplný nesmysl a zatím se mi tento můj názor jen potvrzuje. Na iSportu máte rozpočet pro svůj Fantasy tým daleko více napjatý. Je to dané hlavně výrazně vyšší cenou obránců a nižším startovním rozpočtem 100 milionů vůči 110 milionů na Sportu (pokud máte ověřený účet).

To poslední, co chcete, je kupovat hráče po tom, co se mu včera zvedla cena. A určitě nechcete hráče prodávat po tom, co mu cena klesne. Na iSport se ceny hráčů mění vždy ve středu. Pokud se chystáte provádět přestupy před následujícím kolem, nečekejte na změny cen! Je totiž velmi pravděpodobné, že hráč, kterého chcete koupit, bude dražší a hráč, kterého naopak prodáte, na ceně klesne.

Kdybych po 9. kole rozprodal celý svůj iSport Fantasy tým, měl bych celkový rozpočet 105,6 milionů. Pracovat s rozpočtem o 5,6 milionů vyšším než na začátku určitě nabízí řadu variant, které by pro jiné hráče fantasy byly nerealizovatelné. Tento rozpočet jsem nezískal tak, že bych hráče kupoval po vzrůstu ceny a jiné prodával ve chvíli, kdy jim cena spadne.

Riziko zranění akceptujte, vyplatí se to

Samozřejmě platí riziko, kterým řada fantasy odborníků argumentuje. Během týdne totiž hrozí u hráčů zranění. Speciálně u těch, které ještě čekají pohárové zápasy v Evropě či MOL Cupu. Toto riziko jsem ovšem ochotný akceptovat za cenu toho, že cena mého klubu bude dlouhodobě stoupat, nikoliv klesat. Navíc o řadě zranění ani Sparta, ani Slavia předem neinformují. Dozvídáme se o nich až po odehraném ligovém zápase, kdy se trenérů novináři ptají, proč daný hráč nebyl ani na lavičce.

Už teď mohu slíbit, že rad, které jinde neuslyšíte, mám v rukávu schovaných více. Nechám si je ale na další články. Mezitím bych ale všechny čtenáře Žonglu a hráče českého fantasy fotbalu rád pozval do naší Žongl ligy. Na Sportu se do ligy Žonglu můžeš připojit, když klikneš na Soutěže a vyhledat „ŽONGL LIGA“. Na iSport Fantasy buď klikneš na Miniligy a zadáš kód GNDRBFH, nebo se můžeš připojit přímo přes odkaz https://fantasyliga.cz/miniligy/pripojit/GNDRBFH

Autor článku: Daniel Dolejší

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz