Hlavní obsah
Sport

Fotbalové kluby si stále neuvědomují své povinnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager / Žongl

Ve středu 29. května uplyne přesně třicet devět let od jednoho z černých okamžiků fotbalových dějin. Na bruselském Heysel stadium se střetly ve finále tehdejšího PMEZ týmy Juventusu Turín a FC Liverpool.

Článek

Na výsledek zápasu a jeho průběh si dnes již moc lidí nevzpomene, ale to, co se odehrálo v hledišti ještě před začátkem zápasu, si vybaví i fanoušci fotbalu, kteří tento zápas nepamatují. Třicet devět fanoušků se ze zápasu nikdy nevrátilo a v Anglii se následně odehrála velká fotbalová reforma. Při pohledu na obrázky po finále českého MOL cupu jsem si bohužel jako první vzpomněl na tuto smutnou událost. Na fanoušky se najednou bude dívat veřejnost patrně opět skrz prsty.

Práce s fanoušky negována?

Především v průběhu jarní části poukazovaly osobnosti z fotbalového světa na to, že práce s fanoušky se výrazně zlepšila, přičemž hlavní zásluhu na tom mají obě pražská „S“ a návštěvnost na jejich zápasech budila stále větší optimismus. Stačil však jeden incident v Mladé Boleslavi, kdy policisté oddělili kotel Sparty od hráčů a nedovolili společnou oslavu titulu a mnozí začali tušit odvetu po pohárovém finále, což umocnil již pohled na kotel Sparty na začátku zápasu. Jeho dominantou byla písmena ACAB (All cops are bastards – všichni policajti jsou parchanti).

Především samotná Sparta ještě před zápasem apelovala na fanoušky, aby po závěrečném hvizdu nevstupovali na hrací plochu. Mezi oběma střídačkami však létaly jiskry již během zápasu, což nemohlo zrakům fanoušků uniknout. Krátce po závěrečném hvizdu se ti plzeňští dostali na hrací plochu a muselo dojít k zásahu těžkooděnců, v němž zcela zaniklo titulování nového držitele MOL Cupu. Policisté se najednou stali až příliš důležitými aktéry plzeňského fotbalového večera, o čemž musíme mluvit opět jako o smutné vizitce.

Kluby si stále neuvědomují své povinnosti?

Policejní dohled na průběh zápasu na tribunách byl dříve mnohdy prezentován jako zbytečný náklad navíc, ale poslední zážitek z Plzně dává další argument pro nutnost policejní přítomnosti. Dle mého názoru je to však v podstatě ustupování malé skupině primitivů. Samotné kluby musí více investovat do bezpečnosti na stadionech. Práce pořadatele na zápase nejvyšší fotbalové soutěže se stále často jeví jako brigáda pro náctileté studenty, kteří dostanou za návštěvu ligového zápasu zaplaceno. Bezpečnost na stadionech prostě musí být jednou z klubových priorit.

V minulých letech jsme již byli svědky několika podobných událostí, které rozjely diskuze o tom, jak by se bezpečnost na stadionech měla zlepšit. Nikdy však nedošlo k dostatečně razantní úpravě fotbalové legislativy, jež by skutečně nepustila problémové fanoušky na stadion a také snížila nutnost přítomnosti policie. V následujících dnech možná opět přijdou návrhy jako vstupenka na jméno či černá listina lidí, které na fotbal prostě nesmíme pustit. Jen doufejme, že se něco stane ještě dříve, než se stane skutečná tragédie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz