Hlavní obsah
Sport

Fortuna Liga je minulostí. Pojďme se ohlédnout za jejími šesti ročníky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/Žongl

Po šesti sezónách pod hlavičkou Fortuny dochází k zásadní změně. V nedávných dnech se nejvyšší česká fotbalová soutěž oficiálně přejmenovala na Chance Ligu. Pojďme se trochu podívat do minulosti a ohlédnout se za šesti ročníky s Fortunou.

Článek

V sezoně 2018/2019 přišel český profesionální fotbal s několika změnami. Poprvé se hrálo pod titulárním partnerem Fortuna. Stejně tak to byla úvodní sezóna, během níž byly vysílány všechny zápasy v přímých televizních přenosech. A v neposlední řadě se velkou novinkou stala dodnes diskutovaná nadstavba.

V prvním roce pod novým sponzorem se mistrem ligy stala pražská Slavia, v jejíchž řadách ještě působil Tomáš Souček a Vladimír Coufal. Nejlepším střelcem soutěže se stal mladoboleslavský Komličenko s neskutečnými 29 brankami. Nahrávek měl nejvíc Josef Hušbauer hrající za mistry. Do 2. ligy v tento rok sestoupil třetí nejúspěšnější klub v historii českého fotbalu Dukla Praha. V nejvyšší soutěži jsme ho od té doby neviděli.

Následující sezona 2019/2020 opět ukazuje dominanci Slavie. Jindřichovi Trpišovskému se daří obhájit prvenství, i když sezona není kvůli koronaviru dohrána až do konce. V Edenu stále působí Tomáš Souček, který ovšem po podzimu odchází do Anglie. Za celý ročník obdržela Slavia pouze 12 branek. Nejlepším střelcem se stává sešívaný Peter Musa, nahrávačem Nicolae Stanciu. V tomto roce díky epidemii Covidu 19 nikdo nesestoupil.

Další ročník 2020/2021 a žádná změna. Sešívaní získávají titul i potřetí, Plzeň končí až pátá a Pavel Vrba se vrací ze zahraničí do Česka. Ne ovšem do místa svého úspěšného působení, sáhla po něm totiž pražská Sparta. Statistiky gólů a asistencí ovládli Sparťani. Hložek se stal nejlepším střelcem, Bořek Dočkal nahrávačem. Do druhé ligy sestoupila hned trojice týmů – FK Příbram, FC Zbrojovka Brno a SFC Opava. První jmenovaný klub už se do nejvyšší soutěže nepodíval a momentálně je dokonce v ČFL. Opava od té doby nastupuje ve 2. lize.

Sezona 2021/2022 konečně přináší změnu i na vrcholu Fortuna Ligy. Po třech letech v režii červenobílých se na trůn vrací Viktoria Plzeň. Ze 35 kol prohrála jen dvakrát a zvítězila se sedmibodovým náskokem nad druhou Slavií. Nejlepším střelcem se stal plzeňský Jean-David Beauguel, který následně přestoupil do Saudské Arábie. V asistencích opět kraloval Adam Hložek, i on ovšem následně mění působiště. Míří do německé Bundesligy, konkrétně do Bayeru Leverkusen. Sestupuje Karviná.

Další ročník 2022/2023, další změna. Na trůn se po dlouhých devíti letech vrací pražská Sparta, především díky příchodu výjimečného trenéra Briana Priskeho. Hlavním symbolem se ovšem stává i Ladislav Krejčí mladší, který z defensivní pozice vstřelil 13 branek. Plzeň sice hraje Ligu Mistrů, ale v domácí soutěži nakonec končí až třetí. Nejlepším střelcem se stává Václav Jurečka, nahrávačem veterán Marek Matějovský. Slavia končí opět na druhém místě. Sestoupila Zbrojovka Brno, která v nejvyšší soutěži vydržela jen jeden rok.

Zatím poslední sezona 2023/2024, kterou určitě ještě mají všichni fanoušci v paměti. Sparta obhajuje titul ještě dominantnějším způsobem než rok předtím. Sází především na neskutečně smrtící útočné trio Haraslín, Kuchta, Birmančevič. Slavia opět druhá, již potřetí v řadě. Její fanoušci to nenesou příliš dobře. Třetí Plzeň sice dokázala porazit obě S, ale ztrácí body s menšími soupeři. Nejlepším střelcem opět Václav Jurečka, v asistencích i celkových bodech dominuje sparťan Birmančevič. Sestupuje FC Zlín.

Během šesti sezon tak na vrchol vystoupaly pouze tři týmy – Slavie třikrát, Sparta dvakrát a Plzeň jednou. Určitě je dobře, že nebyla vidět pouze dominance jednoho klubu. S Fortunou došlo i k většímu rozjezdu videorozhodčího, tzv. VAR, který je ovšem často kritizován. Zejména v poslední sezoně se dá mluvit o rozkvětu českého fotbalu, který je cítit i na tribunách. Sparta i Slavia mají pravidelně vyprodáno a předhánějí se v zajímavých prezentacích.

Chance Liga tak rozhodně má na co navazovat. Letošní první ročník také chystá řadu novinek. Zejména se mluví o kalibrační čáře a přímém postupu do Ligy Mistrů.

Zdroj: Chance Liga

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz